Je ziet iemand in je buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? Je voelt dat het niet klopt.

Ook als je twijfelt, bel je de politie op 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij jouw tip kan de politie inbraken voorkomen.

Hoe herken je een inbreker?

Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook jongens en meisjes uit je eigen buurt zijn die inbreken. Je kunt het beste letten op het gedrag van personen die in je buurt lopen. Je weet zelf wat normaal is in je wijk. Je weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen. Welke routes normaal gesproken gereden en gefietst worden. Plekken waar het logisch is om stil te staan of waar je juist doorloopt. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen de politie op 112.

Wat is verdacht gedrag?

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze om huizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen. Wist je dat het in sommige gevallen zelfs strafbaar is om voorbereidende handelingen uit te voeren?

Wat kun je zelf doen?

Zie je een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt. Durf je dit niet, bel dan 112. Je geeft door wat en wie je ziet en de politie kan dan dankzij jouw melding misschien een inbraak voorkomen. In sommige gevallen is het zelfs strafbaar om voorbereidende handelingen uit te voeren. Twijfel dus niet maar bel de politie.

Wat wil de politie weten?

De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die je hebt gezien. Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat je zag:

  • Lengte (groter of kleiner dan jezelf)
  • Postuur (dik of dun)
  • Leeftijd (schatting)
  • Haarkleur
  • Kapsel
  • Kleding (kleur en soort)
  • Tas of rugzak (kleur en soort)
  • Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken
  • Welk vervoersmiddel? (merk, model, kleur en kenteken)

De politie komt liever een keer voor niets dan een keer te weinig!

1-1-2 bellen, waarom niet?

Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het toch niets was. U hoeft niet bang te zijn dat de politie er direct met sirene en zwaailicht aan komt. Degene die de 112-melding aanneemt vraagt je eerst wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of de situatie aanleiding geeft om agenten te sturen. Maak na het bellen van 112 ook een melding in de Veiligebuurt-app zodat je buurtgenoten ook alert zijn en eventueel kunnen helpen in de opsporing met foto’s en tips. v

 

Via: VeiligeBuurt.nl

1 REACTIE

  1. Auto’s, met name het stelen van het stuur/airbag zijn helaas ook weer aan de beurt in onze wijk. Afgelopen maan mijn stuur gestolen uit een A3 en uit A klasse verderop bij de buren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.