Brug Nesselande: Speciale LED-verlichting dag-nacht

 

 

Als je met daglicht in een auto zit en je rijdtg over een brug ervaar je een brug alleen nog maar als plek omdat je omgeving even verandert. 

Het ontwerp betekent dat de brug niet door lantaarnpalen en lampen wordt aangelicht maar de brug transformeert doordat deze ‘vanuit zichzelf’ wordt verlicht. Lichtplekken d.m.v. verschillen in configuratie geven het spoor aan waarbinnen de auto zich voortbeweegt. Door de verkregen ‘kunstverlichting’ zal de automobilist de brug niet alleen als verbindende functie ervaren, tevens zal de brug een ruimtelijke ervaring geven.

De brug is geconstrueerd in beton in combinatie met glazen ‘stippen’ en deze speciaal door een glas- en lichtleverancier ontwikkelde units bestaan in zijn geheel uit glas. Het daglicht gaat er doorheen en maakt bij overdag de ruimte onder de brug lichter. Deze glazen units zijn voorzien van 2500 OSRAM LED modules en geven gelijkmatig en voldoende licht voor het brugdek.

Ontwerp

In het ontwerp is gekozen voor het toepassen van schuine kolommen in alle richtingen. Deze opzet betekent dat de horizontale zijkant van de bruggen geaccentueerd wordt. Brug Nesselande lijkt te zweven en daarmee de zwaartekracht te trotseren. Daarnaast zijn de pijlers (4 vingers) aan de onderkant visueel verbonden. Het geeft een effect van een brug die op het water rust en de voetgangers lopen over een geperforeerd stalen gedeelte die om de 3 meter wordt onderbroken door glas met daaronder verlichting. De verlichting van het voetgangersgedeelte is afwijkend vormgegeven vanwege de ervaring van licht van de voetganger op een brug. Ook veiligheid speelt hier een andere rol, veel betere verlichting is noodzakelijk. Bron: Osram, Stichting Milieunet 

 

 

Over Redactie Nesselande.INFO 2118 Artikelen
www.nesselande.info redactie/ Alle rechten voorbehouden

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.