HomeNesselande INFO nieuwsRotterdam grootste stijger: '43% meer boetes rijden onder invloed'...

Rotterdam grootste stijger: ‘43% meer boetes rijden onder invloed’ #onderzoek #nesselande #rotterdam

 

In 2022 werden in Zuid-Holland veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden 11.690 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van 43,6% ten opzichte van 2021 en het hoogste aantal boetes sinds 2013. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente Politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.

“Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld”, aldus autoverzekering expert Dijcks.

In 2022 werden in Zuid-Holland veel meer bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed dan het jaar ervoor. De provincie heeft zelfs de sterkste stijging van Nederland. Gemiddeld nam het aantal boetes voor rijden onder invloed vorig jaar toe met 34,1%.

Grootste stijging in Rotterdam

Vooral in Rotterdam werden in 2022 flink meer bestuurders op de bon geslingerd. In de stad werden vorig jaar 2.875 bestuurders betrapt: 960 meer dan in 2021. De top 5 Zuid-Hollandse gemeenten het sterkst stijgende aantal proces-verbalen voor rijden onder invloed is als volgt:

  • Rotterdam: Toename van 960 bekeuringen voor rijden onder invloed
  • Den Haag: Toename van 625 bekeuringen voor rijden onder invloed
  • Zoetermeer: Toename van 170 bekeuringen voor rijden onder invloed
  • Leidschendam-Voorburg: Toename van 150 bekeuringen voor rijden onder invloed
  • Westland: Toename van 135 bekeuringen voor rijden onder invloed

In 4 van de 52 gemeenten was er geen stijging. Zo was er onder andere in Hoeksche Waard juist sprake van een sterk dalend aantal boetes voor rijden onder invloed (-30).

Hier worden per 1.000 inwoners de meeste boetes uitgedeeld

In Zuid-Holland werden vorig jaar per 1.000 inwoners gemiddeld 3,7 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed: het hoogste aantal van alle provincies. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Provinciale koploper is Wassenaar. In deze gemeente werden per 1.000 inwoners zelfs 6,9 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed.

Ook in Rijswijk (6,1 per 1.000 inwoners), Rotterdam (5,2) en Zoetermeer (5,1) ligt het aantal boetes hoog.

De autoverzekering expert legt uit dat een nieuwe autoverzekering lastig kan zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had. “De verzekeraar heeft in zo’n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Mogelijk kun je dan alleen nog terecht bij de Vereende, waar de premie een stuk hoger is.”

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden