HomeNesselande INFO nieuwsBewoners Zuidplas zien Vijfde Dorp niet zitten; file-infarcten onvermijdbaar

Bewoners Zuidplas zien Vijfde Dorp niet zitten; file-infarcten onvermijdbaar

Ook bewoners Zuidplas zien de komst van het Vijfde Dorp niet meer zitten. Dit bleek tijdens een actuele bewonersavond, lente 2023. Nesselande.INFO was er jaren geleden al snel bij met onderzoeken en raads-documenten die toch vooral bevestigen dat bij de komst van 8000 extra woningen in de polders achter Nesselande de bewoners uit Zuidplas en Nesselande nog meer in de file staan. Tijdens de genoemde bewonersavond werd genoemd dat men “.. nu al om drie uur in de middag in de file staat rondom de N219…”. 

Kaartje met de geplande aanpassingen aan de wegen rond het toekomstige Vijfde Dorp.in Zuidplas.
Afbeelding: De geplande aanpassingen aan de wegen rond het toekomstige Vijfde Dorp.in Zuidplas. © royal HaskoningDHV

De bijeenkomst komt als mosterd na de maaltijd als de gemeente Zuidplas eigenlijk bevestigt dat het verkeersplan om met fietsen en huur-voertuigen en vermeende aansluitingen op het ov in de omgeving – zoals metro Nesselande – een ‘akkoord’ kent als oplossing voor de grote verkeersproblemen die we kunnen verwachten. Kostentechnisch is de verbreding van de N219 niet mogelijk.

Achter de Knibbelweg komt nog een extra bedrijventerrein met al snel een aansluiting op de N219 richting A12 die voor nog meer verkeer zal zorgen.

Een turbulente bijeenkomst

De Zuidplassers – maar ook raadsleden van de PVDA-GL en VVD – zie de komst van het Vijfde Dorp in Zuidplas vooral vergezeld gaan met enorme problemen. Merkwaardig genoeg was het juist een wethouder van de VVD uit Zuidplas die dit plan er doorheen heeft gedrukt en vervolgens Zuidplas heeft verlaten.

Het zijn dan vooral uitdagingen war het gaat om de verkeersontsluiting van de 8000 woningen in lage polder, zo meldt AD.nl april 2023:

 Het ís al druk op de N219, maar dat wordt volgens hen nog veel erger als daar nog twee aantakkingen op aansluiten. Ook de geplande ontsluiting van de Middelweg zien velen niet als oplossing.

 

Als in 2024 de eerste paal de grond in gaat; dan wordt er eerst in stukjes gebouwd aan de kant van Moordrecht. Dit betekent dat het voor Nesselander richting de A20-Utrecht al snel nog drukker wordt.
Gert Weijmans – een bewoner uit Nesselande die geciteerd wordt in het artikel op AD.nl – maakt zich  zorgen.

De provincie wil die extra aansluitingen vast niet, nu kun je vanuit Nesselande in de spits bijna de wijk niet uit via de N219.

Bekijk hier ons archief over het Vijfde Dorp.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden