HomeActiviteiten Nieuws NesselandeZuidplas bereikt max terug-levering elektriciteitsnet omgeving 2e Tochtweg #nieuws

Zuidplas bereikt max terug-levering elektriciteitsnet omgeving 2e Tochtweg #nieuws

Kaart met congestiegebied in Zuidplas

Zuidplas – dat een energietransitie uitdaging kent gezien het groot aantal kassen en het hoge energie- en gasverbuik – kent een maximum qua teruglevering naar het net. Het is opvallend aangezien de gemeente met de komst van het ‘groene’ Vijfde Dorp hoge duurzame verwachting en doelstelling kent. 

Stedin meldt februari 2023:

 

De afgelopen jaren zijn in hoog tempo grootschalige zonnedaken gerealiseerd in de gemeente Zuidplas. Door deze snelle groei is de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet voor terugleveren bereikt rond de 2e Tochtweg en omgeving in Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht. Stedin kondigde daarom op 14 februari 2023 congestie aan voor dit gebied bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en start een onderzoek naar congestiemanagement.

Naast netuitbreidingen zijn flexibele oplossingen belangrijk en noodzakelijk om het huidige elektriciteitsnet beter te benutten. Flexibiliteit kan versneld extra (tijdelijke) ruimte opleveren waardoor we nieuwe klanten toch transportvermogen kunnen bieden. Voor dit gebied – deels achter Nesselande – onderzoeken ze of het elektriciteitsnet efficiënter benut kan worden met behulp van congestiemanagement.

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden