HomeGemeente #raad010Plan Vijfde Dorp Zuidplas uitgekleed door financiële problemen

Plan Vijfde Dorp Zuidplas uitgekleed door financiële problemen

situatie vijfde dorp Nesselande

Door de toename van bouwkosten zijn er financiële problemen ontstaan bij de constructie van het Vijfde Dorp in de Zuidplaspolder tegenover Nesselande. Een merkwaardige constatering aangezien die stijging in bouwkosten al relevant waren bij het uitwerken van de deelplannen van dit dorp met duizenden woningen. Nesselande.INFO heeft al eerder aan raadsleden in Zuidplas vragen gesteld over het financiële plaatje; toen is aangegeven dat de begroting Vijfde Dorp naast het normale huishoudboekje van de raad zou vallen. Stedenbouwkundige Riek Bakker zegt oktober 2023 in het AD: 

Er wordt nu overwogen om minder sociale woningen te bouwen, minder faciliteiten te bieden en hoger te bouwen. Riek Bakker, bekend van de ontwikkeling van de Kop van Zuid in Rotterdam en Leidsche Rijn in Utrecht, deelt haar mening over dit project.

Er zijn verschillende voorstellen gedaan om de financiële uitdagingen van het woningbouwproject aan te pakken. Er zijn nog steeds discussies over het minimaliseren van auto’s in het nieuwe dorp en de aanleg van grote parkeerplaatsen (hubs) die al snel het slachtoffer worden van massale inbraken. Er zijn ook zorgen over het niet bouwen van een derde toegangsweg en het gebruik van een deel van het Koning Willem I Bos voor zonnepanelen.

Geen verkeersplan

De kosten zullen nog hoger worden als blijkt dat de N219 toch verbreed moet worden. Die kosten zijn niet begroot.

 

Bakker zegt:

Ze gelooft dat een dorp met voornamelijk openbaar vervoer en fietspaden kan werken, maar er moet altijd toegang zijn voor auto’s. Bakker zou echter niet deelnemen aan het project vanwege zorgen over de lage waterstand en klimaatproblemen.

Zo meldt AD ons.

Grote verkeersinfarcten rondom A12 en A20 lijken niet meer te vermijden door de komst van het dorp.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular