Veel zaken zijn goed geregeld in het mooie Nesselande aan de Plas. Op basis van eerdere reacties – en de massale wijk-betrokkenheid bij polls die gaan over handhaving en preventie in de wijk -, een constructieve poll op basis van reacties van bewoners en de reeds lang aanwezige wijkissues die wellicht aangepakt kan worden.
De gemeente Rotterdam ondersteunt het burgerinitiatief van de gewaardeerde ‘buurtpreventieteams‘ en ondersteunt door middel van een gesubsidieerd werkbudget, middelen en ondersteuning door toezichthouders bij de regelmatige wijkrondes van het aanwezige buurtpreventieteam, bron: Rotterdam.nl, mei 2021. Deze lente-poll 2021 gaat over de plekken die buurtpreventierondes kunnen gebruiken in de wijk Nesselande. Anders dan het op de social media verwijtend benoemen van issues die uit de hand zijn gelopen, lijken gerichte (preventieve) wijkrondes de oplossing om ‘wijkissues’ aan te pakken en/of beter in kaart te brengen. Zo schrijft de gemeente in haar richtlijnen:
Uiteraard verwachten de gemeente en bewoners alertheid en waakzaamheid van jullie; het
is dus logisch dat jullie extra letten op mogelijke onveilige situaties.
[UPDATE 3/5/21] Omdat de vlonders in Waterwijk worden verwijderd en wij vermoeden dat (grotendeels) de overlast daar is verdwenen, is deze optie vervangen door ‘In kaart brengen volle afvalcontainer’, deze optie is gereset.
U bent aan het woord!
Rotterdam kent anno 2021 38 buurtpreventieteams met WhatsAppgroepen (zie kaart hierboven met WhatsAppgroepen), bron: Rotterdam.nl, mei 2021.
[UPDATE, de Buurtpreventie Nesselande heeft aangegeven weer een ronde te hebben gedaan in de avond van 4 mei 2021 wat het heeft opgeleverd is niet gedeeld]
Gemeente Rotterdam zet intensief in op verbetering WhatsApp-buurtpreventie
De gemeente Rotterdam is bezig met het optimaliseren van WhatsApp-buurtpreventie groepen door middel van online workshops die de inzet van WhatsApp-buurtpreventie verbeteren. De diverse teams delen daarbij onderling hun ervaringen.
Tevens test de gemeente met digitale interventie opties de het gebruik nog beter en handiger moeten maken.
Zoals bekend kent ook Nesselande een buurtpreventieteam, zij maken gebruik van Telegram, daarbij kennen in Nesselande diverse straten, hofjes en woongebieden in Nesselande kennen ook hun eigen WhatsAppgroep. In de meeste wijken en straten- die onder beheer van een buurtpreventie vallen – zijn de herkenbare borden aanwezig ter preventie.
Werkbudget voor een aantal preventieve wijkrondes per maand
Een buurtpreventieteam bestaat uit een groep van actieve bewoners die toezicht houden in de wijk. Dat doen ze door een aantal keer per maand gezamenlijk door de wijk te lopen en krijgen van de gemeente hiervoor een zogenoemd werkbudget, maar ook middelen, zoals herkenbare jassen.
Voor de gemeente en de politie zijn ze de extra oren en ogen van de buurt. Als zij tijdens het lopen een onveilige situatie tegenkomen, geven ze dit door aan de gemeente en de politie. Gebieden met veel afval, overvolle containers en plekken met overlast van en door hangjongeren kunnen zo in kaart worden gebracht.
De gemeente ondersteunt de buurtpreventieteams, met materialen en trainingen. U kunt bijvoorbeeld training krijgen in het gebruik van AED, of een EHBO-workshop en weerbaarheidscursus volgen. Zo kunt u als buurtpreventieteam nog beter voorbereid uw wijkschouw doen. Toezichthouders ondersteunen de buurtpreventieteams bij hun rondes.
Hierdoor ontstaat er een veiligheidsnetwerk dat ervoor zorgt dat uw buurt veiliger en leefbaarder wordt (bron: rotterdam.nl mei 2021).
Opvallend in de wijk Nesselande is het feit dat het steeds bewoners zelf zijn die meldingen doen of middels een VVE, wijkcomité of eigen bewonersgroep, het initiatief nemen tot het oplossen van wijkissues. Denk hierbij aan de vlonders in Nesselande, de plekken met afvaloverlast overlast door/van hangjongeren en de bewoners aan het strand, die zelf een brief hebben geschreven aan de gemeenteraad. Het enkele malen per maand aanwezig zijn op bekende plekken die ‘issues’ kennen, kan al veel voorkomen en/of in kaart brengen voor een structurele aanpak
Avondklok, verboden, drukte Nesselande en bekende issues
Nu de avondklok is afgeschaft, waarschuwen diverse buurtpreventieteam in Rotterdam voor de vergroting van een kans op inbraak. Ook zijn er laat op de avond meer bewoners/bezoekers buiten in de wijk en is het drukker nu ook de winkels en horeca weer (deels) open zijn. Daarbij is de wijk Nesselande een hotspot geworden voor dagjesmensen, chillers, sporters en meer bezoekers. Tevens kennen wij een toename van verboden waarbij het duidelijk is geworden dat de aanwezige handhaving en politie hier in hun drukke schema niet altijd tijd voor hebben. Zoals is al bekend geworden dat de handhaving lachgasverbod (in 2021) geen landelijke priori kent gezien de intensieve manier van handhaven. Bekende issues in Nesselande, die al langer spelen, zijn:
- Kosboulevard afval.
- De drukke stranddagen.
- Fysieke voorlichting verbodsgebied lachgas, zie dit artikel.
- Ronde Maltaplein met betrekking tot het fietsen/brommeren wandelgebied
- In kaart brengen volle afvalcontainers.
- Anders (reageer onder dit artikel bij deze poll)
Woon hier sinds 2012(Sardienehof), nooit een buurt preventie ronde gezien, wel veel inbraken op het plein.
Ik heb bij de poll voor Anders gekozen: er dient ook gesurveilleerd te worden op Korfoepad en aangrenzende hofjes. Ik woon zelf Sardiniehof en bij mijn achtertuin wat grenst aan parkeerplaats Ibizahof hebben wij regelmatig hangjongeren. Soms wel paar keer per week moet ik ze wegsturen(middag en avond) en het zijn steeds anderen… door toename toezicht strand trekken allerlei ‘gasten’ juist de wijk in en dan met name in hofjes en op korfoepad. Dus daar ook graag meer toezicht (voorkeur zelfs dat politie hier regelmatig ronde doet; wijkagent?)
Lees de Zuidplascase die gebruiken naar tevredenheid whatsapp en buurtapps, waarom niet aansluiten? Ook aan de Zevenkamp kant aansluiten op hun digitale netwerken.
Wij wonen sinds 1,5 jaar op Sardiniëhof en we zijn afgelopen zomer echt geschrokken van de overlast. Jongeren trekken vaak de wijk in, zeker als er politie of controle aan de boulevard is en zorgen voor veel overlast in de zin van drugsgebruik, alcohol, geluid en overal afval/glas/ballonnen etc . En helaas nog nooit een agent of boa gezien hier.
Ik woon vanaf het begin op het Sardiniëhof. Nooit eerder last gehad van overlast, maar de afgelopen zomer en de laatste tijd is het steeds raak in het hofje voor en achter. Heb ook het idee dat het zich verplaatst en mis de controle in de hofjes. We zijn allemaal jong geweest, maar jonge kinderen die met ballonnen komen aanlopen, omdat die overal op straat liggen en blowende jeugd die naast spelende kids zit, is echt niet leuk meer. Ik zie een verplaatsing van het probleem naar een gedeelte waar jonge kinderen in alle rust in onbezorgdheid konden spelen. Af en toe een rondje langs de hofjes, is echt een must!
Inderdaad., je voorkomt heel veel door regelmatig in de \wijk aanwezig te zijn.
Vandaag bereikte mij het nieuws dat door overlast van jongeren de mooie recreatievlonders in Waterwijk worden verwijderd?. Hier had toch gewoon buurtpreventie af en toe eens kunnen gaan kijken en wij de vlonders behouden? **** *** ******** ***** Gaan we nu speeltuintjes weghalen bij hangjongeren? Sportveldjes?
“Anders,”
Deze zondag wordt het weer chillen/afvaldump/race/strandweer ik zou zeggen buurtpreventie: **** *** **** laat je zien!
Dinsdagavond 4 mei is er weer eens een ronde geweest, een looproute is gedeeld. De hier genoemde plekken zijn niet meegenomen.
In veel Rotterdamse wijken hebben wijkteamleden een cursus tot boa gevolgd (kun je die gemeentesteun voor inzetten ? ) .
Door de boa’s werkt die buurtpreventie een stuk effectiever omdat ze daadwerkelijk bevoegdheid hebben.
Tom Francken
@C de Haan @S de Laat Dat is zeker opmerkelijk omdat de buurtpreventie daar woont. Die doen vast wel een melding als het uit de hand loopt.
De op sociale media drukke buurtpreventie coördinator kan sinds 2015 nauwelijks lopers vinden omdat hij openlijk op de sociale media loog over de vergoedingen die de gemeente geeft ter ondersteuning.
Hij heeft iets gedaan met de plaatselijk loopgroep maar deze doen het nu helemaal zelf met hun succesvolle Walk en Cleans. Kinderen wegbrengen ********** *********als ronde *** ? Elke drie maanden dient er namelijk verantwoording van het gemeentegeld plaats te vinden. Ook een onderzoek waard lijkt mij 😉
Bij mij dan ook (de laan van) het realisme dat de buurtpreventie bestaat uit 1 jongen die met alles wat naief los gaat op de sociale media. Doe dat nu juist niet uit preventie!
Omdat er een inbraak in straten naast ons
Bij mij dan ook (de laan van) het realisme dat de buurtpreventie bestaat uit 1 jongen die met alles wat naïef los gaat op de sociale media. Waarom eigenlijk? Er is hier niets mee opgelost. Doe dat nu juist niet uit preventie!
Omdat er een inbraak in straten naast ons met tweets en posts en overdreven veel foto’s en locatie is gepromoot hadden wij opdringerige verkopers voor alarmsystemen aan de deur.
Dan kun je wel als buurtpreventie gaan waarschuwen voor opdringerige verkopers aan de deur dat gewoon voorkomen had kunnen worden! Ze komen zelfs aan de deur met de facebookfoto’s op hun ipad.
Wees gewoon zichtbaar aanwezig. Zo moeilijk is dat toch niet.