Een docent van het Emmauscollege – in de wijk Oosterflank tegenover Alexandrium – is bedreigd in verband met een cartoon die in een van de klaslokalen heeft gehangen. De cartoon is van cartoonist Joep Bertrams en handelt over de aanslag op Charlie Hebdo. De school – met veel leerlingen uit de directe omgeving van Zevenkamp en Nesselande – heeft ouders inmiddels via e-mail ge-informeerd nadat een foto van de pret (gemaakt door een leerling in de klas) viraal is gegaan op de sociale media. Dit gaf vervolgens een scherpe discussie op de diverse social media kanalen en is opgemaakt door de landelijke media, zo schrijft 3 november 2020 De Telegraaf:

Volgens de Rotterdamse politie zijn de bedreigingen online geuit. „De politie en het OM nemen de bedreigingen uiterst serieus. Er wordt momenteel uitgezocht wie er achter de bedreigingen zit.”

Opvallend is de melding op de sociale media dat deze cartoon – die onderdeel is meningsvorming en de benadrukking van de vrijheid van meningsuiting – al jaren in de klas van de betreffende docent hangt. De rector schrijft in de eerste e-mail aan de ouders en betrokkenen:

Er is helaas ophef ontstaan over een spotprent (winnaar Inktspotprijs 2015) die in een lokaal heeft gehangen. Enkele leerlingen hebben hier aanstoot aan genomen. Een foto die daarvan is gemaakt door leerlingen is op Instagram geplaatst en gaat viraal. Op de foto is de context waarin de spotprent hangt volledig verdwenen. Het gevolg is dat er bedreigingen in de richting van collega’s zijn geuit. Deze bedreigingen vinden we onacceptabel.

De brief aan de ouders

De schoolt houdt zich op de site sit en de e-mails aan de ouders wordt aangeven dat de politie de situatie zeer serieus neemt, maar dat – na overleg – is besloten de school open te houden:

Zoals eerder vermeld ligt onze eerste prioriteit bij de veiligheid van leerlingen en medewerkers. We hebben daarover intensief contact met politie en gemeentelijke instanties en hebben met hen afspraken gemaakt. Met hen is besproken dat de school gewoon open kan blijven.
Vanavond hebben we de situatie met de collega’s besproken. Morgen wordt zonodig in de klassen kort stilgestaan bij de situatie. Leerlingen die vragen hebben, kunnen morgen bij hun docent terecht. Ook is het zorgteam morgen op school aanwezig om het gesprek aan te gaan met leerlingen die daar behoefte aan hebben.
In de uitleg wordt niet duidelijk gemaakt welke veiligheidsmaatregelen er zijn genomen maar wordt benadrukt dat de discussie en informatie in de sociale media omtrent dit voorval onjuist is.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.