HomeNesselande INFO nieuwsUitslag Nesselande POLL: 'Bewoners zien graag fysieke en gerichte aanwezigheid Buurtpreventie...

Uitslag Nesselande POLL: ‘Bewoners zien graag fysieke en gerichte aanwezigheid Buurtpreventie in de wijk ipv tweets’

Wederom een relevante poll gezien de diverse issues lente-zomer 2021 in Nesselande waar de lokale Buurtpreventie een preventie zou moeten en kunnen spelen. Waar de lokale buurtpreventie in Nesselande op de ‘social’ bevestigend aanwezig is, wordt de buurtpreventie sinds 2018 niet of nauwelijks in de wijk gespot. Dit ondanks de richtlijnen van de Gemeente Rotterdam die verzoekt ieder geval wekelijks met het Buurtpreventie-team zichtbaar aanwezig te zijn in de wijk.

De gemeente Rotterdam meldt in haar richtlijnen buurtpreventie:

Vooral die zichtbaarheid stuwt het gevoel van veiligheidheid en het feit dat de inwoners worden gehoord. Bovendien werkt fysieke aanwezigheid vooral preventief.

Na de start van deze poll waren er in tien dagen tijd wel zichtbare ‘rondes’ van de buurtpreventie te bemerken in de wijk. De gemeente Rotterdam vraagt om regelmatige, fysieke en zichtbare rondes.

Geen bevoegdheid; wel fysiek signaleren

Anders dan in andere Rotterdamse wijken, heeft de Buurtpreventie Nesselande geen BOA bevoegdheid. Wel is het bijvoorbeeld mogelijk om te signaleren welke prullenbakken/kliko’s structureel meer aandacht nodig hebben, op welke plekken er verkeersovertredingen plaatsvinden en zou het team brommers/fietsers kunnen aanspreken die zich op wandelgebieden begeven.

Waar de Brandingdijk-West eind 2021 wordt verbouwd klagen juist de bewoners aan de Brandingdijk-Oost over overlast van het razend verkeer. Observatie door bijvoorbeeld het team Buurtpreventie Nesselande zou vitale punten inzichtelijk kunnen maken.

De poll-vraag luidt dan ook:

Gemeente Rotterdam ondersteunt de Buurtpreventie Nesselande voor frequente buurtrondes; wat zou een goede ronde zijn?

Op basis van ruim 530 unieke stemmen zijn rondes op de drukke stranddagen die worden gewaardeerd:

  1. Ronde boulevard op drukke stranddagen; 186 stemmen 35%
  2. In kaart brengen overvolle afvalcontainers; 111 stemmen 21%
  3. Kosboulevard afvalpreventie ronde; 85 stemmen 16%
  4. Ronde Maltaplein mbt fietsen/brommeren wandelgebied; 58 stemmen 11%
  5. Anders (reageer onder het artikel bij deze poll)..; 54 stemmen 10%
  6. Fysieke voorlichting verbodsgebied lachgas; 42 stemmen 8% 

Kader van deze poll

Deze poll heeft in de diverse (social) media veel losgemaakt. Een duidelijke fysieke zichtbaarheid van/door de buurtpreventie Nesselande is dan ook een noodzaak.

‘Geen Woorden maar Daden’

De basis van deze poll vormt het feit dat Nesselande meer dan het Rotterdams principe van ‘Geen Woorden maar Daden’ nog heeft. Het via diverse sociale media (alias) kanalen retweeten, benoemen, verwijten maken lijkt bij de dienstdoende beleidsmakers alleen maar irritatie op te weken en zet niet aan tot daden. De basis vormen een ophoping van vragen van inwoners over onder andere:

  • het hoe en waarom van het nog gebruiken van onveilige Telegram-groepen als ‘Buurtpreventie’-tool daar waar de gemeente Rotterdam vaart zet achter de verdere professionalisering van de WhatsApp-buurtpreventie.
  • een aantal issues in strijd met de eigen Buurtpreventie richtlijnen;
  • het feit dat er sinds 2015 nauwelijks aanwas is in Buurtpreventie gebruikers, wij hebben de oprichter en vorige coördinator van de Buurtpreventie Nesselande in 2014 en 2015 geholpen met de mediapromotie van het goede initiatief van Buurtpreventie Nesselande en kwamen in 2015 uit op 1200 gebruikers, dit zou in 2021 op 1400 gebruikers blijven steken, daar waar de wijk in aantal bewoners enorm is gegroeid. Ook zijn veel accounts in ruste of hebben Nesselanders Telegram van hun telefoon verwijderd;
  • de zichtbaarheid van het ‘team’ Buurtpreventie Nesselande; wij hebben sinds 2018 geen zichtbare rondes/informatie over rondes/meldingen over zichtbare rondes mogen noteren in de wijk Nesselande. Na het starten van de genoemde poll zijn er direct in de week na start poll en bewonersdicussies twee rondes gemeld.

[DOE MEE] Nieuwe poll: ‘Geen tweets, maar fysieke wijkrondes helpen Nesselande van aanwezige issues af?’, Nieuws Nesselande strand Zevenhuizerplas nieuws Rotterdam-Nesselande

Doe mee met de nieuwe Nesselande-poll! Laat uw stem horen!

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular