HomeNesselande INFO nieuws uit Rotterdam NesselandeNieuws NesselandeRotterdamse kids 8 tot 12 jaar krijgen les van de @Politie_Rdam

Rotterdamse kids 8 tot 12 jaar krijgen les van de @Politie_Rdam

Afbeelding

Rotterdamse kinderen van 8 tot 12 jaar krijgen deze week les van de Rotterdamse politie, in deze 18-meter lange vrachtwagen, zie boven. Tijdens de lessen in dit mobiele media lab komen thema’s aan bod als cyberpesten, nepvuurwapens, lachgas en sexting.

Deze rondrijdende truck rijdt het hele land door en gaat langs tien Rotterdamse basisscholen.

Het Mobiel Media Lab is een samenwerking met de politie. Het mobiele lab is een 18-meter lange vrachtwagen die volledig is ingericht voor lessen over online veiligheid aan kinderen. Er is plaats voor drie groepen van ieder vijftien kinderen per dagdeel. De kinderen worden begeleid door de plaatselijke wijkagent en een handhaver van de gemeente Rotterdam.

Les digitale weerbaarheid

Tijdens de lessen in het mobiele media lab komen belangrijk thema’s aan bod, zoals cyberpesten, nepvuurwapens, lachgas en sexting. Wat weten leerlingen van deze onderwerpen? En hoe kunnen zij de politie bereiken als zij ermee te maken krijgen? Online pesten is vaak een stuk minder zichtbaar dan in het ‘echte leven’ pesten. Cyberpesten kan vaak anoniem, waardoor het als kind lastiger is om te verdedigen. Als er eenmaal iets vervelends online staat, is het lastig om informatie te verwijderen van internet. De gevolgen van cyberpesten kunnen daardoor groot zijn.

Donderdag 8 juli 2021 stond het mobiele lab van 9.00 uur tot 11.00 uur bij basisschool Mr. Schats Noord. Digitaal wijkagent Erik Noteboom gaf de leerlingen les: ‘Cyberpesten is nog veel erger dan pesten in de klas. Leerlingen kunnen online minder makkelijk weglopen, omdat het via internet of de mobiele telefoon gebeurt. Zij maken hier 24/7 gebruik van’.

Interactief spel over de gevaren op internet

Via het cyberprogramma HackShield spelen de kinderen een educatief spel over de gevaren op internet. Kinderen leren via deze interactieve game om zich te beschermen tegen cybercriminaliteit. HackShield wil kinderen ook aansporen om hun kennis te delen met volwassenen. Die niet alleen zichzelf, maar ook hun ouders, broers of zussen online beschermen. Kinderen leren via een interactief spel hoe zij een Cyberagent kunnen worden.

‘Door kinderen een verantwoordelijkheidsgevoel te geven om hun familie online te beschermen, leren zij óók meteen om zichzelf beter te beschermen. Deze manier werkt beter dan wanneer kinderen stof moeten leren’, vertelt Erik Noteboom.

Handhaver Danny Au: ‘De vragen worden via Kahoot gesteld, daar zien de leerlingen meteen hoeveel punten zij hebben gehaald. De kinderen stellen veel vragen tijdens de les en aan de scores te zien doen zij het echt goed.’

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair