Nesselande wordt groener. Tuinen worden plantrijker, kennen hoge bomen en struiken en in de coronaperiode heeft de tuin in Nesselande een extra betekenis gekregen. Zo ontstaat er schitterende sier- en loungetuinen in de wijk. Een eerdere poll op Nesselande.info bevestigde dat vooral de tuin een vitale rol speelt in coronatijd
Dit resultaat ook in meer tuinafval. We zitten anno 2020-2021 meer binnen dus hebben ook thuis meer (gft)-afval. Nu de versoepelingen meer fysiek mogelijk maken, trachten wij de open discussies en polls de ogen en oren van de wijk te activeren om echt tot oplossingen te komen zoals het hebben van twee gft-bakken. Waar de gft-bak al snel vol zit gaat er veel bij het normale restafval. Dit zou weer kunnen resulteren in volle afvalcontainers.
Vooral tuinafval zorgt lokaal al snel voor volle afvalcontainers daar waar een ‘ rondje tuin ‘ voor veel zakken met snoeisel zorgt.
TUIN- EN SNOEIAFVAL, GRAS, STRO, BLADEREN, BLOEMEN EN KAMERPLANTEN MOGEN IN DE GFT-CONTAINER. MAAR SCHADELIJKE EXOTISCHE PLANTEN (ZOALS DE JAPANSE DUIZENDKNOOP) NIET. DIKKE TAKKEN, BOOMSTAMMEN EN BOOMSTRONKEN ZIJN GROF TUINAFVAL. DAAR KAN GEEN COMPOST VAN GEMAAKT WORDEN. GOOI DIT NIET IN DE GFT-CONTAINER, MAAR LEVER HET IN BIJ EEN MILIEUPARK. KUNT U DIT NIET ZELF WEG BRENGEN? DAN KAN DE GEMEENTE HET KOMEN OPHALEN. U MOET DAARVOOR WEL EEN AFSPRAAK MAKEN.
Waarom gft-bakken?
Allereerst wordt het gescheiden omdat dat beter is voor het milieu; ook omdat de kosten om gft te verwerken lager zijn dan die van het verbranden van restafval. Gft-afval apart inzamelen is ook verplicht volgens Nederlandse en Europese wetten: Grondstoffennota 2019-2022 (link pdf). U kunt de bak niet weigeren; gemeenten zijn wettelijk verplicht om gft gescheiden in te zamelen.
Indien u de restafval bakken wilt ontlasten kunt u een verzoek indienen voor een tweede container (zie link in de tekst).
IN ROTTERDAM WILLEN WE DAT AFVAL OP DEN DUUR NIET MEER BESTAAT. DAT DOEN WE ONDER ANDERE DOOR AFVAL GOED TE SCHEIDEN. MAAR ER KAN NOG ZOVEEL MEER. SAMEN MOETEN WE MINDER AFVAL PRODUCEREN, SPULLEN HERGEBRUIKEN EN RECYCLEN. ER GEBEURT AL HEEL VEEL IN ROTTERDAM. OP ROTTERDAMCIRCULAIR.NL STAAT ALLERLEI INFORMATIE OVER DIT SOORT INITIATIEVEN. LAAT U DAARDOOR INSPIREREN! WILT U ZELF ZO’N PROJECT BEGINNEN? WE HELPEN U GRAAG OP WEG.
Tips: warm weer en de stinkende bakken
Bij warm weer ontstaan soms nare geurtjes of maden in de gft-container. Met de volgende tips kunt u dat zoveel mogelijk beperken:
- gooi geen los afval in de container, maar gebruik composteerbare zakjes met het kiemplantlogo. Deze zijn te koop in de meeste supermarkten
- gebruik geen plastic zakjes; verpak vlees- en visresten in een oude krant
- zet de gft-container zoveel mogelijk in de schaduw
- doe bij warm weer etensresten in de container die het eerst wordt geleegd (rest of gft)
- maak de gft-container regelmatig schoon met water en groene zeep
- leg een oude krant op de bodem van de gft-container. Dit papier is composteerbaar
- laat gemaaid gras een dagje drogen en laat vochtig afval eerst uitlekken voor het in de container gaat
- gooi af en toe een handjevol patentbloem, meel of strooikalk in de container. Dit neemt vocht en geurtjes op
Heeft u toch maden in de gft-container? Dan kunt u deze bestrijden met heet water of een scheut azijn.
Afvalwijzer met reminders
Wanneer de bakken worden geleegd, leest u in de afvalwijzer. De afvalwijzer helpt u bij het afval scheiden en tijdig plaatsen van de bak in de straat.
Bronnen: grondstoffennota 2019-2022, gemeente Rotterdam mei 2021