Ons populair, lokaal platform Nesselande.INFO werd in 2020 in toenemende mate mobiel gebruikt, dus een restyle is wederom noodzakelijk. Daarbij mochten wij veel nieuwe bezoekers verwelkomen via de social media kanalen en de landelijke media die onze berichten overnemen. Tevens in 2020 veel extra verkeer naar Nesselande.INFO – ook bereikbaar als Rotterdam-Nesselande.nl – door de hoge mate van nieuwsgaring op de site en een welkome samenwerking met de populaire (gesloten) Facebook-groep Je Bent Nesselander Als… 

Stop de politiek-getinte verzuring van de wijk Nesselande

Wij stellen ons open en bewust op tegen de politiek-getinte en onnozele verzuring van de wijk Nesselande. Het doorzichtig framen van de wijk – waar spijtig de Buurtpreventie Nesselande met ingestuurde content aan mee lijkt te doet – uit eigen politiek gewin, heeft de wijk Rotterdam-Nesselande een onwerkelijk en verzuurd imago meegegeven. Landelijke media graag zonder enige nuancering social video’s overnemen met oplaaiende racistische discussies door nepaccounts en trollen om gelijkgestemde, politieke partijen een virtuele steun in de rug te zijn. Opzienbarend genoeg hebben deze landelijke media om deze redenen de discussie- en reactie-opties uitgezet of gescreend onder hun eigen artikelen.

Media onnozel misbruiken voor politieke framing

Dat we met massaal thuiswerken meer afval produceren en dat wellicht vaker met de klantenservice gebeld moet worden voor het ophalen van extreme toevoer van huisafval, is een feit. Net als dat de gemeente in de meeste gevallen snel reageert en het afval komt ophalen. Dat er geen gedegen onderzoek dient te komen naar ‘afvaltoerisme‘ door een onafhankelijke partij, is duidelijk. Net als dat het vinden van een parkeerplek lastiger wordt, nu de wijk is/wordt volgebouwd.

Framing? Concrete voorbeelden zijn het delen van video’s die doen voorkomen dat het strand Nesselande een periodiek tafereel is van opstootjes, waar de dienstdoende handhaving juist semi-live op hun social media accounts een werkelijk beeld schetsen. De lokale politieke partijen die in de wijk Nesselande veel stemmen wisten te winnen – en inmiddels stuurloos lijken – met een latent racistisch campagne-geluid, lijken zichzelf in leven te houden met een doorzichtige pogingen tot media-framing om vervolgens met fake-accounts en trollen social media discussies uit te lokken uit eigen politiek gewin. Wat speurwerk naar de bronnen van deze trollen en gelinkte nepaccounts, levert opzienbarende bronnen en afzenders op, veelal van ver buiten Nesselande, maar soms ook gelinkt aan ‘innitiatieven binnen de wijk’. Dezelfde nepaccounts trachten tevergeefs discussie uit te lokken onder onze content op Nesselande.INFO.

Illustratief is het journalistiek bezoek van De Correspondent Groot Rotterdam die het opgefokt framen van onder andere Facebook account ‘Nieuws Nesselande’, een account met zelfde beheerder als die van Buurtpreventie Nesselande. Deze Facebook account – die NIET is gelinkt aan nieuwsplatform Nesselande.INFO – gebruikt door bewoners ingezonden content – die is bedoeld voor de lokale straat-groepen – als gekleurd nieuws de ether in om met de gekleurde content discussies uit te lokken waar lokale politieke partijen op kunnen sturen, maar gezien hun continu racistisch karakter anno 2020 in de maatschappij en reguliere media keihard worden afgestraft. De gebruikte content lijkt opvallend vaak naar dezelfde politieke achtergrond waar de beheerder openlijk mee sympatiseert en zichzelf op eigen titel politiek machtsvertoon toebedeelt:

Markant detail is het aankomend vertrekken van de lijstrekker Joost Eerdmans, die de afgelopen jaren vaker te maken heeft gehad met racistische kleuring binnen zijn lokale partij. De interne machtstrijd heeft al veel leden doen overstappen uit angst veroordeeld te worden lid te zijn van  racistische partij. Vervolgens is hij om dezelfde reden vertrokken bij FvD die een gelijke destructieve aanpak etaleerde in de sociale media.

Nog meer averechts effect ligt op het bestuurlijk vlak waar de lokale politieke partijen de wijk Nesselande misbruiken als tafereel voor eigen politiek gewin, tot de oppositie zijn verbannen in Rotterdam. De politieke daadkracht van de dienstdoende politieke partij reikt niet verder dan het insturen van briefjes aan het College van B en W waarin ‘zorgen worden geuit‘. In de praktijk blijken ze geen armslag te hebben om bijvoorbeeld een snelheidsmeter aan de boulevard te laten plaatsen of zebrabad voor de scholen aan de Kosboulevard.

Het averechts effect van het politiek framen van een moderne, Rotterdamse wijk

Dat het inmiddels een averechts effect heeft gehad, lijken niet alle social media beheerders in de wijk Nesselande door te hebben.

Een getinte framing virtueel Nesselande op diverse social media en met aantrekking van trollen en fake-account –

De Correspondent merkt op over het Strand Nesselande:

Wie schetst mijn verbazing. ‘t Leek nu net Marseille. Zon laag boven de plas, silhouet van een zeilbootje op het water, families op picknickkleedjes in het zand, jongeren hangen op de trappen, een papa leert zijn dochtertje fietsen.

Als je vrede op aarde in scène zou zetten zag het er zo uit.

Ik schoof aan bij een plukje waterpijprokende jongeren op de trappen bij het strand. Ze kwamen hier heel vaak, maar hadden nooit echt iets vervelends gezien. Ja, behalve die beelden van een massale vechtpartij, op Snapchat.

Lieve jongens, bang dat ze thuis zouden merken dat ze waterpijp rookten.

Eerst Strand aan de Maas sluiten, dan framing van Strand Nesselande

Cynisch genoeg is het dezelfde politieke partij geweest die ooit het Strand aan de Maas heeft gesloten centrum Rotterdam, citaat van de toenmalige woordvoerder B&W:

Het Strand aan de Maas wordt gesloten vanwege overlast. Een alternatief is het Strand Nesselande, er is immers nu een metro.

Na het politiek bewust naar het strand Nesselande sturen van jongeren die een uitlaatklep zoeken, is het dezelfde – en inmiddels onthoofde – politieke partij geweest die de jongeren van het centrum naar strand Nesselande heeft gebracht. De positionering van het toenmalige Strand aan de Maas(boulevard) en de beoogde doelgroep:

Genieten van het ultieme strandgevoel in hartje Rotterdam. Heerlijk eten, dansen, beach volleyen, je laten masseren, het kan allemaal. In combinatie met het unieke uitzicht over de Maas en de skyline van de stad maakt dat het Rotterdamse Strand een perfecte hangout voor alle leeftijden.
Naast een heleboel bijzondere evenementen zijn er ook een aantal wekelijkse items zoals live Jazz, workshops voor beachkids, Salsa, de beste upcoming DJ’s en live ‘klassieke’ muziek in de breedste betekenis.

Een politieke to do-list wijk Nesselande

Het Rotterdamse Nesselande heeft een Rotterdams, modern karakter en het strand heeft in periode van corona en hittegolf een aantrekking op veel bezoekers van buiten de wijk. Dat het strand – door de komst van een metro – een grote aantrekking zal hebben op dagjesmensen, is iets dat reeds in het bestemmingsplan van de gemeente is geventileerd.

Dat de volwassen en Rotterdamse wijk Nesselande een gedegen, bestuurskundige benadering nodig heeft, anders dan het uit politiek gewin bouwen aan een onjuiste beeldvorming, is helder. Net als het aankomende parkeerprobleem strand Nesselande en de afvalberg die steeds sneller lijkt te ontstaan in de wijk.

Verbeteringen online platform Nesselande.INFO

Nesselande.INFO zal meer als een online magazine gaan ogen:

  • De layout wordt in stappen strakker gemaakt om zo eenvoudig nieuws te kunnen scannen.
  • De site wordt sneller gemaakt door de content technisch compacter te maken.
  • December 2020 zijn de ruim 6000 afbeelding kleiner gemaakt om zo een snellere website te kunnen bieden op de desktop, laptop als ook de mobiele apparaten.
  • Voor de vele nieuwe bewoners ontsluiten wij ons archief dat terug gaat tot 2004; het jaar van de lancering van die nieuwsplatform.

Bovenal blijven wij oog hebben voor de schoonheid van de mooie, futuristisch wijk Rotterdam-Nesselande:

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.