De Spaanse Joan Busquets (Barcelona) was in 2005 verantwoordelijk voor het masterplan voor het winkelcentrum Nesselande Boulevard. Wie is deze Spaanse architect eigenlijk?
De architect Joan Busquets (1946) is Spaans-Catalaanse architect en stedenbouwkundige. Hij werd vooral bekend vanwege zijn rol bij de spraakmakende projecten uit de jaren zeventig en tachtig om de Barcelonese openbare ruimte te transformeren. In Nederland maakte hij ook veel stedenbouwkundige plannen.
vroege carrière
Tot 1975 studeerde en promoveerde Busquets aan de Universiteit van Barcelona. In samenwerking met Solà-Morales (1939) en Bohigas (1925) werd een strategie ontwikkeld waarin kleine projecten onderdeel waren van een grotere strategie om Barcelona te revitaliseren. Voorbeelden hiervan zijn een herstructureringsproject voor Sant Joseph (1979) en de voetgangers-as Sant Andreu (1981). In 1983 maakte hij het masterplan voor de Eixample, de door Cerdá (1815 – 1876) ontworpen uitbreiding van Barcelona.
Van 1983 tot 1989 werkte Busquets als het hoofd van de afdeling stedelijke planning voor het gemeentebestuur van Barcelona. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de bouwprojecten voor de Olympische Spelen van 1992. Hiervoor ontwierp hij onder meer het Olympisch dorp. Verdere prioriteiten waren de ontwikkeling van het oude havenfront, de spoorwegen en de ontwikkeling van subcentra.
stedenbouwkundige ontwerpen in Nederland
Na deze baan heeft hij als zelfstandig architect vele stedenbouwkundige ontwerpen gemaakt, waarvan een groot aantal in Nederland. Zijn eerste grote project in Nederland had te maken met de Haagse Grotiusplaats (1992). De Grotiusplaats is onderdeel van het Beatrixkwartier, een door Busquets gecoördineerd groter plangebied rond Bezuidenhout. Het gebied rond en boven de Utrechtsebaan moest met elkaar verbonden worden door de snelweg te overbouwen, en de openbare ruimte uniform in te richten. Ook ontwierp hij hier een appartementencomplex. Doordat de gebouwen uit het plan door verschillende architecten ontwerpen zijn, ontstond een afwisselend beeld. Na de oplevering van de Grotiusplaats werd de samenwerking voortgezet, en kon Busquets ook een ontwerp maken voor het Beatrixkwartier (2006).
Voor Helmond hielp Busquets bij de uitwerking van het centrumplan (2005). Het centrum wordt verdicht, en langs de loop van de oude Aa zal een groene as ingericht worden. Busquets pleit er voor de kasteeltraverse, een controversieel verkeersviaduct door het centrum van Helmond, niet te slopen. In plaats hiervan kan deze als een soort Ponte Vecchio (1354) worden ingericht, om vanuit dit viaduct een uitzicht te bieden op het nieuwe centrum. Verder ontwierp hij het stedenbouwkundig plan en het wijkcentrum voor de nieuwe Rotterdamse wijk Nesselande (2005). Ook is Busquets betrokken bij het plan voor de inrichting van de openbare ruimte na de bouw van de Delftse spoortunnel.