
De Coördinator Buurtpreventie Rotterdam directie veiligheid mevrouw De Jong vertrekt. Onderzoek door onder andere Inholland Hogeschool en de gemeente Rotterdam bevestigen de lezing dat deelnemers aan buurtpreventie-appgroep zich juist onveiliger voelen door de desinfo en nepnieuws berichten of observaties dat er veelvuldig onveilige situaties worden waargenomen.
Om te zien hoe de voorgestelde interventies in de praktijk zijn gebracht zijn de chatgeschiedenissen bestudeerd en zijn gesprekken gevoerd met de beheerders. Met enquêtes zijn vooraf en achteraf metingen gedaan om te zien of het versterken van succesfactoren tot verbetering van de werkzaamheid leidde. Ter controle zijn ook bewoners die niet deelnamen aan de WhatsApp-groepen bevraagd.
Nesselande.INFO heeft op basis van het massaal delen van desinfo en aantoonbaar nepnieuws, zoals een verzonnen plundering van winkels aan de boulevard van Nesselande, verzonnen aantallen auto-inbraken (‘het zou elke dag raak zijn’), aandacht gebracht voor de desinfoverspreiding.
Het is de eerste kwantitatieve studie waarin de veiligheidsperceptie van deelnemers is onderzocht. De uitkomst hiervan is erg interessant: deelnemers bleken een overwegend lagere veiligheidsperceptie te hebben dan niet-deelnemers. In beide wijken zagen deelnemers significant meer verdachte of onveilige situaties, voelden ze zich vaker onveilig in hun eigen buurt en gaven ze een lager rapportcijfer voor hun eigen buurt. De auteurs benadrukken daarom het belang van het beheren van de veiligheidsbeleving in WhatsApp-buurtpreventiegroepen.
Onderzoek: ‘Deelname aan een buurtpreventie-appgroep geeft juist een onveilig gevoel’
Het onderzoek, dat is geïnitieerd vanuit de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken, citaat: ” Gelet op de benodigde aandacht en inspanning en het belang van de veiligheids-psychologische dimensie in het beheer is de persoon van de beheerder erg belangrijk.”
Een vermeend politieke insteek en kleuring van de coördinator kan invloed hebben op de manier van berichtgeving van de buurtpreventie (app) berichten.
‘Politieke desinfo en nepnieuws steeds vaker strafbaar’
In de gemeente Rotterdam kent het burgerinitiatief “Buurtpreventie” de juridische status dat de persoon die zich namens “buurpreventie” presenteert persoonlijk aansprakelijk is voor eventuele onrechtmatige daden.