[Onderzoek] #Halloween2017: Zuid-Hollanders in de top 3 van vierders

Anno 2017 lijkt Halloween een echte ‘feestdag’ te zijn geworden. Halloween is het populairst onder de Limburgers, Zuid-Hollanders en Flevolanders. Dit blijkt uit onderzoek van online feestkleding winkel Feestkleding 365, gehouden onder 756 respondenten. Ook geven Nederlanders meer geld uit aan kostuums en decoraties tijdens Halloween dan aan andere verkleedfeesten.
Alhoewel Halloween geen typisch Nederlands feest is, is het feest door de jaren heen uitgegroeid tot een populair verkleedfeest. Het populairst is Halloween in de provincie Limburg, gevolgd door Zuid-Holland en Flevoland. Halloween staat tevens op de tweede plek van meest populaire verkleedfeesten, na carnaval.

Ieder jaar een nieuwe outfit

Nederlandse Halloween-vierders pakken groots uit. Zo geeft 69% van de feestvierders aan ieder jaar op zoek te gaan naar een nieuwe outfit. Een Halloween kostuum mag gemiddeld €45,61 kosten, meer dan wat Nederlanders gemiddeld besteden aan bijvoorbeeld een Carnavalskostuum (€31,35) of een Oktoberfest outfit (€36,65).

Thema

Qua thema gaan de meeste Halloween-vierders voor een Horror-gerelateerd kostuum. De zombie is hierbij veruit het populairste kostuum (21%). Gevolgd door de heks (11%), vampier (7%) en de duivel (6%).
José Cabrera van Feestkleding 365 ziet een trend van steeds meer gruwelijk ogende kostuums: “Aan de stijgende verkoop van enge make-up, contactlenzen en nepbloed zien we dat het steeds meer de bedoeling wordt om zo bloederig en eng mogelijk voor de dag te komen. Opvallend, omdat deze trend in bijvoorbeeld Amerika juist afneemt. Daar lopen ze ook in superhelden kostuums en prinses outfits rond.”

Gezelligheid en trick-or-treat

De helft van de Halloween-vierders ervoor om Halloween thuis of bij vrienden te vieren. Een derde kiest ervoor om het te vieren in een discotheek of een café waar een Halloween feestje wordt gehouden. 7,9% pakt het nog grootser aan en gaat naar een speciaal Halloween festival, bijvoorbeeld in een pretpark. Ook hebben de Nederlandse Halloween-vierders het Amerikaanse trick-or-treat ritueel omarmd. Bijna de helft van de Halloween-vierende kinderen gaan langs de deuren voor snoep, vrijwel altijd onder begeleiding van een ouder of bekende. 85,4% van de Nederlandse Halloween-vierders houdt rekening met de kinderen en heeft extra snoep ingeslagen. Opvallend: 6,1% van de respondenten uit het onderzoek gaven aan expres een avond weg te gaan, om de trick-or-treat kinderen te ontlopen.
Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op de infographic-pagina Halloween in Nederland’: https://www.feestkleding365.nl/halloween-2017
Over Redactie Nesselande.INFO 1997 Artikelen
www.nesselande.info redactie/ Alle rechten voorbehouden

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.