Het niet zichtbaar achterlaten van dure spullen in uw voertuig, het uitschakelen van bluetooth apparatuur in de auto, het sluiten van deuren en ramen en het plaatsen van de auto op een verlichte locatie, zijn basistips die voor de moderne crimineel geen belemmering meer lijken te vormen.

Digitale inbraak

Digitale auto-inbraak is een nieuw begrip waarbij er bijna geen gebruikssporen achtergelaten worden door de dienstdoende crimineel. Dit kan er toe leiden dat u bij de verzekeraar geen (volledige) schade via de autoverzekering kunt claimen. De tijd dat een crimineel eerst aan de autodeur voelt om vervolgens voorzien van muts uw voertuig inspecteert en plundert kent een moderne, digitale variant. Op illegale marktplaatsen zijn eenvoudig kastjes te kopen die het signaal tussen uw keyless entry sleuten en auto opvangen en versterken, zo kan ook uw auto worden gestart zonder sleutel, bron: TROS Opgelicht, 2018, zie  opgelicht.avrotros.nl/nieuws/artikel/fraude-met-autosleutels-follow-up. 

Veel keyless entry oplossingen komen slecht uit de test.

Veel moderne auto’s zijn voorzien van een keyless entry. Deskundigen zeggen dat deze contactloze oplossingen er juist voor zorgen dat auto’s ‘simpel’ zijn te stelen.

Het AD.nl meldt juni 2019 dat de Britse firma Thatcham Research een testmethode heeft ontwikkeld om te bepalen hoe gevoelig nieuwe auto’s zijn voor keyless diefsta waarbij  de meerderheid van nieuw geteste auto’s werd beoordeeld als ‘slecht’. 

Inbrekers hebben speciale apparatuur, waarmee de keyless signalen opgevangen kunnen worden en versterkt. Dit zijn geen grote computers, maar kleine kastjes waar criminelen mee langs uw voertuig rijden in de hoop een keyless entry signaal op te vangen.

Daarom enkele tips, om digitale auto-inbraak te voorkomen:

1. De beoordelingsschaal van Thatcham – zie genoemd onderzoek boven – voor voertuigen is gebaseerd op hun kwetsbaarheid voor diefstal. Bekijk hier hun lijst.

2. Ook als de autosleutel veilig in huis ligt kunnen inbrekers het signaal van de sleutel opvangen. Zorg voor een metalen bak, sleutelhoes op doos waar u de sleutel in opbergt. Het signaal kan niet door metaal gaan.

3. U kunt keyless  entry uitzetten en zult de auto dan weer met je sleutel moeten openen, dit is wel een veilige manier om de moderne manier van inbreken te voorkomen.

Bron: Autoblog.nl, politie.nl, autorai.nl, TROS opgelicht 2018-2019-2020

 

 

 

 

 

 

 

Vorig artikel@VVDRotterdam pleit voor mobiele camera’s om (auto)plunderingen te voorkomen #VW #Audi
Volgend artikelSeptember 2020: De aftrap van Rotterdamse Helden 2.0

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.