“Nesselande ligt aan de uiterste rand van Rotterdam, in het noordoosten van de stad

Een vinexwijk met veel eengezinswoningen, tuintjes en lage appartementengebouwen met weelderige namen als Lago Setti Belli. Het vakantiegevoel wordt nog versterkt door de straatnamen: Ibizahof, Korfoepad, Siciliëboulevard. Die laatste grenst aan een 800 meter lang strand.

Vanavond is het winderig en koud in Nesselande: de wind blaast de wijk in over de grote Zevenhuizerplas en de polders die de wijk omgrenzen. Een man parkeert zijn auto, loopt snel naar binnen. Af en toe is er door een raam een glimp te zien van huiselijk geluk: man met vrouw in keuken, dat soort taferelen. Voor de rest: de gebruikelijke vinexstilte van een koude avond.

Drie mannen en een vrouw staan op het bijna uitgestorven splinternieuwe winkelplein van de wijk. Ze dragen felgroene Leefbaar Rotterdamjasjes. In hun handen: flyers. Elke buurtbewoner die vanavond winkelt is een gewilde prooi. ‘Ja ja, ik ga op jullie stemmen. Ik ben de PvdA spuugzat’, reageert een oudere Nederlandse man. De meeste anderen lopen zwijgend door, hoofd naar beneden, snel een winkel in.

Nesselande was een van de wijken waar Leefbaar Rotterdam bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij was, dik won van de PvdA. De partij haalde er meer dan 42 procent van de stemmen; de PvdA moest het doen met een kleine 18 procent. Vergeleken met veel andere wijken deden het CDA (10 procent) en de VVD (16 procent) het ook redelijk goed in de wijk.

Kijk je naar wijken in Rotterdam waar de Leefbaren groot zijn, dan zie je dat de partij het goed doet aan de randen van de stad. In de allernieuwste wijken, zoals Nesselande, waar in 2000 met de bouw van de eerste huizen werd begonnen, en in de wat minder nieuwe wijken zoals Prinsenland en Ommoord, waar in de jaren zestig met bouwen werd begonnen. Wijken waar autochtone bewoners uit de oude volkswijken naar toe trokken, voordat ze de stad soms definitief vaarwel zegden. Wijken waar meer autochtonen dan allochtonen wonen.

Waarom Leefbaar Rotterdam het zo goed doet in Nesselande? Gemeenteraadslid van de Leefbaren Ronald Buijt, een van de flyeraars vanavond: ‘De mensen uit deze wijk zijn hier nog maar pas komen wonen. Zij komen uit andere wijken, die ze achteruit hebben zien gaan. Zoals de PvdA de laatste 60 jaar heel Rotterdam heeft laten afglijden. De mensen in Nesselande willen voorkomen dat deze wijk ook gaat afglijden.’

‘Het is hier wat behaaglijker toeven dan in andere wijken’, zegt Sebas van Look, inwoner van de wijk en eigenaar van brasserie Lookies, die nu drie maanden open is. ‘Dit is een nieuwbouwwijk, dat heeft voordelen op wijken als Crooswijk, of het oude noorden. Dat zijn oude wijken, die veel meer multiculturele problemen hebben dan Nesselande. Dat heeft te maken met de vele koopwoningen hier. Ja, het zit hier toch iets boven modaal.’ Van Look stemt op Leefbaar Rotterdam. ‘Zij zijn recht door zee, zeggen waar het op staat. Nee, op de VVD ga ik niet stemmen. Die kunnen geen vuist maken tegen de PvdA’.

Op het winkelplein zijn niet alleen autochtone Nederlanders, af en toe komt een Surinaamse man voorbij, een Antilliaanse vrouw. Ook zij krijgen een flyer in hun hand gedrukt. Ze weten nog niet waar ze op gaan stemmen. ‘Mijn vrouw stemt altijd’, zegt een Hindoestaans-Surinaamse man. Anderen willen niet veel zeggen, vluchten snel voor de koude wind. De PvdA heeft alleen kans om weer te winnen, volgens Buijt, als de partij er opnieuw in slaagt ‘de allochtonen te mobiliseren’. ‘Maar daar trappen de allochtonen niet opnieuw in.”

Klik hier voor het originele artikel:  http://www.depers.nl/binnenland/456366/Rotterdam-tweepartijenstad.htmlDisclaimer Nesselande.info/Rotterdam-Nesselande.nl
  • Bij gebruik van ons contactformulier worden geen gegevens bewaard; wij ontvangen een mail via het formulier en gebruiken deze mail alleen voor de eventuele beantwoording. 
  • Niets op dit blog mag zonder toestemming worden gekopieerd of gebruikt. Wilt u tekst, foto’s of video gebruiken? Vraag het via een e-mail en we kunnen zien wat mogelijk is.
  • De informatie van de artikelen zijn nagetrokken op het moment van schrijven en wij lopen  geregeld artikelen na om ze op juistheid te controleren. Toch kan het voorkomen dat de informatie verouderd is; stel ons via een email op de hoogte van de onjuiste info en/of verzoek tot aanpassing. Mailadres: redactie@nesselande.info.  
Vorig artikelWINKELCENTRUM BOULEVARD: Shoeby opent met rode loper
Volgend artikelDrukke en succesvolle Voetbalplaatjesdag bij de Albert Heijn Nesselande

6 REACTIES

  1. En eindenlijk de waarheid en niet anders PVV we zijn het zat hierzo het loopt hier de spuigaten uit …En veel hogere straffen dat helpt,begin maar met iets kleins,troep op de grond €400 euro boete …en alles flink met straffen verhogen en dienstplicht in voeren,opvoedkampen ,internaten, we kunnen door gaan …

  2. Dat wordt dus geen Lookies meer, misschien dat 58% ook een restaurantje verderop kan zoeken. Dom om je als ondernemer aan een partij te linken.

  3. Wat is er mis mee om openlijk voor je politieke voorkeur uit te komen als ondernemer ? Dit gaat de beste man echt geen klandizie schelen hoor ! Typisch weer een links reactie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.