Alles kwam aan bod tijdens de pilot van het Kinderjournaal Nesselande: repeteren, presenteren, interviewen, monteren en reportages maken. Dertien basisschoolleerlingen uit de Rotterdamse wijk maakten dinsdag 10 mei hun eerste nieuwsprogramma over wat zij belangrijk vinden in Nesselande. De filmpjes worden vertoond op een speciale internetsite: www.kinderjournaalnesselande.nl. De bedoeling is dat de kinderen vanaf eind dit jaar wekelijks nieuwsuitzendingen maken.
De pilot is het resultaat van de samenwerking tussen Stichting Glasvezel Community Nesselande (SGCN) en Stichting in ’t Web, de buurtoudergroep van wijk Hollands Glorie. Bij SGCN ontstond het idee een Kinderjournaal te beginnen voor en door kinderen uit Nesselande, ter promotie van snel internet via glasvezel en om kinderen bewust te maken van veilig internetgebruik. In ’t Web had al plannen voor een Kinderpersbureau om kinderen spelenderwijs betrokken te laten raken bij hun omgeving, in contact te komen met verschillende buurtbewoners en dingen te leren over journalistiek, filmen en internet. Meedoen aan het Kinderpersbureau geeft hen ook meer zelfvertrouwen, een stem in de wijk en een kans om hun talenten te ontwikkelen.
Spangas-acteurs
Die twee initiatieven sloten naadloos op elkaar aan. Dat resulteerde in de eerste draaidag op dinsdag 10 mei. Dertien kinderen van 7 tot en met 11 jaar trokken met camera en microfoon de wijk in om uiteenlopende reportages te maken. Zo ging de ene ploeg de klassen langs om leerlingen te vragen of ze een goede naam weten voor het Kinderjournaal; een ander team interviewde op winkelcentrum Boulevard Nesselande (toekomstige) sponsors; het derde clubje bleef op de redactie en bereidde korte nieuwsitems en het weerbericht voor en oefende op de presentatie.
Dat alles gebeurde onder leiding van jonge professionele acteurs en presentatoren, die bij de kinderen onder andere bekend zijn van de tv-serie Spangas, Villa Achterwerk, Baantjer en School-TV: Tim Murck, Roos Metje Smit, Sebastian Wulff, Tizia Hoogendoorn en Carlijn van Ramshorst.
Zenuwcentrum én studio was het kantoor van SGCN, dat gevestigd is in kindcluster II van de Brede School Nesselande aan het Marcel Duchampplein. Daar werden de onderwerpen bedacht en besproken, de taken verdeeld, de geschoten beelden gemonteerd en werd het journaal opgenomen. De nieuwslezers kregen instructies en adviezen van Carlijn van Ramshorst, presentatrice van School TV-programma’s als Huisje Boompje Beestje, en Sebastian Wulff (Luxor in Spangas).
Wekelijks
Met de pilot-uitzending in de hand hopen Stichting Glasvezel Community Nesselande en Stichting in ’t Web voldoende geld (subsidie en sponsoring) bijeen te brengen voor definitieve oprichting van het Kinderpersbureau, dat dan wekelijks een Kinderjournaal over Nesselande gaat verzorgen. SGCN regelt dan de huisvesting, de apparatuur en de internetvoorzieningen; In ’t Web zorgt met de deelnemende kinderen voor de inhoud.
De door de kinderen gemaakte filmpjes staan binnenkort op www.kinderjournaalnesselande.nl.