HomeActiviteiten Nieuws NesselandeWijkraadslid Nesselande (Leefbaar Rotterdam) verzint 'Oliebollendump Nesselande' #ADnl

Wijkraadslid Nesselande (Leefbaar Rotterdam) verzint ‘Oliebollendump Nesselande’ #ADnl

Dat er in Rotterdam-Nesselande duizenden oliebollen zouden zijn gedumpt, blijkt fakenieuws. De dumping zelf lijkt bewezen door de dienstdoende watersysteembeheerder en is nog steeds een zeer verwerpelijke actie. Dat het er duizenden zouden zijn (zoals SBS6 beweert) is niet bewezen. Dat de locatie Rotterdam-Nesselande zou zijn, dat RD, AD en PZC beweren – met vermelding van de buurtpreventie Nesselande die onder andere een tractor zou hebben geregeld -, blijkt nepnieuws te zijn. Spijtig is wederom de lokale buurtpreventie betrokken bij de totstandkoming van dit bericht.

[UPDATE DPG Media (moederbedrijf AD.nl) heeft aangegeven dat zij zijn ingeseind over een oliebollendump IN Nesselande door de genoemde partij ]  

Waarom het wijkraadslid en tevens coördinator buurtpreventie Nesselande het bericht niet laat corrigeren/aanpast, is niet duidelijk.

 

[UPDATE 8 januari 2023] De buurtpreventie Nesselande blijkt helemaal niet ter plekke te zijn geweest – zo melden zij zelf aan Nesselande.INFO op 8 januari 2022 –  en de krant claimt ten onrechte copyrights op een foto van de buurtpreventie zo meldt de coördinator ons, aangezien de foto van de watersysteembeheerder is en al eerder op zijn sociale media is gedeeld. Ook zijn er vraagtekens bij het feit of de gemeente Zuidplas ook opeens werkgebied is geworden van de Rotterdamse Stadsbeheer of handhaving. De buurtpreventie Nesselande ontkent gesproken te hebben over ‘IN Nesselande’ maar zegt het altijd over een sloot BIJ Nesselande te hebben gehad. Ook zijn ze niet terplekke geweest.

 

 • Op de diverse sociale media van de buurtpreventie coördinator wordt de man gewaarschuwd dat dit geen Nesselande is. Waarom de buurtpreventie Rotterdam-Nesselande met de Rotterdamse editie van het AD contact heeft gehad over een dumping in Zuidplas, blijft een raadsel.

 • Een soortgelijke bewering waar kritische kanttekeningen bij gezet kunnen worden was onder andere op 23 november 2022 in dezelfde krant, citaat: ” Nesselande maakt zelf korte metten met vandalen: ‘We hebben al hele bendes opgerold’.” 

 

[UPDATE 7 januari 2023] Een boswachter uit het Zuidplas-Rottemeren-gebied heeft de boel ontdekt. De meneer van het hoogheemraadschap heeft een poging gedaan de 16 zakken uit het water te vissen. Een tractor van een boer uit Oud Verlaat – erbij gehaald door omstanders – heeft geholpen de zakken eruit te vissen (16 stuks). De locatie is Middelweg-Oud Verlaat, geen Nesselande. Hier is geen buurtpreventie Nesselande aan ta pas gekomen. Wij betreuren het nepnieuws en het feit dat op de sociale media lokale retail uit Nesselande op basis van misleidende berichtgeving wordt beschuldigd.

 • Ook hebben wij vraagtekens bij de beweringen (in onder andere het RD, PZC, AD.nl) dat Stadsbeheer Rotterdam dit in onderzoek zou hebben, aangezien dit gebied op afstand van Rotterdam ligt in de gemeente Zuidplas.

[UPDATE 6 januari 2023; de buurtpreventie Nesselande ontkent dat ‘in Nesselande’ is genoemd. Toch spreken zij dit op hun eigen sociale media niet tegen. 

 • Het RD/PZC/AD.nl meldt 3/1/2023 op hun site ten onrechte’ Vuilniszakken vol oliebollen in vaart in Rotterdam-Nesselande gedumpt’ (de betreffende foto in het AD.nl is niet van de buurtpreventie Nesselande maar van de watersysteembeheerder van het hoogheemraadschap).
 • Deze kranten willen (nog) niet reageren op een verzoek tot waarheidsgetrouwe aanpassing van het bericht, het bericht gaat inmiddels ‘viral’ naar andere media:

,,Je hebt 10 vuilniszakken vol oliebollen over en nieuwjaar is voorbij. Wat doe je? Je dumpt ze in een sloot bij Nesselande… logisch toch”, luidt het cynische commentaar van de bewoners in Nesselande op de Facebookpagina van de buurtpreventie. Volgens een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zijn zijn de zakken ontdekt door de boswachter van Staatsbosbeheer.

Het buurtinitiatief wil weten wie de daders van de afvaldumping zijn en vraagt om tips. Een woordvoerder van dienst Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam laat weten uit te zoeken wat er precies gebeurd is.

Het brengt de wijk Nesselande (‘dumpwijk’) wederom in diskrediet en de lokale retail in verlegenheid met de zoveelste vorm van nepnieuws die de ether in wordt geslingerd.

Shaming naar lokale retail in Nesselande

In de discussie op de sociale media van de lokale buurtpreventie wordt (onterecht) een vinger gewezen naar de lokale bakker en supermarkt in Nesselande als ook de oliebollenkraam aan het Maltaplein Nesselande. De shaming op basis van het misleidende nieuws is in volle gang op de sociale media, wat wij zeer betreuren nu blijkt dat de zakken niet IN Nesselande zijn gedumpt en niet direct aan een retailer in Nesselande gelinkt kunnen worden. Wij betreuren het ‘voeden’ van dit soort discussie op basis van en de shaming die naar retailers zo onterecht wordt ingezet.

 • De buurtpreventie Nesselande meldt ons inderdaad niet op locatie te zijn geweest en ook geen tractor te hebben geregeld.

 • Wij tasten in het duister wie de bollen heeft gedumpt maar ook dit verhaal met/vanuit de buurtpreventie Nesselande zo heeft opgesteld en wat de precieze rol is geweest van de buurtpreventie bij het opstellen en verspreiden van dit bericht aangezien er wel met het AD contact is geweest.

 • Diverse Rotterdamse kranten van DPG media hebben het nieuws zonder enige factcheck overgenomen in een ‘eigen verhaal’. In hun contentbeleid worden artikelen van de uitgever 1op1 gepusht naar de eigen titels, zonder enige check. Dit geeft een snelle verspreiding van in dit geval nepnieuws.

De oliebollen locatie is Zuidplas, op afstand van Rotterdam-Nesselande

De locatie is op flinke afstand van Rotterdam-Nesselande in de buurtgemeente Zuidplas te zijn. Wat daar ‘Stadsbeheer Rotterdam’ zou hebben gedaan, is een groot raadsel.

 • Op aangeven van een oplettende bewoner uit Zuidplas corrigeert op 6 januari 2023 de buurtpreventie in een reactie dat het voor het gemak “BIJ Nesselande” is (zie screenshot).

 • Wie naast de watersysteembeheerder daadwerkelijk op locatie is geweest ziet bijna letterlijk het bord ‘Oud Verlaat’ staan, en ziet dat de locatie op een afstand van de wijk Rotterdam-Nesselande ligt.

Op de social media account van de watersysteembeheerder zien wij foto’s van de Rotte, deze locatie is duidelijk ‘om de hoek’ van de rivier de Rotte en gelegen in Oud Verlaat in de gemeente Zuidplas op afstand van Rotterdam-Nesselande. Op dezelfde sociale media zien wij een foto (zie boven) die een locatie laat zien ver van de Rotterdam-Nesselande, op een locatie richting de Rotte.

Wij hebben via de sociale media AD/RD/SBS6/RIJNMOND verzocht het artikel over de oliebollendump in Nesselande aan te passen.

Aanhoudend fakenieuws over Nesselande

Waarom wij hier over schrijven? We zijn van mening dat Nesselande jarenlang wordt geteisterd door (politiek-getint) nepnieuws dat de beeldvorming van de wijk Nesselande sterk – en vooral negatief – beïnvloedt als ook onrust aanwakkert.

Er worden al jaren foutieve berichten gedeeld waar het gaat om de wijk ‘Nesselande’.

Enkele voorbeelden van zorgelijke berichten die niet waar bleken te zijn:

 • een zaaien van onrust bij bewoners in Nesselande dat een park volledig wordt volgebouwd, zie artikel.
 • fakenieuws over de flexwoningen en bewoning die is gepland in de deze sociale huurwoningen, zie link.
 • nepnieuws dat veel paniek zaaide over een plundering van de winkelboulevard Nesselande die nooit heeft plaatsgevonden, zie artikel.
 • het onjuist berichten over de misdaad in Nesselande wat aanhoudend veel onrust geeft en schadelijk is voor woonbeleving in Nesselande, zie artikel.

<later meer>

Bent u van mening dat er feitelijk iets onjuist staat in dit artikel, mail zsm redactie@rotterdam-nesselande.nl met uw bewijsvoering 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair