Snelle auto's boulevard Nesselande #nieuws
Snelle auto’s boulevard Nesselande #nieuws

De top 10 van meest gestolen auto’s:

Positie Merk + model Aantal Diefstalrisico 1 op
Terugvindpercentage
1 Volkswagen Golf 216 1566 44%
2 Volkswagen Polo 202 1416 41%
3 Fiat 500 119 967 18%
4 BMW 3-Serie 82 1584 40%
5 Toyota RAV4 81 391 32%
6 Mazda CX-5 80 449 33%
7 Renault Megane 75 2011 25%
8 Renault Clio 74 2345 54%
9 Nissan Qashqai 71 1254 25%
10 Toyota C-HR 67 331 25%

 

 Bron: Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)

Al jaren loopt het aantal autodiefstallen terug. Werden er volgens het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) in het eerste halfjaar van 2021 exact 2.578 personenwagens gestolen, in het eerste halfjaar van 2017 waren dat er nog 4.254. In juni van dit jaar bleek de Volkswagen Polo nog de meest gestolen auto, de cijfers tot en met afgelopen augustus zetten de Golf weer op 1, net zoals eerder in de Top 10 over heel 2020.

Zo meldt ANWB.nl oktober 2021. Zij komen tevens met tips voor het voorkomen van keyless entry.

De zogenaamde ‘keyless entry’ is de laatste jaren enorm toegenomen; als je in de buurt van je auto bent, open je de deuren heel eenvoudig door de deurknop vast te pakken. Ook voor het starten is de sleutel niet nodig en start je met een druk op de knop.

Signaalversterker voor opening van de auto

De radiografische verbinding staat altijd aan om contact te zoeken met de auto. Nu moet je echt bijna tegen de auto aan staan om het systeem te laten werken, maar autodieven hebben hier iets op gevonden; zij werken met apparatuur die het signaal versterken. Hierdoor werkt de verbinding over een langere afstand. Dit wordt een ‘relay attack’ diefstal genoemd.

Zo kan het zijn dat je autosleutel ’s avonds in je jas aan de kapstok zit, vlak bij de voordeur. Staat de auto op de oprit of pal voor het huis, dan redt zo’n versterker het vaak om de auto te openen en te starten. Ook verder van huis, bijvoorbeeld op een parkeerplaats, is een signaal zo opgepikt.

RFID of metalen koekblik

De manier om te voorkomen dat je auto op deze manier wordt gestolen, is ervoor te zorgen dat de autosleutel niet al te scheutig met zijn straling is. Dit kan door je sleutels onderweg op te bergen in een zogenaamde RFID-sleutelhoes of tassen met RFID-bescherming. RFID staat voor Radio Frequency IDentity en duidt op het unieke signaal dat de sleutel uitzendt. De speciale hoes houdt de straling tegen. En daarmee de autodief, die met zijn dure apparatuur het nakijken krijgt.

Heb je zo’n RFID-hoes (nog) niet, bewaar je sleutel in elk geval thuis dan in je beste ‘koekblik’. Een blikken (metalen) doos houdt de straling tegen, mits je deze goed afsluit om ‘lekken’ te voorkomen. Of het werkt, kun je testen door met de ‘ingeblikte’ sleutel naar je auto te lopen en te checken of het portier opent. Lukt dit, dan is het blik niet goed afgesloten, of het materiaal is niet goed genoeg. Dan zul je koekjes uit een ander koekblik moeten eten. Of op zoek gaan naar een andere metalen doos.

Is keyless te verzekeren?

Is bovenstaande nog niet voldoende, of gaat het tussen de bedrijven door een keer mis? Dan is je autoverzekeraar het volgende station en is de auto verzekerd als je een Beperkt Casco of Volledig Casco dekking hebt. Ook moet de sleutel voldoen aan het keurmerk van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De regels hiervoor worden overigens continu aangescherpt. Bovendien zijn autofabrikanten hard aan het werk om de beveiliging steeds weer te verbeteren om autodieven voor te blijven. Dat wil niet zeggen dat een systeem geüpdatet moet worden. Heb je een CCV-certificaat in bezit, ook al is dit ouder, dan ben je vaak gewoon verzekerd. Wil je weten of jouw certificaat nog geldig is? Ga dan naar de website van het Kiwa. Hier kun je via de kentekencheck eenvoudig achterhalen of jouw auto nog steeds aan de veiligheidseisen voldoet.

Ook kan de autodealer het signaal uitzetten.

 Disclaimer Nesselande.info/Rotterdam-Nesselande.nl
  • Bij gebruik van ons contactformulier worden geen gegevens bewaard; wij ontvangen een mail via het formulier en gebruiken deze mail alleen voor de eventuele beantwoording. 
  • Niets op dit blog mag zonder toestemming worden gekopieerd of gebruikt. Wilt u tekst, foto’s of video gebruiken? Vraag het via een e-mail en we kunnen zien wat mogelijk is.
  • De informatie van de artikelen zijn nagetrokken op het moment van schrijven en wij lopen  geregeld artikelen na om ze op juistheid te controleren. Toch kan het voorkomen dat de informatie verouderd is; stel ons via een email op de hoogte van de onjuiste info en/of verzoek tot aanpassing. Mailadres: redactie@nesselande.info.  
Vorig artikel[UPDATE] Vertraagde kerstshow Intratuin Zevenhuizen
Volgend artikelBreakdance? Hang out met games? Activiteiten voor de jeugd in Huis van de Wijk Nesselande

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.