HomeNesselande INFO nieuwsWat is de Zevenhuizerplas bij Nesselande Rotterdam nu precies?

Wat is de Zevenhuizerplas bij Nesselande Rotterdam nu precies?

De Zevenhuizerplas is een kunstmatig aangelegd Nederlands meer ten oosten van het riviertje de Rotte. Het doet dienst als recreatieplas en samen met de directe omgeving vormt het een recreatiegebied. Het maakt deel uit van het Recreatieschap Rottemeren.

De Zevenhuizerplas valt grotendeels onder de gemeente Rotterdam, alleen het meest westelijke gedeelte behoort toe aan de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle.[1]

De Zevenhuizerplas ligt voorts ten oosten van het buurtschap Oud Verlaat (gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle), ten noorden van de Rotterdamse wijk Zevenkamp, ten westen van de Rotterdamse wijk Nesselande en ten zuiden van het dorp Zevenhuizen. Aan laatstgenoemde dankt het zijn naam.

 

Het meer is in de jaren zeventig aangelegd en werd opgeleverd in 1978.[2] Het zand dat er oorspronkelijk lag is gebruikt bij bouwprojecten in de omgeving van deze plas, zoals voor het opspuiten van de grond voor de bouw van de Rotterdamse wijk Zevenkamp. [3] Vervolgens is de directe omgeving van de plas ingericht als recreatiegebied, er zijn wegen, fietspaden en twee stranden aangelegd. Deze twee stranden verschillen van grootte, het kleine strand aan de kant van Nieuwerkerk aan den IJssel bestaat uit een smal zandstrand, een brede strook gras en een naaktstrand. Hier is geen bebouwing, wel staat er ’s zomers een aanhanger waaruit men snacks verkoopt. Het grote strand ligt aan de kant van de Rotte, aan de Strandweg. Hier is wel vaste bebouwing, alwaar een restaurant in gevestigd is. Het strand is hier breder en langer.
In de Zevenhuizerplas is een gebied afgezet voor strandgasten, zodat deze niet gehinderd worden door watersporters. Mede daardoor is de Zevenhuizerplas zeer geschikt voor watersporters. Men kan hier surfen, kanoën, zeilen, duiken en roeien.

 

GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular