HomeActiviteiten Nieuws NesselandeData analytics dashboard geeft Eneco inzicht in klimaatinspanningen

Data analytics dashboard geeft Eneco inzicht in klimaatinspanningen

Graphical user interface, application Description automatically generated

Nesselande zit – qua warmte – vooral vast een leverancier Eneco. In een tijd dat alles qua energie vooral heel kostbaar is, lijkt de leverancier te willen helpen inzicht te creeren en vooral de kosten in bedwang te houden.  Een digitale dienstverlener heeft voor Eneco een data analytics dashboard ontwikkeld om de inspanningen voor haar klimaatplan inzichtelijk te maken, en de betrokkenheid van medewerkers te vergroten. Het dashboard onderscheidt zich in toegankelijkheid en gebruikersgemak dankzij een samenspel van het design- en IT-team.

Klimaatneutraal


Eneco wil in 2035 klimaatneutraal zijn en betrekt bij de uitvoer van het klimaatplan zowel klanten als medewerkers. Via het dashboard – dat à la minute oproepbaar is en makkelijk bereikbaar via intranet, Power BI en grote schermen in het kantoor – kan iedere Eneco-medewerker op elk moment van de dag de actuele status bekijken en zien of men op koers ligt om het grote klimaatdoel te bereiken.

UX- en UI-design

De ontwikkeling van het dashboard startte met een creatieve fase. Designers dachten na over het User Interface (UI) en het User Experience (UX) design voor een grote en diverse doelgroep, namelijk alle medewerkers van Eneco. Ze zorgden er mede voor dat het dashboard duidelijk en toegankelijk is en hoge bezoekersstatistieken realiseert. Na de creatieve fase volgde de technische ontwikkeling van het dashboard met behulp van Microsoft Power BI.

Gebouwd vanuit gebruikersperspectief

‘We zijn erg blij met de samenwerking met Macaw’, aldus Ferry Bouwman, projectleider Asset Innovation & Transformation bij Eneco. ‘Starten met design-sessies was een gouden greep. Het was de eerste keer dat we zo te werk gingen bij het bouwen van een dashboard. Dat was geweldig. En succesvol. Macaw heeft tot in detail nagedacht over hoe informatie gepresenteerd moet worden om 3.000 gebruikers te activeren en te betrekken. Het is echt vanuit gebruikersperspectief gebouwd’, licht Bouwman toe.

Connecting the dots

‘We helpen klanten graag succesvol te zijn’, aldus Wouter Stuivenberg, client manager bij Macaw. ‘In dit geval is dat door onze kwaliteiten als digitaal bureau met UX-, UI- en Design Thinking-expertise te combineren met hardcore IT-competenties. Dat zorgt er onder andere voor dat we door het inzetten van technologie werkelijk waarde voor de business, en voor eindgebruikers realiseren. Het is gaaf om te zien hoe medewerkers van Eneco samen een betere en duurzamere wereld willen realiseren, en dat wij als partner daar een steentje aan bij mogen dragen’, aldus Stuivenberg.

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular