HomeNesselande in de persGemeentelijke trouwceremonie 4,4% duurder in 2023

Gemeentelijke trouwceremonie 4,4% duurder in 2023

Ben je van plan in het huwelijksbootje te stappen? Als je doordeweeks het jawoord wil geven in het gemeentehuis, betaal je hier in 2023 gemiddeld € 432,98 voor. Het tarief ligt hiermee 4,4% hoger dan in 2022. Bijna overal in het land werd trouwen duurder, al zijn er lokaal grote verschillen. Zo was in Zeeland de stijging twee keer zo sterk, terwijl in Friesland de kosten met maar gemiddeld 1,8% stegen. Dit blijkt uit het jaarlijkse bureauonderzoek van ThePerfectWedding.nl. 

Vooral in Zeeland is een huwelijksceremonie op maandag-, dinsdag-, woensdag- of donderdagmiddag dit jaar een stuk duurder. Gemiddeld betaal je hier 8,8% meer dan in 2022. Ook in Overijssel (+5,7%) en Noord-Holland (+5,2%) stegen de kosten harder dan elders in het land.

De sterkste stijgers 

Op gemeenteniveau zijn er grotere uitschieters. In het Zeeuwse Noord-Beveland steeg het tarief voor een doordeweekse trouwceremonie zelfs met 158,1%. Trouwen in het gemeentehuis kost dit jaar € 400, terwijl je hier in 2022 slechts € 155 voor neer hoefde te leggen. Het was destijds de goedkoopste gemeente van Nederland, maar dat is inmiddels niet meer het geval.

Andere plekken waar trouwen in 2023 veel duurder is geworden, zijn: Twenterand (+76,6%), Rucphen (+37,7%) en Amstelveen (+37,6%). Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: “Natuurlijk is het begrijpelijk dat een ceremonie duurder is geworden. Dezelfde trend is bijvoorbeeld zichtbaar bij bruidsjurken en -taarten, maar een stijging van meer dan 30% of zelfs 158% is wel heel fors. ”

Goedkoopste en duurste ceremonie: verschil van ruim € 2.000

Wil je voordelig trouwen, maar liever niet tijdens een gratis ceremonie op maandagochtend?  In Beek vind je de goedkoopste huwelijksceremonie in het gemeentehuis. In deze Limburgse gemeente betaal je € 171,10 voor een doordeweekse bruiloft. Andere gemeenten waar je minder dan € 200 euro kwijt bent, zijn Brunssum (€ 183,65), Gorinchem en Waadhoeke (beide € 185).

De duurste ceremonie vind je in Delft. Trouwen kost je hier op zondag € 2.190,40. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste gemeentelijke ceremonie van Nederland loopt hiermee op tot ruim € 2.000.

Glasbergen: “De verschillen per gemeente zijn anno 2023 nog steeds extreem. Het zou ontzettend fijn zijn als hier een keer wat aan gedaan wordt. Een paar jaar geleden waren de verschillen ook al groot, er zijn toen zelfs Kamervragen over gesteld. Daar is helaas nog niets mee gedaan.”

Vergelijk hier hoeveel trouwen kost in jouw gemeente en andere omliggende gemeenten:

https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/kosten-ceremonie-2023

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular