
Allereerst is het fantastisch goed dat er na een verbod op de verkoop van lachgas(patronen) nu ook in Rotterdam een verbod geldt op het gebruik van lachgas. En waar de diverse koppen in de media hebben doen verboden dat dit geldt voor geheel Rotterdam, gaat dit om deelgebieden. De gemeente Rotterdam heeft in de periode januari – maart 2021 samen met de lokale gebiedscommissies bepaald welke gebieden overlast vertonen van lachgas. Op de sociale media dan ook verontwaardiging over de onduidelijkheid:
Waarom geen verbod in geheel Nesselande, dit is gemakkelijk te omzeilen!
Het verbod is – zoals dit heet – voorwaardelijk. Het is aan de bewoners en dienstdoende wijkcommissies om signalen te ventileren dat er in die straat of buurt of park overlast aangemerkt kan worden. AD.nl geeft april 2021 een verklaring voor de toename in gebruik:
Het gebruik van lachgas is in korte tijd toegenomen. Eind vorig jaar dacht de gemeente dat nog in goede banen te leiden met een jongerencampagne. Met de kreet ‘Word geen clown in het verkeer’ ageerde zij tegen het doelloos rondrijden met de ballonnetjes. Deskundigen wijzen naar corona als verklaring, omdat jongeren zich vervelen.
Twijfel
Het roept ook twijfel op. Het is voor zowel de gebruikers en bewoners niet geheel duidelijk waarom het bijvoorbeeld ook niet in speeltuinen of overige parken geldt. Daar waar het gas veelal in de auto wordt gebruikt – en soms rijdend – is het eenvoudig een straatje verder rijden net buiten het gebied waar het verbod geldt.
Ooit kon het gewoon op elk feestje
Cynisch genoeg was lachgas de perfect gastheer op een feestje. Het lachgas zorgt voor een korte, psychedelische roes waarbij je soms een gonzend geluid hoort. Je wordt duizelig en hebt het gevoel helemaal weg te zakken, soms krijg je lachbuien. Het effect van het gas treedt op na zo’n 20 seconden en houdt enkele minuten aan. Op Facebook zegt een oplettende bewoner:
Er geldt een verbod op de Kosboulevard, maar er wordt niet gehandhaafd.
Dure handhaving; echt verbod pas in 2022
RTL Nieuws meldt 2 april 2021 dat een daadwerkelijk, landelijk verbod nog op zich laat wachten. Daarbij kent lachgas ook diverse vervangers die heel populair “designerdrugs” worden genoemd.
Lachgas en de zogenoemde designerdrugs zullen voorlopig niet ondergebracht worden in de Opiumwet, schrijven justitieminister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een Kamerbrief.
De handhaving zal zoveel extra druk opleveren voor met name de politie dat er meer geld voor nodig is. Dat zal en kan dit demissionaire kabinet niet meer vrijmaken, zo heeft het aan de Tweede Kamer laten weten (bron: RTL Nieuws, 2 april 2021).
Tot die tijd is het aan de bewoners van Nesselande de overlast te duiden en via lokale commissies op het vizier te krijgen bij het College van B en W. Daarbij moeten wij niet de kern van het probleem uit het oog zien; het gebruik van lachgas, maar ook andere bezigheden, zorgen voor teveel afval rondom de boulevard van Nesselande.