HomeNesselande nieuwsVvE Nesselande vraagt heroverweging bouwplannen: 'Einde recreatiegebied Noorderstrand-Kretalaan op...

VvE Nesselande vraagt heroverweging bouwplannen: ‘Einde recreatiegebied Noorderstrand-Kretalaan op zeer korte termijn!’

 

 

Het gebied Noorderstrand – ook bekend als omgeving Kretalaan (red.) –  ligt aan de noordzijde van het strand van Nesselande als een stukje grond ingeklemd tussen het strand, het natuurgebied Eendragtspolder en de Siciliëboulevard. Dit stuk grond is vanaf 2008 onderwerp van discussie met de gemeente Rotterdam. De bewoners van de woningen aan de Siciliëboulevard willen het laten bestaan als een recreatiegebied en als een buffer tussen de bebouwing en het natuurgebied. De gemeente denkt dat er enkele tientallen woningen op kunnen worden geplaatst. In 2013 heeft de gemeente voor elkaar gekregen dat in een nieuw bestemmingsplan die woningbouw is opgenomen. 

Veel strand

De vraag is wie, als hij goed nadenkt, zo’n woning zou willen hebben: zo dicht op het strand, in de volle westenwind, die over de Zevenhuizerplas een heel grote kracht kan ontwikkelen en dan ook nog veel zand van het strand meeneemt. Op de balkons van de hogere etages van de appartementen die veel verder weg liggen, aan de andere kant van de Siciliëboulevard, wordt bij een stormachtige westenwind aardig wat zand gevonden. Het openbare strand grenst direct aan de tuin van die zogenaamde strandwoningen die de gemeente voor ogen heeft. Alles wat op het strand gebeurt en de zandstormen kunnen de bewoners van deze huizen van dichtbij meebeleven.

Het stuk grond

Het driehoekige stukje grond is in toenemende mate een recreatiegebied geworden voor juist gezinnen met (kleine) kinderen en families. Op mooie dagen zijn daar zo’n 1000 à 2000 mensen, waarvan een deel ’s avonds blijft rond barbecues. De bezoekers komen uit vele Rotterdamse wijken en hebben verschillende achtergronden. In dit gebied mengt zich dat probleemloos. Kinderen uit heel verschillende culturen (en dus ook in verschillende (bad)kleding) spelen hier met elkaar. Politieoptreden is in dit gebied nooit nodig geweest (in tegenstelling tot op het strand en boulevard richting winkelcentrum, waar vaak veel opgroeiende jeugd zit). Onder andere migrantenkerken houden hier doopdiensten.

Belangrijk parkeerterrein Nesselande

Op mooie dagen staan er 300 à 400 auto’s geparkeerd. Als de gemeente gaat bebouwen, moeten die ergens anders heen – die parkeerruimte is er in Nesselande gewoon niet. Het gebied wordt ook voor diverse sportieve activiteiten gebruikt en voor het jaarlijkse Culinesse strandfestival. Nergens rond de Zevenhuizerplas is een strand met een aangrenzend grasveld te vinden dat groot genoeg is om het in de laatste jaren sterk in omvang toegenomen Culinesse onder te brengen.

De aangrenzende polder

Aangrenzend aan dit stuk grond ligt de Eendragtspolder met een bijzondere populatie vogels; de gemeente Zuidplas investeert op die locatie in een oeverzwaluwwand, aan de andere kant wil de gemeente Rotterdam vlakbij gaan bouwen waardoor je kunt verwachten dat de vogelpopulatie afneemt. Aan de ene kant stimuleert de gemeente Rotterdam integratie en samenleven van verschillende culturen, aan de andere kant breekt dezelfde gemeente een recreatiegebied af waar deze integratie in praktijk wordt gebracht.

Er is bovendien iets heel merkwaardigs aan de hand. In de officiële aanbestedingsstukken wordt als planning vermeld dat in de tweede helft van 2019 de projectontwikkelaar wordt gekozen die als beste uit de offerteronde van juni/augustus 2019 komt. Twee weken geleden komt aan het licht dat de gemeente dit jaar al de projectontwikkelaar aanwijst en in oktober (binnen enkele weken dus) al aan de grondwerkzaamheden begint en het gehele gebied gaat afsluiten. Vanwaar deze plotselinge vervroeging met meer dan een jaar? Dit wordt het einde van het recreatiegebied waar zovelen gebruik van maken, tenzij de gemeente een heroverweging maakt.

 

Via: adri.hemelaar@gmail.com

Redactie
Redactiehttp://www.nesselande.info
www.nesselande.info redactie/ Alle rechten voorbehouden