Over & FAQ

Boulevard van Nesselande
Boulevard van Nesselande

 

Nesselande.INFO is een zogenoemd hyper-local-portal en bestaat sinds 2003. Het zelfvoorzienend portal kende bij aanvang een bereikbaarheid via de domeinnaam Nesselande.net en later Rotterdam-Nesselande.nl. In 2024 is hier een fusie bijgekomen met Nesselande.NEWS. Nesselande.INFO is een opinie-, nieuws- en belevingsportal van en over de wijk Rotterdam-Nesselande. Deze Rotterdamse Vinex-wijk is gelegen aan de Zevenhuizerplas aan de rand van de Rottemeren en bij het Groene Hart en kende anno 2023 ruim 13.000 bewoners en ruim 4000 woningen.  

Onderaan dit artikel vindt u een FAQ en tevens een disclaimer en informatie over de omgang met uw privacy.

Nesselande is een Rotterdamse wijk en onderdeel van stadsdeel Prins Alexander en grenst aan de gemeente Zuidplas. De wijk is gelegen aan de Zevenhuizerplas.

Over nieuwsportal Nesselande.INFO

Bewonersportaal Nesselande.INFO wordt sinds 2003 gerund door vrijwilligers zonder gebruik van subsidies en focust op het belang van de inwoners uit de wijk Nesselande als ook de ondernemers en andere belanghebbenden. Wij doen deels zelf onderzoek of wij doen met partners en toetsen artikelen juridisch voor publicatie. Betaalde content wordt met ADV aangegeven. Wij kennen een privacydisclaimer als ook cookiedisclaimer.  

Opinie-, belevings- en nieuwsportal Nesselande.INFO – tevens bereikbaar onder de domeinnaam Rotterdam-Nesselande.nl, Nesselande.tv, Nesselande.NEWS en Nesselande.net –  heeft als doel de wijkbewoners, ondernemers – en andere geïnteresseerden – regelmatig op de hoogte te houden van wat er speelt in de wijk.

Wij onderzoeken (vermeend opruiende) desinfo over de Nesselande zoals gedeeld door dit wijkraadslid op AD.nl
Wij onderzoeken (vermeend opruiende) desinfo over de Nesselande zoals gedeeld door dit wijkraadslid op AD.nl

Dit kunnen ook issues zijn zoals het wel/niet integer gedragen van politici woonachtig in de wijk en/of raadsleden en anderen die invloed hebben op en vanuit de wijk. De brede verspreiding van nepnieuws uit/over de wijk Nesselande met een vermeend politiekgetint karakter heeft volgens ons een grote en negatieve impact gehad op de beeldvorming van de mooie wijk Rotterdam-Nesselande, zie hier het archief

Tevens brengen wij eventuele misstanden in kaart op basis van onderzoek en een-  waar mogelijke – hoor-en-wederhoor. In geval van negeren of agressieve en/of niet inhoudelijke hoor-en-wederhoor stoppen wij de poging.

Misbruik en journalistiek

In geval van een autoriteitsmisbruik of machtsbereik van taken/functies in de wijk Nesselande en direct omgeving die de woonbeleving en bijvoorbeeld perceptie van veiligheid kan beïnvloeden, menen wij deze misstanden – na onderzoek en eventueel contact met de betrokkenen – te melden. In veel gevallen trachten wij hierbij gemeentelijk wijkmanagement te betrekken, zoals u in dit artikel kunt lezen.

 • Wij gebruiken daarbij als blog het principe van vrijwillige blog- en burgerjournalistiek en het grote aantal aan ingezonden berichten als ook issues die spelen in de wijk en breed worden gemeld via socialmediaplatformen. De nieuwsportal is sinds 2003 uitgegroeid tot een levendig portal met meer dan 10.000 artikelen en een groot aantal views per dag. 
 • We zijn steeds meer een medium geworden dat betrokken bewoners, retailers, ondernemer en anderen met elkaar laat verbinden en bewonersinitiatieven laat groeien.
  Vindbaar
  Vindbaarheod
 • Daarbij wordt er veel aandacht besteed aan de leesbaarheid, veiligheid, vindbaarheid en werking van het portaal met een snelle mobiele versie van de site en ook aanpassingen voor bijvoorbeeld tablets. Er wordt veel aandacht besteed aan het snel kunnen vinden van berichten op de portal en het visueel kunnen scannen van blognieuws, beleving en opinie.
 • Doorgaans brengen wij het Nesselande-nieuws als eerste en vanuit de bron vaak op basis van onderzoek of een mediapartner. Veel media nemen onze berichten over. Visuals worden op Instagram breed gevuld, net als de gekoppelde Pinterest en Threads. Door de professionele aanpak en het gedegen netwerk van burgerjournalisten zien wij dat onze berichten veelvuldig worden overgenomen. In geval van het ondernemen van berichten/content willen wij verzoeken toestemming (middels redactie at nesselande.info of bij voorkeur het formulier) te vragen met link naar de bron.
DE WIJK-POLL, DE VISUELE STORYTELLING, DE INSTAGRAM, ONZE INTERACTIE OP NEXTDOOR (MET EIGEN NIEUWSGROEP) DE LOKALE INITIATIEVEN EN HET SNEL BERICHTEN VAN WAT IS OPGEVALLEN IN DE WIJK, ZIJN KERNPUNTEN VAN DE REDACTIONELE MIX. BIJ VEEL EVENEMENTEN EN OPENINGEN ZIJN WIJ LIVE AANWEZIG.
 • De redactie tracht zo breed en objectief mogelijk te berichten en gebruikt veel aangeleverde content van inwoners, onderzoekers en ondernemers. Wij verzoeken u contact op te nemen met Nesselande.INFO bij aanvulling/twijfel of als u meente dat er een onjuistheid wordt gemeld – dit kan onder het bericht met een reactie, het formulier op deze site en via redactie at nesselande.info – en als u meent dat het bericht aanvulling of correctie verdient. Daarbij verzoeken wij u info aan te leveren die uw mening/aanvulling onderbouwt. 
 • Aangezien de vrijwilligers achter Nesselande.info reeds vanaf 2001 betrokken zijn geweest bij de omgevingscommunicatie van diverse deelgebieden in de wijk, is er een archief van bijzonder nieuws, maar ook een Flickr, Pinterest en scanbaar Instagram-account waar deze beelden en video’s worden gedeeld. Het hoort bij de mooie wijk Nesselande vooral te zorgen voor visuele berichtgeving.

De historie van de wijk Rotterdam-Nesselande

Omgeving Nesselande in de 18e eeuw

Nesselande is onderdeel van Prins Alexander en is een van de grootste deelgebieden van Rotterdam, met meer dan 100.000 inwoners. De wijk ligt in het Oosten van de stad en grenst aan de gemeente Capelle aan den IJssel. Prins Alexander is relatief nieuw en ontstaan in de jaren 1960 en 1970. De wijk is gebouwd op een polder die in de 19e eeuw is drooggelegd.

Prins Alexander is een wijk met een diverse bevolking. Er wonen mensen uit alle lagen van de bevolking, van hoogopgeleiden tot laagopgeleiden. De wijk heeft een groot aantal voorzieningen, waaronder scholen, winkels, restaurants, sportverenigingen en een ziekenhuis.

Het gebied is ook een belangrijke verkeersader. Er lopen twee belangrijke autowegen door de wijk, de A16 en de A20. De wijk Heeft meerdere metrostations en zijn aangesloten op de nieuwe de Hoekse Lijn waardoor mensen van Strand naar Strand kunnen rijden.

Prins Alexander is een levendige en dynamische wijk, waar veel te doen is. De wijk is een populaire woonwijk voor mensen die op zoek zijn naar een ruime woning en een goede voorzieningen.

 

De ontwikkeling van Prins Alexander

Prins Alexander is in de jaren 1960 en 1970 gebouwd op een polder die in de 19e eeuw is drooggelegd. De wijk is ontworpen door de architectenbureaus Van den Broek en Bakema en Kraaijvanger. De wijk is gebouwd volgens het principe van de tuinstad, met veel groen en water. In de jaren 1980 en 1990 is de wijk Prins Alexander verder uitgebreid.

De constructie van het viaduct in de A16 over de Hoofdweg is in slechte conditie. Dat bleek tijdens de voorbereidingen voor de renovatie ervan. Het viaduct wordt helemaal vervangen. En dat is een stevige klus omdat er weinig ruimte is. Ook ligt het op een van de drukste punten in de regio. 𝐒𝐥𝐨𝐩𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐛𝐨𝐮𝐰𝐞𝐧 🏗️ De aanpak is als volgt. Er komt een tijdelijke wegverlegging aan de westzijde van het viaduct. Zo kan het verkeer tijdens het werk gebruik blijven maken van de A16 richting Dordrecht. Dit voorjaar wordt het viaduct gesloopt. Direct erna komt aan de oostzijde een tijdelijke hulpbrug. Dan kan ook het verkeer richting het Terbregseplein doorrijden. Daarna start de bouw van het nieuwe viaduct. 𝐀𝐟𝐬𝐥𝐮𝐢𝐭𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐨𝐦𝐥𝐞𝐢𝐝𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧 ↩️ 👉 Oprit Prins Alexander (27) is vanaf maart 2024 dicht voor al het verkeer tot en met eind 2025. 👉 De Hoofdweg is in beide richtingen dicht van 29 april tot en met 21 mei 2024. 👉 De A16 wordt meerdere keren afgesloten. De grootste afsluiting is in het Hemelvaartweekend van 8 mei tot en met 13 mei 2024. De A16 Rotterdam, inclusief het viaduct over de Hoofdweg, gaat eind 2025 open. 𝐀𝐚𝐧𝐦𝐞𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐛𝐢𝐧𝐚𝐫 💻 Benieuwd naar de vervanging van het viaduct Hoofdweg/A16? Volg het webinar (online) op dinsdag 13 februari om 19.30 uur. Je kan je aanmelden via 👉 www.a16rotterdam.nl. 1 opmerking bekijken
Prins Alexander

Er zijn nieuwe woonwijken gebouwd, zoals Zevenkamp en later ook Nesselande. Ook heeft er in de bestaande wijken verdichting plaats gevonden. In de jaren 2000 is het gebied Prins Alexander verder gemoderniseerd met nieuwe scholen, winkels en sportvoorzieningen en is de wijk Nesselande uitgegroeid.

De toekomst van de wijk Prins Alexander ziet er rooskleurig uit. De wijk is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er zijn veel voorzieningen. De wijk is ook een populaire locatie voor bedrijven.

 • Onze Instagram-account bevat veel eigen foto’s en video’s die gezamenlijk visueel het actuele nieuws brengen, maar ook een rode draad kennen genaamd ‘Nesselande.INFO goes retro…’. die de historie in beeld brengt.

Nesselande bestaat sinds 2000 en is gelegen aan de Zevenhuizerplas aan de rand van de Rottemeren en het Groene Hart. Nesselande is een wijk en onderdeel van stadsdeel Prins Alexander en grenst aan de gemeente Zuidplas.

 

Nieuws Nesselande geschiedenis

 

Het gedeelte met eigen strand wordt in de volksmond ‘strand Nesselande’ genoemd en ligt aan het Winkelcentrum boulevard Nesselande Newport. Het toezicht aan het strand Nesselande is streng en kent een alcoholverbod. Op zonnige dagen is handhaving aanwezig. Burgemeester Aboutaleb zegt over de wijk:

HET WIJKPROFIEL VERBINDT DE HARDE CIJFERS EN DE BELEVING VAN DE ROTTERDAMMERS MET ELKAAR. DAT IS WAARDEVOL.

 
Albert Kretalaan strand winkelcentrum
Albert Kretalaan strand winkelcentrum
 
De wijk Nesselande kent een oppervlakte van 350 hectare waarvan land 291 hectare en water 59 hectare. De bevolkingsdichtheid per km² bedroeg (2019) 4.277 personen

DE ROTTEMEREN IS EEN STELSEL VAN VERBREDINGEN VAN DE RIVIER DE ROTTE, IN DE NEDERLANDSE PROVINCIE ZUID-HOLLAND. DE ROTTEMEREN ZIJN GELEGEN TUSSEN DE A12 IN HET NOORDEN, BLEISWIJK IN HET WESTEN, ZEVENHUIZEN IN HET OOSTEN EN OUD VERLAAT IN HET ZUIDEN

 

Jachthaven Rottemeren
Jachthaven Rottemeren


Over nieuwsportal Nesselande.INFO

De portal Nesselande.INFO heeft als doel de wijkbewoners, ondernemers – en andere geïnteresseerden – regelmatig op de hoogte te houden van wat er speelt in de wijk. Wij gebruiken daarbij het principe van burgerjournalistiek. De nieuwsportal is sinds 2003 uitgegroeid tot een levendig portal. Door de professionele aanpak – en het veelvuldig overnemen van ons nieuws door andere lokale media – is de content hoog in de zoekmachines te vinden en het bereik van het portal hoog. De wijk-poll, de visuele storytelling, het realtime-weer en het snel berichten van wat is opgevallen in de wijk, zijn kernpunten van de redactionele mix. Bij veel evenementen en openingen zijn wij live aanwezig.

Website Nesselande.net historie screenshots nieuws
Website Nesselande.net historie screenshots nieuws

 

 

De site is een initiatief van Rotterdams digital marketingbureau, medewerkers van het bureau wonen en werken in de wijk. Sinds 2009 worden artikelen gepusht naar een actieve twitter-account. het bureau kent meerdere omgevingsportalen in Rotterdam.

De redactie tracht zo breed en objectief mogelijk te berichten en kent geen politieke afhankelijkheid of link.

De naam ‘Nesse’

In en om Rotterdam komt het woord ‘nesse’ regelmatig voor. Bekend is natuurlijk de wijk Nesselande, maar denk ook aan Nesserdijk, Nesseweg, Nessebos en Nesserpad. Maar wat betekent dat nou, zo’n ‘nesse’? Een nesse staat voor een landtong, vroeger werd dit ook wel nes, nis of neus genoemd. Dat is een smal stuk land dat uitsteekt in zee of in een meer. De algemene betekenis van het woord nes is eigenlijk aangeslibd land.

IN 1995 HEBBEN DE (TOENMALIGE) GEMEENTEN NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL EN ZEVENHUIZEN-MOERKAPELLE GRONDGEBIED, WAARONDER DE BUURTSCHAP GROENEWEG, OVERDRAGEN AAN ROTTERDAM VOOR DE ONTWIKKELING VAN EEN VINEX-LOCATIE MET DE WERKNAAM ACHTKAMP.

DE BOUW VAN DE WIJK, MET DE DEFINITIEVE NAAM NESSELANDE, IS GESTART IN 2000.

 

Vroegere gemeenten

In het jaar 1995 hebben de (toenmalige) gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle grondgebied, waaronder de buurtschap Groeneweg, overdragen aan Rotterdam voor de ontwikkeling van een Vinex-locatie met de werknaam Achtkamp. De genoemde gemeenten vormen nu Zuidplas.

De bouw van de wijk, met de definitieve naam Nesselande is uiteindelijke gestart in 2000. De wijk kent kenmerkende onderverdelingen, zoals Tuinstad en Waterwijk.

kaart Nesselande gemeente wijk
kaart Nesselande gemeente wijk

 

 
 

De inwoners worden vertegenwoordigd door wijkcomité Nesselande of wijkraad. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

 

De gemeente Rotterdam promoot de wijk als:

NESSELANDE HEEFT EEN GROOT AANBOD VAN RUIME WONINGEN MET EEN TUIN EN APPARTEMENTEN MET ZICHT OP DE ZEVENHUIZERPLAS. HET WONINGAANBOD BEVAT OOK SENIORENWONINGEN, RELATIEF GOEDKOPE HUURWONINGEN EN KAVELS WAAR MENSEN ZELF OP KUNNEN BOUWEN.

Metro Nesselande #nieuws
Metro Nesselande #nieuws

 

IN HET NOORDOOSTEN VAN DE DEELGEMEENTE LIGT DE WIJK NESSELANDE. DE WIJK HEEFT EEN GROOT AANBOD VAN RUIME WONINGEN MET EEN TUIN EN APPARTEMENTEN MET ZICHT OP DE ZEVENHUIZERPLAS. HET DIVERSE WONINGAANBOD BEVAT OOK SENIORENWONINGEN, RELATIEF GOEDKOPE HUURWONINGEN EN KAVELS WAAR MENSEN ZELF EEN VRIJSTAANDE WONING KUNNEN BOUWEN. EEN EIGEN METROSTATION MAAKT EEN SNELLE VERBINDING NAAR HET ALEXANDRIUM EN HET CENTRUM VAN ROTTERDAM MOGELIJK.

 

Highlights op Nesselande.INFO

Hieronder een opsomming van diverse hightlights, zoals de wijk Rotterdam-Nesselande deze heeft beleefd en nog steeds meemaakt en ook op Nesselande.INFO voorbij zijn gekomen:

Ferraridag Kretalaan Nesselande
Ferraridag Kretalaan Nesselande
 • De voorronde WK strandvoetbal op strand Nesselande met bekende voetballers.
Strand voetbal zand event Nesselande
Strand voetbal zand event
CuliNESSE Rotterdam Nesselande
CuliNESSE Rotterdam Nesselande
 • Burgemeester
  Aboutaleb Nesselande
  Aboutaleb Nesselande

  bezoekt Nesselande en opent de 30 april viering.

 

 • De aanleg van de waterski-baan Project 7 met horeca op het water.

 • In 2015 kwam de Tour de France langs Rotterdam-Nesselande.

tour de france

Vuurwerk Nesselande
Vuurwerk Nesselande
 • De nieuwjaarsduiken strand Nesselande
 • De kermis aan de Kretalaan voor het strand Nesselande (nu Oeverpark)
Kermis Kretalaan 2010 Nesselande
Kermis Kretalaan 2010 Nesselande

De  link tussen Nesselande, Zevenkamp en Prins Alexander

 

Zevenkamp en Nesselande (direct met elkaar verbonden) hebben meer met elkaar gemeen dan een metrolijn. Een mix van speurwerk door de gemeente Rotterdam en nesselande.info levert deze beknopte geschiedenis op: 

De locatie van Zevenkamp was één van de diepste polders van Nederland en werd in 1978 Rotterdams grondgebied. De Zevenhuizerplas werd uitgegraven en met de zo verkregen grond werd het polderlandschap opgespoten, waardoor het mogelijk werd om de slappe ondergrond te bebouwen. In 1979 werden de eerste woningen gebouwd.

 

Zevenkamp is een woonwijk uit 1970/1980. De woonwijk heeft een gevarieerd woningaanbod van ongeveer 7000 woningen waar veel verschillende bevolkingsgroepen wonen. Er zijn weinig beeldbepalende gebouwen. De helft van alle woningen zijn eengezinswoningen.

De opzet van de wijk is simpelweg helder; er zijn vier buurten die gescheiden worden door groen en water en verbonden door een ontsluitingsweg. De Ommoordse Tocht is als hoofdwatergang gehandhaafd. Midden in de wijk ligt het winkelcentrum Ambachtsland. Het  voorzieningenniveau en de bereikbaarheid van de wijk is goed.

Nesselande sinds 1995

In 1995 zijn de weidegronden waarop de Vinex-wijk Nesselande is gebouwd door de omliggende gemeenten overgedragen aan Rotterdam. Hierop is in 2000 gestart met het bouwen van de woonwijk Nesselande en het bouwen duurt nog voort. Ook in Nesselande is de bodem opgehoogd met zand uit de Zevenhuizerplas die daardoor in omvang verdubbelde.
Nesselande kent een paar belangrijke structuurbepalende elementen.

De hoogspanningsleiding waaronder de metro is aangelegd en de lintbebouwing van de oorspronkelijke wegen in en om het gebied.

Nesselande is het eindpunt van de metro. In het verlengde van de laatste halte is ruimte gereserveerd in om in te toekomst de metro door te kunnen trekken richting Zuidplas en Zoetermeer. Deze ruimte is in het bestemmingsplan bestemd voor ‘Groen’ en ‘Water’ in de vorm van het Rietveldpark en het Waterwijkpark.

Nesselande beschikt anno 2400 over circa 4300 woningen, drie parken, een winkelcentrum, scholen en overige voorzieningen. In 2005 is de metro doorgetrokken en het nieuwe eindpunt bevindt zich vlakbij de boulevard, het winkelcentrum aan het Maltaplein en het strand aan de Zevenhuizerplas.

Nesselande is hoofdzakelijk ingevuld met woningen waarvan het grootste deel eengezinswoningen zijn.

Langs de belangrijkste verkeersroutes zijn voorzieningen als basisonderwijs, kinderopvang en combinaties van wonen en werken toegestaan. Aan de randen van de wijk is steeds zorgvuldig bekeken hoe de nieuwe wijk goed kan aansluiten met het omringende gebied. Hier en daar staat hoogbouw.

Waterwijk is het noordelijkst gelegen deel van Nesselande. De locatie maakt enerzijds deel uit van de nieuwe wijk maar is anderzijds onderdeel van het natuurlijke landschap rondom Nesselande. De dichtheid waarin wordt gebouwd ligt daarom lager dan elders in de wijk. De woningen beschikken over een eigen kavel omringd met water. De woningen zijn voornamelijk particulier ontwikkeld.

Van Nessepolder tot ‘Nesselande’

Als Nesselander woont u formeel gezien in de polder.

Waterwijk 2010 kaart Nesselande
Waterwijk 2010 kaart Nesselande

Zevenhuizen

Het karakteristieke dorp Zevenhuizen is belangrijk geweest in het ontstaan van het groene hart rondom Nesselande.  Afbeelding: Kaartcollectie Zuid-Holland Polderreglementskaarten Gemaakt op: 30 november 2002/ Nationaal Archief, 4.ZHPB2, , licentie CC-BY-SA

Rondom de 12e eeuw hebben de eerste Zevenhuizers zich gevestigd aan de Rotte. De vestiging aan de dijk werd het latere Zevenhuizen.

Onduidelijk is wanneer Zevenhuizen precies is ontstaan. Op de westelijke oever van de Rotte vlak bij de meren zijn aardewerkscherven gevonden uit het begin van de 12e eeuw. Sporen van de eerste Zevenhuizenaren zijn gevonden op de oeverwal ter hoogte van het Korenmolengat waar nu Landal is gevestigd. Nadat het eerste huisje gebouwd was, volgden er al snel meer, zodat een kleine woongemeenschap ontstond waaraan de naam Zevenhuizen werd gegeven. Gezien deze naam mag worden aangenomen dat gedurende enige tijd zeven huisjes hier hebben gestaan.

Zevenhuizen

Foto: Stichting Oud-Zevenhuizen

Het waren waarschijnlijk stulpjes van hout en riet, waarvan totaal niets meer is teruggevonden. In de Middeleeuwen was het gebied van Zevenhuizen en Moerkapelle een vrijwel onbewoonbaar drassig moeras en slechts via de natuurlijke waterwegen enigszins bereikbaar. Het oorspronkelijke riviertje de Rotte was de belangrijkste toegang tot dit gebied. De eerste bewoningscentra bevonden zich op de oeverwallen van de Rotte. Van hieruit begon men met de ontginning van het gebied voor de landbouw.

Door de eerste bewoners werd het land in cultuur gebracht en geschikt gemaakt voor landbouw en veeteelt.

Het land werd verdeeld in ‘weren’, lange smalle stroken land, van elkaar gescheiden door de sloten. De eerste ontginning reikte tot de huidige Noord- en Zuideindse weg. Van hieruit begon de volgende ontginningsfase oostwaarts in de richting van Waddinxveen.

Polders verveend

Toen de polders in Zevenhuizen verveend werden, moest de turf natuurlijk ook vervoerd kunnen worden naar de omliggende steden. Door de slechte toestand van de wegen was vervoer vrijwel alleen over water mogelijk. Om per schip uit de polder in de Rotte te komen was een sluis nodig, of een verlaat zoals men dat vroeger noemde. Elke polder in Zevenhuizen had zijn eigen verlaat. Voor de Catjespolder, die gelegen was in het noordelijke gedeelte van Zevenhuizen, was dit het Catjes verlaat.

Restanten hiervan zijn nog zichtbaar in de Rottedijk bij het Korenmolengat. In de Zwanlasche polder liep een brede afvoersloot ‘De Zwanlasche sloot of vaart’, die via het Zwanlasche Verlaat in verbinding stond met de Rotte. Dit verlaat is vermoedelijk al in de 15e eeuw gesticht.

Aangezien de ontgonnen gronden steeds verder van de Rotte kwamen te liggen, begon de afstand een rol te spelen. Er werden huizen gebouwd aan de wegen, waardoor de nieuwe dorpskern van Zevenhuizen kwam te liggen op de plaats van het huidige dorp. Dit is natuurlijk een geleidelijk proces geweest. Blijkens een archeologisch onderzoek is met de bouw van de huidige laat-middeleeuwse kerk begonnen in de eerste kwart van de 15e eeuw, maar kwam stil te liggen tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten tussen 1418 en 1428. De toren dateert van circa een eeuw later.

Van de oorspronkelijke verkaveling die bij de ontginning werd gevolgd, is niets meer overgebleven. Door de intensieve afgraving voor de turfwinning, is het gehele middeleeuwse ontginningspatroon verdwenen. Alleen in de Nessepolder bij Oud Verlaat is hiervan nog wat terug te vinden.

In 1991 is de gemeenschappelijke gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle ontstaan. De gemeente telt 10.331 inwoners (1 juli 2006, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 30,99 km² (waarvan 1,78 km² water).

De gemeente ontstond in 1991 door samenvoeging van de gemeenten Zevenhuizen en Moerkapelle onder de naam Moerhuizen. In 1993 werd de naam van de gemeente bij raadsbesluit vastgesteld op Zevenhuizen-Moerkapelle.

Nesselande sinds 2000

Enkele belangrijke voorzieningen in de wijk Nesselande – met start bouw 2000 – zijn (Wikipedia 2021):

 • Een 800 meter lang strand met boulevard aan de vergrote Zevenhuizerplas. In 2016 is een waterskibaan op de Zevenhuizerplas gerealiseerd en geopend.
 • Een woon- en winkelcomplex (Newport Nesselande) met drie woontorens van 65 meter hoog, de deelprojecten Miami, Barcelona en Kopenhagen. Het winkelcentrum Boulevard Nesselande is op 20 november 2009 geopend. De derde woontoren zal in 2021 worden geopend.
 • Een aansluiting op het metronetwerk van Rotterdam. Hiertoe werd de Calandlijn verlengd naar het nieuwe metrostation Nesselande, dit werd augustus 2005 geopend.
 • Voor alle woningen en bedrijven in Nesselande is een glasvezelaansluiting beschikbaar.

De straatnamen in de wijk zijn onder andere afkomstig van kunstenaars (deelgebied Tuinstad), molenaars (deelgebied Waterwijk) en eilanden in de Middellandse Zee (deelgebied Badplaats).

De ligging van Nesselande

Parallel aan de A20 ligt het bedrijventerrein dat een functie heeft voor lokaal en regionaal verzorgende bedrijvigheid. De zichtbaarheid vanaf de snelweg wordt gewaarborgd door integratie van bebouwing en de geluidswal. In Nesselande liggen twee oude linten met veel oorspronkelijke bebouwing, de Wollenfoppenweg en de Ringvaart (Zuideinde, Groeneweg, Bermweg, Onderweg en de Bostelweg). De Ringvaart is de ontginningsbasis geweest van de omliggende polders, nadat het gebied in de tweede helft van de 19e eeuw is drooggemalen. De Wollefoppenweg loopt van Oud Verlaat tot aan de Ringvaart. Het is een zeer afwisselende weg, die langs het recreatiegebied rond de Zevenhuizerplas, het Wollefoppenpark en de aangrenzende bebouwing voert. De kavels worden voornamelijk in beslag genomen door woningen en bedrijven. Als langzaam verkeersroute is de Wollefoppenweg een belangrijke schakel tussen de stad en het buitengebied. Beide wegen hebben een aantal ruimtelijke en functionele kwaliteiten, die als waardevol worden beschouwd. Ze bevatten een aantal panden, die vanwege hun historie of verschijningsvorm behouden zouden moeten blijven. Dit betekent echter niet dat er geen veranderingen kunnen plaatsvinden. Om zoveel mogelijk aan te sluiten op het oorspronkelijke karakter geldt als uitgangspunt dat de ruimtelijke opbouw van dient te worden behouden, aangaande dichtheden, bouwhoogtes, rooilijnen en de verkavelingsrichting.

Het Oeverpark ligt centraal ten opzichte van het omringende woongebied en is goed bereikbaar met de auto en met de metro. Dit park aan de Zevenhuizerplas heeft een openbaar karakter en door de invulling zal het aantrekkelijk zijn voor de hele regio. Het is een combinatie van openbaar park, indoor- en outdoorrecreatie, een jachthaven en een teleskibaan.

De Kosboulevard verbindt de verschillende activiteiten in het Oeverpark. Langs de boulevard ligt de skatebaan. In het meest westelijke deel is ruimte gereserveerd voor een hote

Nesselande kent anno 2021 ruim 12.250 inwoners, ruim 4000 woningen en is ruim 350 ha groot.

Afbeelding: deels uit De Prins Alexanderpolder en Rotterdam, De Wit, boek ISBN 9789040007606,m 2013

 • Met de retro-beelden brengen wij de geschiedenis van Nesselande visueel in beeld. Dit gaat terug tot de 18e eeuw (Nessepolder).
Dit bericht bekijken op Instagram EEN BERICHT GEDEELD DOOR ROTTERDAM NESSELANDE NIEUWS (@NESSELANDE_INFO)

Burgerparticipatie op Nesselande.info

Voorbeelden Nesselande-items

Hieronder een opsomming van diverse voorbeelden en items, zoals de wijk Rotterdam-Nesselande deze heeft beleefd en nog steeds meemaakt en ook op Nesselande.info voorbij zijn gekomen:

 • De voorronde WK strandvoetbal op strand Nesselande met bekende voetballers.
 • De diverse grote beachvolley toernooien
 • Burgerinitiatieven, zoals het vrijhouden van het recreatiegebied achter Nesselande, de invulling van de leegstand boulevard Nesselande en direct vragen aan de lokale politiek aangaande bijvoorbeeld onveilige situaties in de wijk die niet worden opgepakt.
 • De start van een lokale wielervereniging.
 • Crowdfunding voor een lokale horecagelegenheid voor moeders en kinderen, een lokale fitness en een zwembad in de Zevenhuizerplas.
 • Burgemeester Aboutaleb bezoekt Nesselande en opent de 30 april viering.
 • De aanleg van de waterski-baan Project 7 met horeca op het water.
 • In 2015 kwam de Tour de France langs Rotterdam-Nesselande.
 • De opening van het Winkelcentrum Boulevard Newport
 • Het lokale circus
Circus in Nesselande
Circus in Nesselande

Heeft u nieuws? Samenwerken?

Gebruik ons formulier om eventueel nieuws in te zenden of meer informatie aan te vragen met betrekking tot het samenwerken met Nesselande.info.

Zijn wij iets vergeten? Gebruik ons contactformulier!

Via CBS.nl, Allecijfers.nl, Wikipedia.org, Nesselande.INFO, Gemeente Rotterdam.

Niets op dit blog mag zonder toestemming worden gekopieerd of gebruikt. Wilt u tekst, foto’s of video gebruiken? Vraag het via een e-mail en we kunnen zien wat mogelijk is.

De informatie van de artikelen zijn nagetrokken op het moment van schrijven en wij lopen  geregeld artikelen na om ze op juistheid te controleren. Toch kan het voorkomen dat de informatie verouderd is; stel ons via een email op de hoogte van de onjuiste info en/of verzoek tot aanpassing. Mailadres: redactie@nesselande.info.  

Disclaimer Nesselande.info/Rotterdam-Nesselande.nl

  • Bij gebruik van ons contactformulier worden geen gegevens bewaard; wij ontvangen een mail via het formulier en gebruiken deze mail alleen voor de eventuele beantwoording.
  • Niets op dit blog mag zonder toestemming worden gekopieerd of gebruikt. Wilt u tekst, foto’s of video gebruiken? Vraag het via een e-mail en we kunnen zien wat mogelijk is. 

De informatie van de artikelen zijn nagetrokken op het moment van schrijven en wij lopen  geregeld artikelen na om ze op juistheid te controleren. Toch kan het voorkomen dat de informatie verouderd is; stel ons via het contactformulier op de hoogte van de onjuiste info en/of verzoek tot aanpassing. 


FAQ Nesselande.INFO – veelgestelde vragen 

V: Ontvangt Nesselande.INFO subsidies of toelagen

A: Neen. Nesselande.INFO runt volledig zelfstandig.

V: Hoe gaan jullie om met wijkinitiatieven?

A: Aangezien wij sinds 2003 bij de “opbouw” van Nesselande waren, waren wij ook bij de oprichting van diverse initiatieven, zoals de vierdaagse, diverse wandel- en fietsgroepen, de oprichting van de Buurtpreventie (door een ex-politie-agent uit Nesselande), de opening van de metro, de eerste events bij het strand en de invulling van het winkelcentrum.  

V: Hoe ziet de redactionele mix eruit?

A: Wij mixen opinie, beleving, actueel nieuws, ingezonden berichten/ingezonden content en #raad010 nieuws. Qua politiek-nieuws zitten wij vergaderingen van de raad bij. 

V: Hoe gaan jullie om met berichtgeving die updates vereist?

A: Daarvoor gebruiken wij in de titel van het blogartikel de duiding “UPDATE”. Dit om te voorkomen dat er een wirwar van gelijke artikelen ontstaat. 

Nesselande.INFO deelt volledig dossier Vijfde Dorp – Nesselande #gevolgen #N219 – Nieuws Nesselande OFFICIEEL strand-Nesselande news

V: Hoe gaan jullie om met terugkerende nieuwsitems?

A: Wij leggen indien relevant een dossier aan, zoals rondom de ontwikkelingen van het Vijfde Dorp en de impact op de wijk Nesselande.

V: Hoe pakken jullie eigen blogartikelen met onderzoek aan?

A: Wij trachten een hoor en wederhoor via bijvoorbeeld mail en sociale media en/of bemiddeling. Daarbij toetsen wij de publicatie juridisch. Het belang van/voor de wijk zoals het ervaren van de woonbeleving in Nesselande, staat hierbij centraal. In bijna alle gevallen komen wij in actie bij klachten van betrokkenen uit de wijk. 

 

 

 

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair