Leerlingen uit groep 8 van openbare basisschool Passe-Partout lazen dinsdag 26 januari voor aan kleuters uit groep 1 en 2.
Het bijzondere was dat ze dat in het Engels deden. De school in Rotterdam-Nesselande combineerde zo de Nationale Voorleesdagen met de Engelse lessen die de leerlingen van groep 1 tot en met 8 krijgen.
Van 20 tot en met 30 januari zijn de Nationale Voorleesdagen. Op alle basisscholen in het land lezen ouders, leerkrachten en kinderen voor. Op openbare basisschool Passe-Partout in Rotterdam-Nesselande stond dinsdag 26 januari in het teken van het Engels.
Passe-Partout is namelijk een EarlyBird-school. EarlyBird is in 2003 ontstaan uit een initiatief van de Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam. Bij EarlyBird krijgen leerlingen in het basisonderwijs meer, beter en vroeger Engels. Juist op jonge leeftijd leren kinderen een (tweede) taal gemakkelijker en beter. Spelenderwijs groeit de woordenschat en de kinderen ontwikkelen een goede uitspraak.
De lessen worden gegeven door native speakers en gespecialiseerde leerkrachten. In de onderbouw is vooral aandacht voor luister- en spreekvaardigheid. Pas in de hogere klassen is Engels een ‘echt’ schoolvak en worden lees- en schrijfvaardigheid belangrijk. De leerlingen op Passe-Partout doen bijvoorbeeld projecten waarbij zowel hun spreekbeurt als Power Point-presentatie volledig in het Engels is.
Het voorlezen op dinsdag 26 januari 2010 was een speciaal project: de leerlingen van groep 8 kwamen op visite bij de groepen 1 / 2 en lazen daar in kleine groepjes Engelse kinderboekjes voor. Die boeken hadden de oudere kinderen zelf uitgekozen. Met handpoppen beeldden ze meteen ook het verhaal uit.
“Het ging best goed”, vertelde Justin, die samen met klasgenoot Robin Three Little Pigs (Drie Kleine Biggetjes) had gekozen. Hij kende de tekst zowat uit zijn hoofd. “We hadden dan ook veel geoefend.” Justin deed de handpoppen, Robin las voor. Beiden vonden ze het leuk om te doen. Ze beseften dat de kleuters niet alles meteen begrepen. Robin: “Soms vertaalde ik woorden en legde ik dingen uit.” De toehoorders vonden het zichtbaar prachtig.