Nesselande bestaat sinds 2000 en is gelegen aan de Zevenhuizerplas aan de rand van de Rottemeren en het Groene Hart. Nesselande is een wijk en onderdeel van stadsdeel Prins Alexander en grenst aan de gemeente Zuidplas. Anno 2020 kende de wijk ruim 14.000 inwoners (bron: Allecijfers.nl).
Het gedeelte met eigen strand wordt in de volksmond ‘strand Nesselande’ genoemd en ligt aan het Winkelcentrum boulevard Nesselande Newport. Het toezicht aan het strand Nesselande is streng en kent een alcoholverbod. Op zonnige dagen is handhaving aanwezig. Burgemeester Aboutaleb zegt over de wijk:
Het Wijkprofiel verbindt de harde cijfers en de beleving van de Rotterdammers met elkaar. Dat is waardevol.
De Rottemeren is een stelsel van verbredingen van de rivier de Rotte, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De Rottemeren zijn gelegen tussen de A12 in het noorden, Bleiswijk in het westen, Zevenhuizen in het oosten en Oud Verlaat in het zuiden
Over nieuwsportal Nesselande.info
De portal Nesselande.info (in 2003 begonnen als Nesselande.net en tevens bereikbaar onder Rotterdam-Nesselande.nl) heeft als doel de wijkbewoners, ondernemers – en andere geïnteresseerden – regelmatig op de hoogte te houden van wat er speelt in de wijk. Wij gebruiken daarbij het principe van burgerjournalistiek. De nieuwsportal is sinds 2003 uitgegroeid tot een levendig portal met meer dan 6500 artikelen en 5000 unieke bezoekers per dag. Door de professionele aanpak – en het veelvuldig overnemen van ons nieuws door andere lokale media – is de content hoog in de zoekmachines te vinden en het bereik van het portal hoog. De wijk-poll, de visuele storytelling, het realtime-weer en het snel berichten van wat is opgevallen in de wijk, zijn kernpunten van de redactionele mix. Bij veel evenementen en openingen zijn wij live aanwezig.
De site is een initiatief van Rotterdams digital en online marketing bureau AtMost, medewerkers van het bureau wonen en werken in de wijk. Sinds 2009 worden artikelen gepusht naar een actieve twitter-account.
De redactie tracht zo breed en objectief mogelijk te berichten.
De naam ‘Nesse’
In en om Rotterdam komt het woord ‘nesse’ regelmatig voor. Bekend is natuurlijk de wijk Nesselande, maar denk ook aan Nesserdijk, Nesseweg, Nessebos en Nesserpad. Maar wat betekent dat nou, zo’n ‘nesse’? Een nesse staat voor een landtong, vroeger werd dit ook wel nes, nis of neus genoemd. Dat is een smal stuk land dat uitsteekt in zee of in een meer. De algemene betekenis van het woord nes is eigenlijk aangeslibd land.
IN 1995 HEBBEN DE (TOENMALIGE) GEMEENTEN NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL EN ZEVENHUIZEN-MOERKAPELLE GRONDGEBIED, WAARONDER DE BUURTSCHAP GROENEWEG, OVERDRAGEN AAN ROTTERDAM VOOR DE ONTWIKKELING VAN EEN VINEX-LOCATIE MET DE WERKNAAM ACHTKAMP.
DE BOUW VAN DE WIJK, MET DE DEFINITIEVE NAAM NESSELANDE, IS GESTART IN 2000.
Vroegere gemeenten
In het jaar 1995 hebben de (toenmalige) gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle grondgebied, waaronder de buurtschap Groeneweg, overdragen aan Rotterdam voor de ontwikkeling van een Vinex-locatie met de werknaam Achtkamp. De genoemde gemeenten vormen nu Zuidplas.
De bouw van de wijk, met de definitieve naam Nesselande is uiteindelijke gestart in 2000. De wijk kent kenmerkende onderverdelingen, zoals Tuinstad en Waterwijk.
De geschiedenis van de Nessepolder en omgeving
Onduidelijk is wanneer Zevenhuizen precies is ontstaan. Op de westelijke oever van de Rotte vlak bij de meren zijn aardewerkscherven gevonden uit het begin van de 12e eeuw. Sporen van de eerste Zevenhuizenaren zijn gevonden op de oeverwal ter hoogte van het Korenmolengat waar vroeger Landal was gevestigd. Nadat het eerste huisje gebouwd was, volgden er al snel meer, zodat een kleine woongemeenschap ontstond waaraan de naam Zevenhuizen werd gegeven. Gezien deze naam mag worden aangenomen dat gedurende enige tijd zeven huisjes hier hebben gestaan.
Het waren waarschijnlijk stulpjes van hout en riet, waarvan totaal niets meer is teruggevonden.
In de Middeleeuwen was het gebied van Zevenhuizen en Moerkapelle een vrijwel onbewoonbaar drassig moeras en slechts via de natuurlijke waterwegen enigszins bereikbaar.
Het oorspronkelijke riviertje de Rotte was de belangrijkste toegang tot dit gebied. De eerste bewoningscentra bevonden zich op de oeverwallen van de Rotte. Van hieruit begon men met de ontginning van het gebied voor de landbouw.
Door de eerste bewoners werd het land in cultuur gebracht en geschikt gemaakt voor landbouw en veeteelt. Het land werd verdeeld in ‘weren’, lange smalle stroken land, van elkaar gescheiden door de sloten. De eerste ontginning reikte tot de huidige Noord- en Zuideindse weg. Van hieruit begon de volgende ontginningsfase oostwaarts in de richting van Waddinxveen.
Aangezien de ontgonnen gronden steeds verder van de Rotte kwamen te liggen, begon de afstand een rol te spelen. Er werden huizen gebouwd aan de wegen, waardoor de nieuwe dorpskern van Zevenhuizen kwam te liggen op de plaats van het huidige dorp. Dit is natuurlijk een geleidelijk proces geweest. Blijkens een archeologisch onderzoek is met de bouw van de huidige laat-middeleeuwse kerk begonnen in de eerste kwart van de 15e eeuw, maar kwam stil te liggen tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten tussen 1418 en 1428. De toren dateert van circa een eeuw later.
Van de oorspronkelijke verkaveling die bij de ontginning werd gevolgd, is niets meer overgebleven. Door de intensieve afgraving voor de turfwinning, is het gehele middeleeuwse ontginningspatroon verdwenen. Alleen in de Nessepolder bij Oud Verlaat is hiervan nog wat terug te vinden.
In 1991 is de gemeenschappelijke gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle onstaan. De gemeente telt 10.331 inwoners (1 juli 2006, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 30,99 km² (waarvan 1,78 km² water).
De gemeente ontstond in 1991 door samenvoeging van de gemeenten Zevenhuizen en Moerkapelle onder de naam Moerhuizen. In 1993 werd de naam van de gemeente bij raadsbesluit vastgesteld op Zevenhuizen-Moerkapelle.
Prins Alexander
Wijkcomité
De inwoners worden vertegenwoordigd door wijkcomité Nesselande. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.
De gemeente Rotterdam promoot de wijk als:
Nesselande heeft een groot aanbod van ruime woningen met een tuin en appartementen met zicht op de Zevenhuizerplas. Het woningaanbod bevat ook seniorenwoningen, relatief goedkope huurwoningen en kavels waar mensen zelf op kunnen bouwen.
Een eigen metrostation maakt een snelle verbinding naar het Alexandrium en het centrum van Rotterdam mogelijk.
In het noordoosten van de deelgemeente ligt de wijk Nesselande. De wijk heeft een groot aanbod van ruime woningen met een tuin en appartementen met zicht op de Zevenhuizerplas. Het diverse woningaanbod bevat ook seniorenwoningen, relatief goedkope huurwoningen en kavels waar mensen zelf een vrijstaande woning kunnen bouwen. Een eigen metrostation maakt een snelle verbinding naar het Alexandrium en het centrum van Rotterdam mogelijk.
Hieronder een opsomming van diverse hightlights, zoals de wijk Rotterdam-Nesselande deze heeft beleefd en nog steeds meemaakt en ook op Nesselande.INFO voorbij zijn gekomen:
- De jaarlijkse Nesseloop om de Zevenhuizerplas gelinkt aan de lokale Loopgroep Nesselande.
- De opening van de metro Nesselande door voormalig inwoner en ex-wielrenner Leontien van Moorsel.
- Het sportauto event aan het Noorderstrand.
- De voorronde WK strandvoetbal op strand Nesselande met bekende voetballers.
- De diverse grote beachvolley toernooien
- Crowdfunding voor een lokale horeca-gelegenheid voor moeders en kinderen, een lokale fitness en een zwembad in de Zevenhuizerplas.
- Het jaarlijks event CuliNESSE op en aan het strand Nesselande
- Burgemeester Aboutaleb bezoekt Nesselande en opent de 30 april viering.
- De aanleg van de waterski-baan Project 7 met horeca op het water.
- In 2015 kwam de Tour de France langs Rotterdam-Nesselande.
- De Vuurwerkshow met oud en nieuw 2019-2020 aan het strand Nesselande
- De nieuwjaarsduiken strand Nesselande
- De kermis aan de Kretalaan
- De opening van het Winkelcentrum Boulevard Newport
- Het lokale circus
Zijn wij een highlight vergeten? Plaats hieronder uw reactie!
Via CBS.nl, Allecijfers.nl, Wikipedia.org, Nesselande.INFO, Gemeente Rotterdam.