Wie is de man achter de Willem Gispenstraat Nesselande?

Het bedrijventerrein Nesselande te Rotterdam kent een Willem Gispenstraat. Deze is in 2005 ontstaan en toen ook benoemd. Waar wie is Willem Gispen?

Willem Gispen werd op 7 december 1890 geboren in Amsterdam en groeide op in Utrecht. Na de HBS volgde Gispen de onderwijzersopleiding, maar omdat kunst zijn grote interesse had studeerde Gispen vanaf 1913 bouwkunde aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Door de Eerste Wereldoorlog moest hij deze opleiding staken en werkte hij enige tijd als leerlingarchitect bij zijn academiedocent Van Wijngaarden.

Gispen’s fabriek voor Metaalbewerking

In september 1916 kocht hij voor 250 gulden een kleine smederij aan de Coolsestraat. Het bedrijf W.H. Gispen & Co, waar Gispen ontwerper en producent was, specialiseerde zich in eerste instantie in decoratief maatwerk. Gispen leverde meubelen, smeedijzeren haarden, radiatorkasten en lampen, onder andere ook de lantaarns voor het Rotterdamse stadhuis. Door zijn lidmaatschap van de Rotterdamsche Kring, Bouwkunst en Vriendschap en van Opbouw had Gispen veel contact met architecten en zij bezorgden hem veel opdrachten. In 1919 verhuisde het bedrijf naar de Voorhaven werd N.V. Gispen`s Fabriek voor Metaalbewerking. Gispen zelf raakte steeds meer geïnteresseerd in functionele ontwerpen en seriematige producten.

Stalen buismeubilair en de Gisolamp

In 1926 ontwikkelde Gispen de Gisolamp en een jaar later de beroemde stalen buisstoel. In 1929 betekende de opdracht om de Van Nelle-fabriek in te richten het startsein voor seriefabricage van stalen buismeubilair. Het ging Gispen voor de wind, eind jaren twintig waren er Gispentoonzalen in Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Parijs, Londen en Nottingham. En was de ontwerper zelf lid van de voorhoede van het functionalisme. Gispen leverde meubelen het huis van Van der Leeuw aan de Kralingse Plaslaan, Huis Sonneveld, de Beurs van Staal en Diergaarde Blijdorp. Ook de beroemde door Brinkman & Van der Vlugt 1933 ontworpen grijze telefooncel werd door Gispen gefabriceerd. Met accessoires als papier- en lectuurbakken veroverde Gispen naast kantoren ook de woning. In 1934 verhuisde de fabriek naar Culemborg en groeide sindsdien uit tot een van de belangrijkste leveranciers van kantoormeubelen. In 1949 verliet Wilem Gispen, het bedrijf dat in 2006 haar negentigjarig bestaan vierde. Begin jaren zeventig beëindigde Gispen zijn carriere als industrieel ontwerper om op 79 jarige leeftijd nog aan de Haagse Academie een studie Grafische kunst te beginnen. Hij overleed op 10 mei 1981 in Den Haag. In 2005 werd op het industrieterrein bij de wijk Nesselande de Willem Gispenstraat benoemd.

Over Redactie Nesselande.INFO 2030 Artikelen
www.nesselande.info redactie/ Alle rechten voorbehouden

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.