De twee drenkelingen (zie berichten van 10 augustus 2020 op Nesselande.INFO) bij strand Nesselande, zijn overleden.  De 25-jarige zwemmer kon maandag 10 augustus niet meer op het strand worden gereanimeerd en de 7-jarige jongen is in het Erasmus MC op 11 augustus overleden. Hij heeft zo een kwartier onder water gelegen. Rijnmond Nieuws meldt 11 augustus 2020 dat beide slachtoffers niet konden zwemmen. Het drama in de buurt van strand Noord, was landelijk nieuws en haalde zelfs de nieuwsberichten op NOS Teletekst.

Belijning

Gebleken is dat beide slachtoffers buiten de belijning in het water zijn geweest, dit is de afzetting naar dieper en kouder water. Dit is het gebied waar je niet meer kunt staan, boten kunt tegenkomen en in de Zevenhuizerplas voor de meeste slachtoffers heeft gezorgd. Feit is wel dat de belijning niet geheel doorloopt rondom de plas.

Herdenking

Open Rotterdam meldt dat bewoners hebben verzocht een herdenkingsplaats in te richten; er zijn reeds bloemen gelegd op de plek van de ramp.

Ook sprak de lokale media Open Rotterdam met de reddingsbrigade:

Wij spraken een vrijwilliger van de Reddingsbrigade. Victor is al vijftien jaar lang strandwacht in Nesselande. Dit is de eerste keer dat hij zich kan herinneren dat er tijdens een wacht zwemmers verdrinken. Volgens Victor mankeert er niets aan de veiligheidsmaatregelen aan het strand. Er zijn borden met veiligheidsvoorschriften en bij mooi weer is er elke dag toezicht. Van tien uur ‘s ochtends tot acht uur in de avond, door meerdere strandwachten.

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voorlichter Van Waardhuizen benadrukt hoe belangrijk het is om niet voorbij de ballenlijnen te zwemmen in de Zevenhuizerplas:

Achter de ballenlijn loopt het ineens zeven meter af en is het koud. Er zijn geen muien, maar voor de ongeoefende zwemmer is het gevaarlijk.

Wellicht kan een betere, visuele melding voorkomen dat zwemmers toch achter de belijning komen in de toekomst of op de hoogte zijn van het diepteverschil na de ballenlijn.

 

Foto’s Twitter: Sonja Vink, 10 augustus 2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.