Als je op dinsdag 10 en woensdag 11 september in Rotterdam het openbaar vervoer wilt gebruiken, moet je goed opletten. Zowel de RET als de NS gaan staken vanwege zorgen dat de regeling uit het pensioenakkoord van 2019, die werknemers met zware beroepen de mogelijkheid geeft om eerder te stoppen met werken, mogelijk wordt afgeschaft.
[UPDATE 10/9 8.30 uur] De staking in het openbaar vervoer van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is beëindigd, maar de nasleep zal de komende uren nog voelbaar zijn, aldus de stadsvervoerders.
Werknemers van GVB, RET en HTM legden vandaag het werk neer tussen 04.00 en 08.00 uur. De bussen, trams en metro’s zullen niet direct weer volgens de normale dienstregeling rijden, waarschuwen de vervoersbedrijven, omdat de voertuigen pas vanaf 08.00 uur naar hun beginhaltes zijn vertrokken. Reizigers moeten daarom de komende uren nog rekening houden met vertragingen.
ANP-verslaggevers meldden dat het vanochtend rustig was bij de haltes in de grote steden. Op Rotterdam Centraal werden vooral expats en toeristen verrast door de staking.
Gelukkig beidt Nesselande deelvoertuigen als oplossing.
De medewerkers van de RET leggen op dinsdag 10 september tussen 04.00 en 08.00 uur het werk neer. Dit betekent dat reizigers tijdens de (vroege) ochtendspits hinder kunnen ondervinden.
De dienstregeling wordt na 08.00 uur hervat, maar volgens de FNV kan het enige tijd duren voordat alle RET-lijnen weer normaal rijden.
Op woensdag 11 september volgt een staking bij de NS, eveneens tussen 04.00 en 08.00 uur. De impact van deze staking kan, net als bij de RET, de hele dag merkbaar zijn.
Zwaarwerkregeling De stakingen bij RET en NS zijn een reactie op het dreigende einde van de zwaarwerkregeling, die per 1 januari 2025 zou kunnen vervallen. Dit zou betekenen dat medewerkers langer moeten doorwerken.