21 maart 2018 gemeenteraadsverkiezingen: Wijk Nesselande experimenteert met loting wijkcommissie

Op 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In Rotterdam kiezen we naast raadsleden óók nieuwe vertegenwoordigers van de wijken. Voor het eerst kunnen ook 16- en 17-jarigen gekozen worden. In sommige wijken is een experiment met loting.

Rotterdam vindt het belangrijk dat bewoners zoveel mogelijk zelf bepalen wat er gebeurt in hun buurt of wijk. Het wijkbestuur moet een zo eerlijk mogelijke afspiegeling zijn van de mensen die in de wijk wonen. Om dat te bereiken wordt geëxperimenteerd met democratische vernieuwingen.

Stemrecht voor 16- en 17-jarigen

Vanaf nu kunnen 16- en 17-jarigen meestemmen voor de vertegenwoordigers van hun wijk of gebied. En dat niet alleen, zij kunnen zich ook verkiesbaar stellen.

Wijkraden

In Noord en Feijenoord worden bij wijze van experiment de gebiedscommissies opgeheven. In plaats daarvan komen er wijkraden, zes in Noord en acht in Feijenoord. Elke wijkraad bestaat uit vijf leden. Ze kunnen deelnemen op persoonlijke titel, namens een vereniging of namens een politieke partij. Op 21 maart kiezen de wijkbewoners de leden van hun wijkraad. Inwoners van de overige gebieden kiezen net als voorheen de gebiedscommissie.

Nesselande: Gelote wijkcomités

In twee wijken in Prins Alexander – waaronder Nesselande -, Delfshaven en Charlois komt een experiment met wijkcomités. De leden hiervan worden niet gekozen, maar geloot. Woont u in één van deze zes wijken, dan kan het zijn dat u door loting wordt uitverkoren om zitting te nemen in het comité. Het doel is om op deze wijze een eerlijker afspiegeling van de wijk te krijgen. Als u geloot wordt krijgt u natuurlijk een paar dagen bedenktijd om te overwegen of dit wel of niet iets voor u is.

Waarom zou u zich inzetten voor de wijk?

‘Als lid van een commissie of raad in de wijk ben je een belangrijke schakel tussen het stadsbestuur en de inwoners,’ zegt Ronald Tol, voorzitter van de gebiedscommissie in Charlois. ‘Daarmee kun je écht het verschil maken.’ Hij waarschuwt dat het geen makkelijk werk is. ‘Je hebt te maken met regels en procedures, waardoor je vaak met veel geduld te werk moet gaan. Aan de andere kant is de wereld vluchtiger geworden en zijn mensen ongeduldig. Ze verwachten dat het bestuur dingen snel regelt.’ Je moet dus wel een beetje over een olifantshuid beschikken, vindt ook Frank Schellenboom, voorzitter van de gebiedscommissie Rozenburg. ‘En overtuigd zijn van je boodschap.’

Wereldbaan voor doorzetters

Maar voor wie goed kan luisteren, open staat voor mensen en een doorzetter is, is dit een wereldbaan, volgens Tol. Een wereldbaan die nu meer dan ooit open ligt voor iedereen. Want in de wijken komen experimenten met democratische vernieuwingen. Daardoor kunnen nog meer mensen invloed uitoefenen op hun eigen wijk.

Meer informatie

Tot en met 22 januari kunt u zich kandidaat stellen voor de gebiedscommissie of de wijkraad. Hiervoor hoeft u geen lid te zijn van een politieke partij, wel heeft u de steun van een aantal wijkgenoten nodig. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.rotterdam.nl/komopvoorjewijk. Heeft u nog vragen? Mail verkiezingen2018@rotterdam.nl of bel 14 010.

Via: Rotterdam.nl

Over Redactie Nesselande.INFO 2030 Artikelen
www.nesselande.info redactie/ Alle rechten voorbehouden

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.