HomeActiviteiten Nieuws NesselandeDeze e-steps zijn wel toegelaten in Nesselande; kans op boete 360 euro...

Deze e-steps zijn wel toegelaten in Nesselande; kans op boete 360 euro bij verkeerd type!

De regelgeving is zo ingewikkeld rondom de populaire e-steps, dat de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) werkt aan een overzichtelijke website. Op die site  zin sinds 2019 alle toegelaten types te vinden. Veel consumenten die een e-step willen aanschaffen hebben geen idee welke regels er gelden rond elektrische vervoersmiddelen, zoals ook der verwarring rondom de verschillende aanduidingen, zoals e-step, de e-scooter en zelfs de e-bike.

Velen hebben ze gezien in grote steden in het buitenland, waar ze massaal gebruikt worden als huursteps. En deze steps worden overal op internet aangeboden. Let op:

Het populaire kleine e-stepje met smalle bandjes is in Nederland nog steeds verboden op de openbare weg.

Boete voor e-step

Bij het aanbod wordt er niet bij vermeld of je ze wel of niet op de openbare weg mag gebruiken. Consumenten die met de e-step de straat opgaan, onwetend of dat wel mag, lopen de kans een boete tot wel 360,00 euro te krijgen en wordt de step in beslag genomen. Ook zijn veel van deze e-steps niet verzekerd.

Niet alle e-steps verboden op de openbare weg.

Een aantal types zijn wel degelijk toegestaan en mogen ook legaal op de openbare weg komen. Volgens de RDW kan een gemotoriseerde step in een van de drie voertuigcategorieën vallen:

1. officieel een bromfietsl

2. een snorfiets;

3. een ‘bijzondere bromfiets’zijn.

Voor deze drie categorieën gelden andere regels met betrekking tot bijvoorbeeld rijbewijs, helm en maximumsnelheid. Voor consumenten is het lastig na te gaan welke step in welke categorie valt. Nesselande.info biedt helderheid.

Soms een ‘Bijzonder bromfiets’

RDW heeft sinds 2019 al een site voor ‘bijzondere bromfietsen’. Daaronder vallen een aantal modellen elektrische steps, maar bijvoorbeeld ook de Segway en soortgelijke voertuigen en vermeldt een aantal types waarmee je in Nederland de openbare weg op mag. De RDW wil nu de lijst ‘bijzondere bromfietsen’ aanvullen met informatie over de toegestane steps die in de andere categorieën thuishoren.

Consumenten kunnen dan beter opzoeken welke regels er gelden voor hun aan te schaffen e-step en of die wel is toegelaten voor de openbare weg.

Toelatingsinformatie

Om de consumenten daarin beter van dienst te zijn, heeft Bol.com te kennen gegeven dat zij verkooppartners gaat vragen om de toelatingsinformatie bij de e-step-modellen op de website te zetten. Het Verbond van Verzekeraars vindt dat er momenteel nog te veel onduidelijkheid bestaat rond de e-step. Ze wil dat de overheid duidelijkheid gaat scheppen: de steps verbieden of toelaten, mits ze uiteraard voldoen aan eisen van deugdelijkheid.

De RDW heefgt een adviesrapport aangeboden aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het rapport gaat in op lichte elektrische voertuigen. Hierin zijn naast bijzondere bromfietsen ook reguliere (elektrische) bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen en fietsen met trapversterking opgenomen. De RDW richt zich hiermee dus op alle (elektrische) voertuigen, naast de e-stepjes.

Enkele belangrijke vragen en antwoorden:

Welke elektrische steps zijn niet toegestaan op de openbare weg?

Elektrische steps zijn in de regel niet toegestaan op de openbare weg. Vrijwel alle e-steps die je in Nederland en het buitenland op straat ziet zijn in Nederland verboden op de openbare weg.

Wat gebeurt er als ik op een niet toegestane e-step op de openbare weg rijd?

De step kan in beslag genomen worden. Daarnaast kun je een bekeuring krijgen van 360 euro. Mocht je bij een ongeval betrokken raken dan kan dit ook financiële consequenties hebben, omdat je onverzekerd bent.

Waarom zijn (de meeste) e-steps niet toegestaan op de openbare weg?

Elektrische steps worden gezien als een voertuig en moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. Er zijn eisen voor bijvoorbeeld fietsen, e-bikes, motorfietsen, bromfietsen en auto’s. De vereisten aan voertuigen zijn in alle EU-landen hetzelfde. Echter er is nog geen EU-regelgeving voor elektrische steps. Hierdoor is het voor producenten niet mogelijk om voor e-steps een goedkeuring te krijgen voor de openbare weg.

Sommige landen hebben wel nationale wetgeving voor elektrische steps, waardoor de steps legaal gebruikt kunnen worden op de openbare weg.

Nederland heeft een regelgeving voor innovatieve voertuigen, zoals de Segway. Deze categorie heet ‘bijzondere bromfiets’. Onder die regels zijn twee merken elektrische steps goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg in Nederland.

De regelgeving ‘bijzondere bromfiets’ wordt herzien. E-steps worden waarschijnlijk toegestaan op de openbare weg. Details over de nieuwe regelgeving is nog niet bekend. Deze zal op zijn vroegst medio 2022 ingaan. Let op: mocht je nu een e-step kopen (bijvoorbeeld voor gebruik op eigen terrein) dan is er geen garantie dat deze step in 2022 (of later) wordt toegestaan op de weg.

Welke e-steps zijn goedgekeurd?

 • Veeley
 • E-micro
 • Kickbike (type Luxury, Cruise en Fat Max
 • Yedoo Mezec

Lees hier waarom deze steps wel zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg:

 • Veeley
  Voldoet aan de criteria voor de bromfiets. Dit komt onder meer omdat ze een (opklapbaar) zadel en zijspiegel hebben. Let op: voor een bromfiets moet je wel 16 jaar zijn en in bezit van een AM-rijbewijs.
 • E-micro
  Voldoet aan de criteria voor e-bike. Dit komt omdat ze slechts trapondersteuning bieden. Voor deze step heb je dus geen rijbewijs en WA verzekering nodig.
 • Kickbike en Yedoo Mezec
  Voldoen aan de criteria van ‘bijzondere bromfiets. Dit is de categorie waaronder ook de Segway valt. Let op: de goedkeurig is alleen voor gebruik van de openbare weg in Nederland. Voor de meest actuele lijst van alle ‘bijzondere bromfietsen’ kan je terecht bij de rdw. De regels voor de bijzondere bromfiets vind je op de site van de rijksoverheid

Bronnen: RDW 2021-2021, Rijksoverheid.nl, diverse aanbieders van e-steps.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair