HomeGemeenteGerichte alcoholcontroles politie Rotterdam-Rijnmond

Gerichte alcoholcontroles politie Rotterdam-Rijnmond

De komende maanden gaat de Verkeerspolitie van het korps Rotterdam-Rijnmond gerichte alcoholcontroles uitvoeren in de buurt van sportkantines. Niet ‘stiekem’ maar aangekondigd, om weggebruikers bewust te maken van de gevaren van alcohol in het verkeer.

“We hielden al regelmatig alcoholcontroles in de buurt van uitgaansgelegenheden”, zegt Dick van Leenen, chef Verkeerspolitie. “Nieuw aan de controles bij sportkantines is dat we ook de KNVB en de voetbalverenigingen ervan op de hoogte hebben gesteld. We doen het dus niet ‘stiekem’, maar deze controles zijn van tevoren duidelijk aangekondigd.”

Sterk verhoogd risico Alcoholgebruik zorgt voor een sterk verhoogd risico in het verkeer. Vaak onderschatten mensen de kans dat ze als bestuurder van een voertuig betrokken raken bij een ongeval, of zelfs dat ze een blaastest moeten afleggen. Hoe meer alcohol er echter in het bloed zit, hoe groter de kans is op een ongeval. Bij 220 ug/l (circa 2 glazen alcohol) is de kans op een ongeval al anderhalf keer zo groot als zonder alcoholgebruik. Automobilisten met 650 ug/l (circa 10 glazen alcohol) lopen ongeveer 200 keer zoveel kans om betrokken te raken bij een ongeval als nuchtere bestuurders. “Beginnende bestuurders – vaak jonge mensen – moeten er sinds 1 januari ook rekening mee houden dat de alcohollimiet voor hen verlaagd is naar 88 ug/l”, merkt Van Leenen op.

Eigen verantwoordelijkheid De alcoholcontroles zijn aangekondigd en een gewaarschuwd mens telt voor twee. Van Leenen: “De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf, dus als je gepakt wordt, ben je meteen de klos. Rijden onder invloed is overigens geen verkeersovertreding maar een verkeersmisdrijf. Tijdens de controles werken we met kleine teams en mensen kunnen zowel door herkenbare als onherkenbare politievoertuigen aan de kant gezet worden. Verder gaan we niet urenlang op dezelfde plaats staan en ook niet op parkeerterreinen van sportkantines. Wel in de directe omgeving.”

Waar en wanneer?
De controles vinden plaats in de hele regio Rotterdam-Rijnmond, op zaterdag en zondag tussen 14.00 en 21.00 uur, naast de ‘normale’ onaangekondigde alcoholcontroles.

15 januari: omgeving Kethelplein / Vlaardingen / Schiedam

21 en 22 januari: omgeving Zestienhoven / G.K. van Hogendorpweg

28 januari: omgeving Oldegaarde / Charloisse Lagedijk

4 en 5 februari: omgeving Kralingse Zoom / Prinsenlaan

Voor meer informatie over alcohol in het verkeer kunt u terecht op www.verkeershandhaving.nl, de site van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie.

bron:www.politie.nl

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular