HomeCriminaliteit NesselandeOnderzoek Motivaction buurtapp-gebruikers: 'Misdaad voorkomen, maar ook ruzies en...

Onderzoek Motivaction buurtapp-gebruikers: ‘Misdaad voorkomen, maar ook ruzies en irritaties in de buurtapps’

 

Eén op de drie buurtapp-gebruikers heeft weleens meegemaakt dat een misdaad voorkomen of opgelost werd met behulp van de buurtapp (34,2%). Van alle Nederlanders gebruikt ongeveer een derde momenteel een buurtapp, met name om de veiligheid in de buurt te vergroten. Dit en meer blijkt uit onderzoek naar het gebruik van buurtapps door Motivaction. 

Provinciale verschillen gebruik Whatsapp-buurtpreventie

In Nederland zijn 9.475 geregistreerde Whatsapp-buurtpreventiegroepen om de buurt veiliger te maken. Buurtpreventiegroepen worden vooral veel gebruikt in Zeeland en Limburg, waar meer dan 7 buurtpreventiegroepen zijn per 10.000 inwoners. De provincies Groningen en Noord-Brabant tellen relatief gezien het laagste aantal buurtpreventiegroepen: 2,8 en 3,2 per 10.000 inwoners.

Een afname in inbraken in de periode van 2015 en 2019 hangt samen met het gebruik van buurtpreventiegroepen. Voornamelijk in gemeenten waar een sterke afname in de inbraakcijfers werd gemeten per 10.000 inwoners worden veel buurtpreventiegroepen gebruikt. In die gemeenten worden namelijk relatief gezien twee keer zoveel buurtpreventiegroepen gebruikt als in andere gemeenten.

Negatieve ervaringen met buurtapps

Niet iedereen ervaart een buurtapp overigens als een succes. Zo ergert 40,4% van de Nederlandse gebruikers zich weleens aan berichten van hun buren. Daarbij is een duidelijk verschil merkbaar in opleidingsniveau. Bijna de helft van de hoger opgeleide gebruikers ergert zich weleens aan de buurtapp (49%), terwijl dit aandeel onder andere gebruikers 36,5% is.

Buurtapp-gebruikers ervaren regelmatig ruzie in hun buurtapp: 20% van de gebruikers geeft dit aan. Met name Zuid-Hollanders blijken een kort lontje te hebben, want daar maakt 26,6% van de gebruikers weleens een digitale buurtruzie mee. Ook in Noord-Holland (25,6%), Drenthe (23,4%) en Zeeland (22,6%) wordt regelmatig ruzie gemaakt in de buurtapp. 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden