HomeNesselande INFO nieuws Vlot des doods eindelijk weg: 'Bewoners vragen buurtpreventie Nesselande al jaren...

[UPDATE] Vlot des doods eindelijk weg: ‘Bewoners vragen buurtpreventie Nesselande al jaren vlot te verwijderen!’

Een markant detail, die wij uit ons archief halen, en in 2021 tevens ook is opgemerkt door de lokale buurtpreventie in de wijk Rotterdam-Nesselande, is het feit dat het vlot in 2021 even verwijderd is geweest. Dit zou op aangeven van de reddingsbrigade Nesselande zijn geweest na een reeks van incidenten.

Op Rijnmondveilig.nl de waarschuwing dat het populaire vlot in diep koud water ligt
Op Rijnmondveilig.nl de waarschuwing dat het populaire vlot in diep koud water ligt, afbeelding: Rijnmondveilig.nl 2018

Nog merkwaardig is het feit dat de strandwacht op Nesselande al in 2018 heeft gewaarschuwd op Rijnmondveilig.nl dat het vlot in diep (9 meter) water ligt dat ijskoud is: 

“20 meter van die lijn – waar iemand van gemiddelde lengte slechts tot de knieën in het water staat – ligt een bij kinderen populair zwemvlot. Daar is het al 9 meter diep, én ijskoud. De brigadiers maten daar een watertemperatuur van 6 graden boven nul. ,,Het is dus niet alleen de diepte die link kan zijn, vooral het effect ervan. De koudestroom onder het warme oppervlak maakt de kans op kramp en vermoeidheid groter.’’

[UPDATE 15 juni 2023 de gemeente Rotterdam heeft laten weten het vlot weg te halen, dit is in de ochtend van 15 juni gebeurd, zie artikel met foto

[UPDATE 14 juni 2023 wijkraadlid Pieter van Hoof heeft ons laten weten dat er verzocht is zo snel mogelijk actie te ondernemen mbt verwijdering vlot. Wij danken hem voor de feedback.] 

[UPDATE 14 juni 2023 in dit opinieartikel is een verantwoording van de mening en gebruikte termen toegevoegd.] 

[UPDATE 13 juni 2023 toevoeging vermelding incidenten mei 2023 en quotes van bewoners.] 

[UPDATE 13 juni 2023 de link naar RijnmondVeilig is gemaakt.]  

[UPDATE 13 juni 2023 Er is een petitie gestart door een bewoner om het vlot te laten vewijderen, klik door voor de petitie]

[UPDATE 13 juni 2023 16 uur Op verzoek van het betreffende wijkraadlid en lid buurtpreventie is zijn voorletter verwijderd uit het artikel.] 

Het vlot ligt achter de belijning in het koude, diepe water
Het vlot ligt achter de belijning in het koude, diepe water

In 2022 is het vlot om onduidelijke weer gespot op de Zevenhuizerplas en wederom in het diepe, koude water achter de belijning. Wederom zijn er sinds de terugplaatsing incidenten geweest op en rondom het vlot, zoals mei en juni 2023. Of bijvoorbeeld wijkraad/wijkmagement en buurtpreventie hebben verzocht het vlot definitief te verwijderen, is niet bekend. Na terugplaatsing zijn er wederom incidenten geweest en hebben veel bewoners verzocht het vlot nu toch echt definitief weg te halen. 

“Haal het vlot weg, elk jaar gebeuren deze gevaarlijke dingen!”

Er zijn borden geplaatst die tegen het diepe water moeten waarschuwen
Er zijn borden geplaatst die tegen het diepe water moeten waarschuwen

Na een reeks van voorvallen in de periode 2017 tot  en met 2022 – waarbij onder andere een jongen bewusteloos van het vloT is gehaald – is het vlot EVEN verwijderd geweest. AL EERDER is er een turkse man verdronken bij het vlot. Toen volgde er geen actie.

Er zijn in 2021 vervolgens op het strand zwemclinics aangeboden.

In 2021 is een kind onwel geraakt op het vlot
In 2021 is een kind onwel geraakt op het vlot

“Er is al zo vaak wat gebeurd bij het vlot en het moet gewoon weg voordat er nog meer mensen gaan verdrinken daar door het koude water.” (bewoner nesselande)

De Buurtpreventie Nesselande meldt de verwijdering van het vlot in 2021, in 2022 is het vlot weer teruggekeerd
De Buurtpreventie Nesselande meldt de verwijdering van het vlot in 2021, in 2022 is het vlot weer teruggekeerd

Na terugplaatsing hebben bewoners en bezoekers herhaaldelijk herhaaldelijk verzocht/toch wel heel duidelijk gemaakt dat zij het vlot graag zien verdwijnen gezien de lange lijst van incidenten. Waarom die verzoeken zijn genegeerd en of hier actie op is ondernomen is niet duidelijk.

Bewoners vragen al langer het vlot weg te halen
Bewoners vragen al langer het vlot weg te halen

Niet iedereen is het eens met de aanstaande verwijdering van het vlot (zoals de gemeente Rotterdam laat weten): 

Mensen gaan dood en dat is afschuwelijk. Maar tegenwoordig moet alles maar gelijk weg of verboden worden. Had de zwemmer een diploma? Geen diploma en dan de schuld bij het vlot leggen is wat kort door de bocht. In plaats van het vlot weghalen, zou de gemeente er eens goed aan doen echt te handelen aangaande het strand. Voel me een vreemdeling in mn eigen wijk op zomerse dagen. De wijk wordt overspoeld met aso’s vanuit andere wijken die er een grote bende van maken en in allerlei opzichten!

Onder andere mei 2023 was er weer een incident. Dit incident viel buiten een periode/activering van het Warm Weer Protocol (=meer hulpdiensten bij 23 graden of warmer). Waarom terugplaatsing – ondanks jarenlang protest van bewoners en strandbezoekers-  niet is voorkomen, is een raadsel.

lente 2023 was er ook al een incident met wederom kinderen die onderkoeld van het vlot gehaald moesten worden. Op dit moment vecht een tiener voor zijn leven.

Voor de verduidelijking is de strandwacht alleen op warme dagen aanwezig. Bij het incident mei 2023 waren zij niet aanwezig en hebben strandbezoekers de jongens kunnen helpen door de hulpdiensten te alarmeren waarbij de brandweer de jongens van het vlot hebben gehaald

 


Verantwoording 

Waarom spreken jullie in dit artikel van “negeren”?

Wij spreken van “negeren” omdat de genoemde betrokkenen op de hoogte waren van de terugplaatsing van het gevaarlijk vlot en de incidenten en er geen acties bekend zijn die reageren op de vele meldingen/verzoeken/klachten van bewoners om het vlot definitief te verwijderen.

Waarom wordt de wijkraad genoemd?

Rotterdam.nl meldt juni 2023 qua rol van de wijkraad in een wijk: “De wijkraad komt op voor de wijk. Via de wijkraad kunnen bewoners, organisaties en ondernemers bij de gemeente aandacht vragen voor dingen zij belangrijk vinden. Zoals meer groen, welzijn, bereikbaarheid van de wijk of veiligheid op straat.”

Waarom wordt de Buurtpreventie Nesselande genoemd?

De Buurtpreventie Nesselande geeft aan zich in te zetten voor een “Schoon en veilig strand Nesselande” en is/was op de hoogte van de incidenten van de laatste jaren. 

Is het gevaar van het vlot – en verzoek verwijdering – op de plas bij strand Nesselande kenbaar door bewoners?

Ja dat klopt. Herhaaldelijk. Zie de screenshots en quotes in dit artikel.  
^AP

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair