HomeNesselande INFO nieuwsZeldzame vogel Cirlgors gespot omgeving Nesselande-Noord

Zeldzame vogel Cirlgors gespot omgeving Nesselande-Noord

 

Nesselande kent een uniek – beschermd – natuurgebied vooral gelegen rondom de Zevenhuizerplas. Vogelspotters dienen zich regelmatig aan rondom de plas. De Cirlgors – een zeer zeldzame vogel – is in Nesselande Noord gespot juni 2019 en deze verschijning is nu erkend als de verschijning van de zeer zeldzame Cirlgors vogel. Bron: https://www.dutchavifauna.nl/species/cirlgors?r=68049

 

De soort is een voormalige broedvogel in België waar het laatste bewezen broedgeval werd ontdekt op 19 augustus 1962 te Mons, Hainaut (Giervalk 53: 311, 1963). Tegenwoordig liggen de dichtstbijzijnde broedgebieden in Lotharingen, Noord-Frankrijk, en in Nordrhein-Westfalen, Duitsland, waar de soort in 1948-2006 als broedvogel was verdwenen maar daarna weer terugkwam. Alle drie Nederlandse gevallen in 1992-95 waren in het zuidwesten en dateerden van het voorjaar, tussen 13 maart en 16 mei. In de twee decennia na 1995 is slechts een enkel exemplaar vastgesteld, op 4 mei 2011.

 

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

1 REACTIE

  1. Wat een prachtvogeltje dat deze soort Nesselande “aandoet”is een goede zaak.
    Maar wat jammer nu, dat de Gemeente Rotterdam juist deze wijk heeft aangewezen
    als locatie voor het nieuwjaars “vuurwerk” . Waarschijnlijk waren mensen weer te onverschillig om de enquete brief even in te vullen en te versturen afgelopen jaar. Ik heb in ieder geval tegen gestemd, zonder succes dus!!

Reacties zijn gesloten.

Popular