Nieuws Rotterdam-Nesselande en strand Zevenhuizerplas

Nesselande geteisterd door buxusrups

Wordt uw buxus kaalgevreten? Dit zou de buxusrups of de buxusmot kunnen zijn. De buxus rups of mot is een rups die de buxusblaadjes aantast en vooral op de buxus voorkomt. Deze rupsen maken in korte tijd complete buxushagen  kapot. De buxusrups komt oorspronkelijk uit Azië. Omstreeks 2006 is de buxusmot onze kant opgekomen. In 2010  zijn in de provincie Brabant vele rupsen aangetroffen en deze verspreiden zich nu over een groot deel van  Nederland. In voorgaande jaren werden er vondsten gedaan in Boskoop, Denekamp, Spijkenisse, Rotterdam en Dordrecht. Het verspreidingsgebied zal in 2019 weer uitgebreider zijn.

De rupsen van deze motten eten graag aan de bladeren waardoor je haag erg veel schade kan krijgen, als er niet op tijd wordt ingegrepen kan de buxus afsterven en is verwijdering van de gehele heg een feit. Een ander feit is dat bestrijding alleen helpt als de gehele straat/tuinen met buxes

Boerenbond.nl zegt:

Je herkent de buxusmot aan zijn witte vleugels met een bruine rand en een bruine kop. Een volwassen mot is ongeveer 4 centimeter groot. De buxusmot is actief van april tot en met oktober maar vooral te zien van juli tot en met september. Buxusmotten leggen eitjes in je buxus maar vreten niet aan de bladeren, dit is het werk van de rupsen.]

Bestrijding en de schade in juli en augustus door buxusrupsen

De rupsen zorgen voor veel schade omdat ze meerdere keren per jaar voortplanten. Als de temperatuur boven de tien graden komt, worden ze actiever en gaan ze de buxusbladeren aanvreten. De jonge rupsen veranderen eind mei-juni in jonge motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus al volgroeid en vormen in september weer motten. Het gehele seizoen zijn er rupsen aanwezig en ze vreten zich in korte tijd helemaal vol, hierdoor krijgen de planten geen kans om zich te herstellen.

Advies van Hovenierroelzuidema.nl:

Het is zaak dat je een aantal keren per jaar de planten grondig controleert op de aanwezigheid van de rupsen. Zie je rupsen dan kun je deze bestrijden met, bij voorkeur, biologische bestrijdingsmiddelen. Om schade te voorkomen kun je in april en mei een controle uitvoeren en alle rupsen verwijderen. Dit geldt zeker voor grotere oppervlakten met buxushagen (buxustuinen). Let wel op: Als de buren ook buxus in de tuin hebben is het zaak dat zij ook actief met bestrijding aan de slag gaan.

Is de verpopping al begonnen? Dan raden wij je aan de aangetaste takken weg te knippen en af te voeren inclusief de rupsen en schade. Zorg dat je het afval afvoert in een goed gesloten afvalzak. Zo vermijd je dat rupsen toch stiekem hun weg naar buiten vinden.

Meer oplosssingen op www.slimhuishouden.nl/buxusrupsen-bestrijden-zo-doe-je-dat/


Dit artikel heeft 1374 views

Over Redactie 2420 Artikelen
www.nesselande.info redactie/ Alle rechten voorbehouden


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.