Deze dagen valt de WOZ weer op de deurmat. Een belastingaanslag die gebaseerd is op taxatie en inschatting door de gemeente. Bezwaar maken kan veel financiele voordelen hebben.
Hoe gaat zo’n bezwaarprocedure in z’n werk?
Allereerst moet u bij de gemeente het taxatierapport opvragen. Op de WOZ-beschikking staat hoe en waar u dat kunt doen. De gemeente is verplicht aan zo’n verzoek gehoor te geven.
Stap twee is nagaan hoeveel vergelijkbare woningen waard zijn. Hoewel u niet de taxatierapporten van andere woningen kunt inzien, kunt u dankzij het wereldwijde web wel degelijk nagaan wat rond 1 januari 2005, de datum van de waardebepaling, de verkoopprijs van soortgelijke woningen is geweest. Via een site als Dimo kun u zien hoe de huizenprijzen in jouw postcodegebied zich sinds 1999 ontwikkeld hebben. De site geeft een overzicht van de prijzen van woningen die in uw straat verkocht zijn. Registratie is bij Dimo.nl verplicht.
Ook kunt u telefonisch woningprijzen opvragen bij Het Kadaster of die instantie (tegen betaling) een overzicht laten opsturen. Dit kan ook via het internet tegen een laag tarief. Natuurlijk kunt u ook aankloppen bij een makelaar in de buurt.
Heeft u toevallig het huis rond de peildatum van de waardebepaling gekocht en heb je nog een taxatierapport voor de hypotheekaanvraag liggen, dan mag je dat ook gebruiken, zo heeft de Hoge Raad bepaald.
Zie ook:www.kadaster.nl
Download hier de voorbeeldbrief van EigenHuis
Gemeente …
…, datum
Bezwaarschrift WOZ-waarde object … Kenmerk …
Geacht college,
Hierbij dien ik bezwaar in tegen de bovenvermelde waardebeschikking gedateerd … Met kenmerk ….
Mijn bezwaar is gebaseerd op de volgende gronden:
1. De taxatie maakt ten onrechte geen melding van de geringe woonoppervlakte volgens NEN 2580.
2. Voor de taxatie heeft de gemeente de woning vergeleken met enkele woningen die op belangrijke punten niet vergelijkbaar zijn.
3. De WOZ waarde is veel te hoog vergeleken met de WOZ waarde van de woning …
4. De taxatie is veel te hoog vergeleken met de koopsom van de woningen die de gemeente zelf verkocht heeft. De taxatiewaarde staat in schril contrast met de koopsom van …