HomeActiviteiten Nieuws NesselandeCoördinator Buurtpreventie vertrekt; onderzoek: 'Bewoners deelnemend aan buurtpreventieapp voelen zich ONveiliger'

Coördinator Buurtpreventie vertrekt; onderzoek: ‘Bewoners deelnemend aan buurtpreventieapp voelen zich ONveiliger’

De werkzaamheid van WhatsApp-buurtpreventie verbeteren – Kenniswerkplaats Leefbare Wijken

De Coördinator Buurtpreventie Rotterdam directie veiligheid Anneke de Jong vertrekt. De timing is markant en volgt na aanhoudende berichten van lokale buurtpreventieteams die wijken voeden met vermeend “onveilige situaties” en desinfo waarbij er in de praktijk geen sprake is van een onveilige situatie. Onderzoek door onder andere Inholland Hogeschool en de gemeente Rotterdam bevestigen de lezing dat deelnemers aan buurtpreventie-app-groepen zich juist onveiliger voelen door de desinfo en nepnieuws berichten of observaties dat er veelvuldig onveilige situaties worden waargenomen. 

Om te zien hoe de voorgestelde interventies in de praktijk zijn gebracht zijn de chatgeschiedenissen bestudeerd en zijn gesprekken gevoerd met de beheerders. Met enquêtes zijn vooraf en achteraf metingen gedaan om te zien of het versterken van succesfactoren tot verbetering van de werkzaamheid leidde. Ter controle zijn ook bewoners die niet deelnamen aan de WhatsApp-groepen bevraagd.

Nesselande.INFO heeft op basis van het massaal delen van desinfo en aantoonbaar nepnieuws zoals een verzonnen plundering van winkels aan de boulevard van Nesselande, verzonnen aantallen autoinbraken (‘het zou elke dag raak zijn’) en het verdraaien van politiecijfers). Dieptepunt in Nesselande was de recentelijke verzonnen oliebollendump en Nesselande en het ontdekken en opruimen door de buurtpreventie en handhaving. Elk onderdeel bleek verzonnen te zijn, zie artikel.

Het is de eerste kwantitatieve studie waarin de veiligheidsperceptie van deelnemers is onderzocht. De uitkomst hiervan is erg interessant: deelnemers bleken een overwegend lagere veiligheidsperceptie te hebben dan niet-deelnemers. In beide wijken zagen deelnemers significant meer verdachte of onveilige situaties, voelden ze zich vaker onveilig in hun eigen buurt en gaven ze een lager rapportcijfer voor hun eigen buurt. De auteurs benadrukken daarom het belang van het beheren van de veiligheidsbeleving in WhatsApp-buurtpreventiegroepen.

Onderzoek: deelname aan een buurtpreventie-app-groep geeft juist een ONveilig gevoel

Het onderzoek, dat is geïnitieerd vanuit de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken, citaat: ” Gelet op de benodigde aandacht en inspanning en het belang van de veiligheids-psychologische dimensie in het beheer is de persoon van de beheerder erg belangrijk.”

In het geval van Nesselande is gebleken een vermeend politieke insteek en kleuring van de coördinator invloed heeft op de manier van berichtgeving van de buurtpreventie (app) berichten. Al eerder bleek in Nesselande dat de buurtpreventiecoördinator, tevens actief lid van Leefbaar Rotterdam, zijn uitingen en kanalen van de Buurtpreventie Nesselande (met steun door de gemeente Rotterdam) heeft ingezet voor de verkoop van advertentie voor een eigen nieuwssite waar berichtinggeving over zijn politieke partij worden geplugd.

‘Politieke desinfo en nepnieuws steeds vaker strafbaar’

In de gemeente Rotterdam kent het burgerinitiatief “Buurtpreventie” de juridische status  dat de persoon die zich namens “buurpreventie” presenteert persoonlijk aansprakelijk is voor eventuele onrechtmatige daden.

Sinds 2022 kent het beleid van de Rijksoverheid in toenemende mate een vervolging van het “politiekwise” verspreiden van desinfo en nepnieuws, zie info Rijksoverheid.nl.

Tevens is het gemeentelijke bestuursrecht ambtenaren van toepassing.

 

[UPDATE] Gemeente-onderzoek gestart tegen lid wijkraad Nesselande wegens ‘aanhoudende verspreiding desinformatie en opruiing’

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair