Waar social media berichten anders lijken te vermoeden, is tijdens de coronacrisis het aantal inbraken in Zuid-Holland en ook Rotterdam afgenomen. De meting telt dit per 10.000 inwoners. Kijken wij naar Rotterdam-Nesselande dan is het wel opvallend dat in de ‘buurgemeenten’ Nieuwkoop en Bodegraven het aantal inbraken is toegenomen en dat de ‘open schuur inbraak’ een gemeente-gebonden issue lijkt te zijn. Van maart tot en met augustus 2020 werd er in Nederland per 10.000 huishoudens gemiddeld 24,4 keer ingebroken in woning en bijgebouwen.

De daling in Zuid-Holland

Dit is een daling van 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de provincie ZuidHolland ligt het aantal incidenten iets hoger: 25,2 inbraken per 10.000 huishoudens. De daling is met 18,7 procent echter iets sterker dan gemiddeld. Dit en meer blijkt uit een analyse van een vergelijkingsplatform op basis van de meest recente politiedata.

Afname gemiddeld aantal inbraken ZuidHolland

In de periode maart tot en met augustus 2020 werd er in ZuidHolland gemiddeld 25,2 keer ingebroken per 10.000 huishoudens. Dit is een afname van 18,7 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Binnen de provincie vonden – relatief gezien – de meeste inbraken plaats in Vlaardingen (50,3 per 10.000 houdens), Oegstgeest (44,1) en Bodegraven-Reeuwijk (43,8). De gemeenten waar per 10.000 huishoudens juist het minst vaak werd ingebroken zijn Hardinxveld-Giessendam (7,1), Brielle (9) en Hendrik-Ido-Ambacht (9,9).

Opmerkelijke gemeenten binnen ZuidHolland

Binnen de provincie ZuidHolland daalde het aantal geregistreerde inbraakincidenten dit jaar het hardst in de gemeente Hardinxveld-Giessendam (-81,5 procent). Van maart tot en met augustus 2020 werd hier per 10.000 huishoudens ‘slechts’ 7,1 keer ingebroken. Vorig jaar lag het aantal inbraakincidenten op 38,5. De gemeente Nieuwkoop heeft dit jaar – relatief gezien – juist de hoogste stijging in het gemiddeld aantal inbraken (+125 procent); van gemiddeld 6,8 inbraken per 10.000 huishoudens naar 15,4 inbraken.

Open schuurdeur risico

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Bron: Independer inboedelverzekering

Benieuwd naar de inbraakcijfers voor uw gemeente? Independer heeft het aantal inbraken per gemeente en provincie weergegeven in interactieve kaarten. Hier vindt u informatie en de laatste trends omtrent inbraken in uw gemeente.

Vorig artikelPer woensdag 23 september 2020, 14 uur weer knutselen in De Kristal, Nesselande
Volgend artikelPer september 2020 weer eten bij bewonersinitiatief De Heerlijkheid – Nesselande

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.