Het daklozenprobleem groeit in Rotterdam. Vooral de groep economische daklozen is opvallend groot geworden. Juist nu het kouder wordt is er gedegen beleid nodig. Opvangcentra in Rotterdam bevestigen dat er steeds meer daklozen op straat zijn en zelfs landelijke media vragen al sinds begin 2023 aandacht voor de enorme groei aan daklozen, vooral in Rotterdam. Ook rondom het Maltaplein in Rotterdam-Nesselande bevinden zich steeds vaker daklozen en oktober 2023 meldt De Kristal Nesselande aan de Cypruslaan ‘last te hebben van daklozen die overnachten en poepen’.
De daklozen lijken uit het centrum te worden weggestuurd om maar in de buitenwijken van Rotterdam een plek te gaan vinden. Een soortelijke situaties kenden wij ook in de jaren negentig.
Het lijkt het resultaat te zijn van een falend beleid van de verantwoordelijke wethouder Ronald Buijt die het maar niet lukt in het College010 (zie video).
De kritiek op de lakse en ‘weinig ambitieuze’ aanpak van de wethouder van Leefbaar Rotterdam groeit gestaag in de #raad010. De redactie van Nesselande.INFO volgt de raadsvergaderingen op de voet, zie onze live verslagen via X.
Zie de video in dit artikel met wethouder Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) die een ‘weinig ambitieus’ presenteert, maar het ook niet lukt om de constructieve kritiek van de raad te verwerken om met een gedegen plan van aanpak aangaande Daklozenbeleid Rotterdam te komen.
De Rotterdamse Pauluskerk – die een breed inzicht heeft in het aantal en soort daklozen in Rotterdam – meldt:
De afgelopen jaren horen we steeds meer verhalen van mensen die dak- of thuisloos zijn geraakt door ontslag, te weinig zzp-inkomsten, een echtscheiding of ernstige schulden. Zij hebben geen psychiatrische of verslavingsproblemen en zijn daarom volgens de gemeente ‘zelfredzaam’. Zij krijgen daarom geen toegang tot de daklozenopvang.
Een deel van de mensen wil geen opvang en zoekt naar oplossingen zoals ‘bankslapen’ bij familie of vrienden, op een boot of vakantiepark. Maar ook zij moeten bij de overheid terecht kunnen. Door stress, gebrek aan geld en tijd hebben zij weinig (mentale) ruimte om alles weer op orde te krijgen. En als zij dit wel proberen, lopen zij al snel tegen door de overheid zelf opgeworpen drempels op.
Augustus 2023 melden de collega’s van OPEN Rotterdam:
De Pauluskerk, Centraal Onthaal en Stichting Ontmoeting: alle drie de organisaties zien een ongekend aantal daklozen. “Normaal hebben we in de zomerperiode 30 tot 40 mensen binnen, maar vanochtend (woensdag 19 juli 2023, red.) zaten er wel 80”, vertelt een medewerker van de Pauluskerk. Een medewerker van Stichting Ontmoeting, een dienstcentrum dat daklozen motiveert om hulp te zoeken, ziet het aantal daklozen ook groeien. “We zien het erg toenemen. Met name Oost-Europeanen. Het is een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden.” En ook bij Centraal Onthaal, het loket van de gemeente waar je je als dakloze Rotterdammer kunt registreren en hulp kunt krijgen, zien ze een stijging van 10 procent.
Falend wethouder van Leefbaar Rotterdam
Er is veel aan de hand in het Rotterdam College. Na het vertrek van een diversiteit aan wethouders van Leefbaar Rotterdam als ook andere leden van de partij, faalt aantoonbaar het beleid van onder andere Ronald Buijt, die als wethouder Zorg, Ouderen en Jeugdzorg verantwoordelijk is voor het daklozenbeleid in Rotterdam. Al eerder in 2018 presenteerde de Rekenkamer Rotterdam een kritische nota over het falend daklozenbeleid in Rotterdam, klik hier.
OPEN Rotterdam licht toe augustus 2023:
Een andere plek waar deze niet-geregistreerde daklozen terecht kunnen, is de Pauluskerk. Zij zien een toename aan daklozen over de gehele breedte. Vanwege de drukte moest de kerk extra vroeg beginnen met het inzamelen van kleding. “Normaal gesproken doen we dat pas in oktober, maar we zijn nu al bijna door alle kleding heen. De sokken zijn zelfs al op.”
De toenemende dakloosheid zorgt voor een ‘dweilen met de kraan open’-gevoel bij de opvangcentra. “Het wordt niet minder”, deelt Stichting Ontmoeting. “Dat is frustrerend. Maar je kan niks anders. We moeten ermee dealen.”
Ook in Nesselande merkbaar
Ook in Nesselande is het falend daklozenbeleid merkbaar. Als eindpunt van de warme metro is de omgeving Maltaplein Nesselande voor daklozen een laatste mogelijkheid om nog voor de (koude) nacht onderdak te vinden. Oktober 2023 meldt De Kristal – zorgcentrum in Nesselande in het AD:
Toelichting en verantwoording
- De redactie van Nesselande.INFO volgt de raadsvergaderingen/commissievergaderingen van de #raad010/het college van B&W Rotterdam. Op onze X account zijn ‘live’ bevindingen te vinden van de debatten.
- De alarmeringen met betrekking tot het falend daklozenbeleid in Rotterdam is gelinkt aan de bevindingen van instanties, zoals De Ontmoeting en de Pauluskerk Rotterdam.
- De redactie van Nesselande.INFO heeft de ‘zorgen thuis’ debatten (onder andere periode april – oktober 2023) gevolgd waarin de wethouder van Leefbaar Rotterdam een plan van aanpak heeft getracht te presenteren. Wij hebben notie genomen van de inhoudelijke kritiek en het niet werken van het geldend beleid en ontbreken van een visie om op korte termijn tot oplossingen te komen.