‘Unieke samenwerking Gebied Prins Alexander, bewoners en hovenier-studenten’

Het snoeptuintje van de Söderblomplaats in Prins-Alexander is een prachtig project voor de bewoners, maar af en toe is het snelle groeien een beetje teveel voor “bewoner-tuinman” Gerard van der Spek. Er werd een oproep geplaatst voor hulp. Die kwam niet van andere bewoners, maar van professionals in opleiding. Van het Passer College, een opleiding voor jonge hoveniers uit Rotterdam.

Initiatief

De  leerlingen Giovanni, Toby, Matthijs en Donovan namen januari 2019 samen met docent-begeleider Fritz Lentze voor het eerst een kijkje nemen aan de Söderblomplaats. Initiatiefneemster Margo Odijk had al eerder met het Passer College  afspraken gemaakt voor het onderhoud van het Amfitheater bij de Romeynshof in Ommoord. Het Söderblomplaats snoeptuintje is 25 m. x 4 m. Begeleider Frits sprak al bij het eerste telefoongesprek uit dat als hij er met 8 leerlingen zou komen de tuin aan de kleine kant zou zijn. Hier werd een mooie oplossing voor gevonden. Twee medewerkers van Gebied Prins Alexander, Jino Huiberts en Cor Poldervaart, konden de werkzaamheden meer ruimte geven door de nabijgelegen voortuin van de Söderblomplaats in het project te betrekken. Snoeptuin en voortuin zijn samen een project zoals het Passer College het graag ziet als stage project. De bewoners van de Söderblomplaats zien daardoor hun werk ondersteund door leerlingen met verstand van groen en de gemeente heeft een stukje voortuin van de Söderblomplaats uitbesteed. Alles met gesloten portemonnee. Een win-win situatie voor drie partijen.

Koude ochtend

Op de waterkoude ochtend lag er nog sneeuw dus er viel dit keer niet veel te doen voor de leerlingen. Onder het genot van koffie en warme chocola werd het gesprek in een van de warme hallen van de Söderblomplaats-knikflat voortgezet met alle betrokkenen. Gelijk werd er een idee geopperd voor het blader- en takkenafval een goed gekozen kuil te creëren, zodat dit niet met plastic zakken behoeft te worden afgevoerd. Zo werd het milieu ook als kleine winnaar aan de samenwerking toegevoegd.

Bij de koffie, chocolademelk en zelfgebakken tulband werden werkafspraken gemaakt voor de Söderblomplaats, maar ook werd het zaadje gelegd voor meer samenwerking tussen gemeente en Passer College. Het College heeft graag mooie compacte projecten als stage plaatsen en de gemeente kan daardoor stukken groenwerk uitbesteden, waardoor haar eigen schaarse middelen toch effectiever kunnen worden ingezet. Concreet werd voor de Söderblomplaats afgesproken om dit jaar, met uitzondering van de vakanties, iedere maand door de leerlingen het snoeptuintje te schoffelen en daarbij in overleg met de gemeente de voortuin meenemen. Voor tuinman Gerard een opluchting: “die jonge gasten gaan net zo makkelijk als ik door de knieën, maar het weer opstaan gaat hen veel en veel beter af. Ik ben er blij mee”.

Over Redactie Nesselande.INFO 2092 Artikelen
www.nesselande.info redactie/ Alle rechten voorbehouden

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.