HomeOmgeving NesselandeONDERZOEK RTL Nieuws: 'Malifide grondspeculaties Vijfde Dorp Zuidplas'

ONDERZOEK RTL Nieuws: ‘Malifide grondspeculaties Vijfde Dorp Zuidplas’

Steeds meer gemeenten waarschuwen voor dubieuze grondhandel, nu landelijke maatregelen op zich laten wachten. Zo meldt RTL Nieuws. Een nieuwe claimstichting wil gedupeerden bij elkaar brengen om de geleden schade te verhalen op de verkopers. “Mensen dreigen al hun spaargeld hierin te steken maar kopen een stuk land waar ze niks aan hebben.” Grondhandel als belegging voor particulieren zou verboden moeten worden. Dat concludeerde de Tweede Kamer afgelopen jaar na onthullingen van RTL Nieuws over gedupeerden die tienduizenden tot honderdduizenden euro’s kwijtraken door investeringen in grondhandel.

Ook de rechter kwalificeerde grondhandel deze zomer als een misleidende verkooppraktijk en riep de politiek op om actie te ondernemen. Maar sindsdien blijft het stil bij de verantwoordelijke instanties die met regels moeten komen. Het Kadaster en de Autoriteit Financiële Markten zijn al maanden bezig met een onderzoek naar mogelijke regels, het Bureau Financieel Toezicht heeft enkele notarissen in onderzoek wegens dubieuze grondhandel. Grondhandel uitgelegd Duizenden mensen hebben de afgelopen jaren als investering een lapje landbouwgrond gekocht, tegen grote bedragen variërend van tienduizenden tot honderdduizenden euro’s, ontdekte RTL Nieuws afgelopen voorjaar na uitgebreid onderzoek.

De verkopers, grondhandelaren, verkochten de percelen met een wervend verhaal dat de grond veel meer waard wordt als er woningbouw wordt toegestaan. Maar op de 17.000 percelen in Nederland die onder dit mom verkocht zijn, is nog nergens woningbouw gerealiseerd, zo stelde het Kadaster onlangs. Ook hoogleraar notarieel recht Leon Verstappen (Rijksuniversiteit Groningen) concludeerde afgelopen jaar dat particulieren ‘op grote schaal belazerd worden’ door speculatieve grondhandel. Een tuchtrechter noemde deze handelspraktijk eerder al eens ‘windhandel’. Grondhandelaren profiteren dankbaar van de vertraging in de aanpak van hun handel.

Dagelijks worden op diverse locaties in Nederland opgeknipte weilanden aangeboden aan particulieren, die verleid worden om hoge prijzen te betalen voor goedkope landbouwgrond. Zelfs op plekken waarvan gemeenten actief waarschuwen dat op die locaties geen woningbouw zal plaatsvinden, blijven handelaren actief stukjes grond onder de aandacht brengen van particulieren. Dit gebeurt onder meer in Amsterdam, Hoeksche Waard en Zuidplas.

Het parlement concludeerde vorig jaar na onthullingen van RTL Nieuws dat particuliere grondhandel als investering verboden zou moeten worden. Diverse gedupeerden verliezen tienduizenden tot honderdduizenden euro’s door investeringen in grondhandel. De rechter classificeerde grondhandel deze zomer als misleidende verkooppraktijk en riep de politiek op om actie te ondernemen.

Echter, sindsdien heerst er stilte bij de verantwoordelijke instanties die regels zouden moeten invoeren. Het Kadaster en de Autoriteit Financiële Markten onderzoeken al maanden mogelijke regelgeving, terwijl het Bureau Financieel Toezicht enkele notarissen onderzoekt vanwege dubieuze grondhandel.

Uitleg over grondhandel RTL Nieuws ontdekte afgelopen voorjaar na uitgebreid onderzoek dat duizenden mensen de afgelopen jaren landbouwgrond kochten als investering, variërend van tienduizenden tot honderdduizenden euro’s. Grondhandelaren verkochten de percelen met het verhaal dat de waarde zou stijgen bij toekomstige woningbouw.

Maar op de 17.000 verkochte percelen in Nederland is nog nergens woningbouw gerealiseerd, aldus het Kadaster. Hoogleraar notarieel recht Leon Verstappen concludeerde vorig jaar dat particulieren ‘op grote schaal belazerd worden’ door speculatieve grondhandel. Grondhandelaren profiteren van vertragingen in de aanpak en blijven dagelijks landbouwgrond aanbieden aan particulieren.

Vijfde Dorp

Speculatie rondom nieuw dorp Grondhandelaren zoeken vaak naar plekken waar concrete bouwplannen zijn, zoals in de Zuidplaspolder. Daar werden het afgelopen jaar tientallen kleine kavels landbouwgrond verkocht door verschillende grondhandelaren. In die polder moet een nieuw dorp met 8.000 woningen verrijzen, maar niet op de plekken van de verkochte kavels, waarschuwt de gemeente. Kopers betaalden gemiddeld meer dan 200 euro per vierkante meter voor de opgeknipte grond net buiten het nieuwbouwgebied, wat de verkopers flinke winst opleverde. De kopers blijven achter met een duur stukje landbouwgrond.

Zuidplas keurt de handelswijze van ‘malafide grondhandelaren’ af en heeft potentiële nieuwe kopers gewaarschuwd voor deze praktijken binnen de gemeentegrenzen.

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair