HomeActiviteiten Nieuws Nesselande#DISCUSSIEERMEE Op zoek naar een oplossing: 'De uitgewerkte Groene Bak Brandingdijk brokkelt...

#DISCUSSIEERMEE Op zoek naar een oplossing: ‘De uitgewerkte Groene Bak Brandingdijk brokkelt weer af’

Het is de Groene Bak (kunstwerk) die reeds vanaf oplevering veel kritiek heeft gehad. Het goed bedoelde kunstwerk, dat de drukke rotonde siert, kent van april tot oktober veelal een water spuitwerk dat onderhevig is aan veel afstelwerk. Januari 2021 ligt het kunstwerk vanuit de richting Zuidplasweg-Brandingdijk uit elkaar.

Afbeeldingsresultaat voor groene bak nesselande

Uit eerdere communicatie van en met de gemeente weten wij dat de lossen stukken van het groene kunstwerk zeer kostbaar zijn en vermoedelijk stuk voor stuk met de hand zijn geproduceerd. Ingeschat zou het kunstwerk met reparaties al meer dan 300.000 euro hebben gekost (inschatting, red.). De discussies loopt reeds sinds oplevering van de ‘bak’:

In 2011 moest de bak reeds flink gerenoveerd worden, zie foto hieronder:

Al eerder ingedeukt

In 2015 hadden wij een soortgelijke, flinke indeuking van het kunstwerk (toen was het ook verkeer dat de bak raakte) en besloot de wijkregisseur het kostbare kunstwerk te laten repareren:

Het Waterbekken, een kunstwerk van Stanislav Lewkovic, aan de Laan van Avantgarde in Nesselande wordt gerepareerd. Het onderhoud op het werk is niet onomstreden.

Afbeeldingsresultaat voor groene bak nesselande

Het toenmalig besluit in 2015 is genomen op basis van:

Het besluit is genomen op basis van de volgende conclusies:

  • vanwege de goede staat waarin de monumentale groene rand van het werk en de bestrating rondom zich bevinden;
  • op basis van afzonderlijke gesprekken met de kunstenaar en de aannemer over het vervangen van het folie.  

20140226_092806

CBK en Stadsbeheer wilden de kosten beheersen door reparatie voor te stellen. Reparatie door middel van lasnaden bleek niet mogelijk vanwege het ontbreken van rek in het huidige folie.  De ondergrond is dermate verzakt dat er geen enkele rek meer in het folie zit.

Daarom is uiteindelijk gekozen voor vervanging van de folie van het Waterbekken. Er wordt voor het herstel gekozen voor een ander soort folie. Er zijn namelijk ook beschadigingen te zien aan het huidige folie die vermeden worden met de keuze voor een ander materiaal. De aannemer heeft lering kunnen trekken uit het voorgaande traject.    

In 2010 al flinke reparaties

De groene bak aan de rotonde Brandingdijk richting de Laan van Avant-Garde was ooit als kunst bedoeld maar begon in 2010 letterlijk de eerste scheuren te krijgen en het spuitwerk was regelmatig defect. 

De groene bak is allang geen kunstwerk meer. Onkruid rondom de groene waterbak, waterkroos en diepe deuken met gaten in de groene ronding ontsieren elke vorm van kunst. In een eerdere discussie op Nesselande.info is de conclusie reeds door de (omwonende) bewoners getrokken: geen geld meer instoppen en dichtgooien.

Wat leuke (palm)bomen in het midden en bestraten.

Zo luidt het advies van omwonenden.

Als we lang genoeg wachten zal het kunstwerk wellicht alsnog gaan licht geven alleen dan van het onkruid en vervuild water.

Eerder heeft Wonio bekend gemaakt dat het groene materiaal lastig te krijgen is maar dat er welzeker -juni 2010- wordt geïnvesteerd in de reparatie van het kunstwerk.

Reeds in 2011 een gevaarlijk spuitfontein en politieke discussie

Net na de oplevering van de groene waterfontein hadden wij reeds op Nesselande.info de discussie dat het water toch wel heel erg over de weg heen spoot en bij bijvoorbeeld bevriezing gevaarlijke situaties geeft. De ochtendfiles (buiten coronatijd) beginnen in Nesselande veelal rondom de rotonde en het spuitwerk heeft voor een gratis “wasstraat” gezorgd bij filegeparkeerde auto’s. In 2011 was er ook een lokaal politieke discussie over het spuitwater dat de fontein produceerde:

Het wijkteam heeft in overleg met het CBK -het bedrijf dat de groene bak onderhoudt- moeten vaststellen dat het veiliger is om de fontein stil te zetten. Op Nesselande.net hadden wij een week na lancering reeds het signaal afgegeven dat het wegdek en de spuithoeveelheid een wel heel erg lastige situatie kan geven. Ook een CDA-lid van de deelgemeente kwam al enkele weken geleden tot die conclusie en zocht de publiciteit op in de lokale kranten. Een vernietigend artikel op de voorpagina over het grote gevaar van de spuitfontein was het gevolg en maakt de komische klucht genaamd ‘De Groene Bak’ compleet.

 

Veel meningen

De periode van lang onderhoud, de kosten maar ook het ” kunstwerk ” zelf maken veel los op de (lokale) sociale media. Er is vooral een roep om het kunstwerk te downgraden naar een platte, dichte en logische oplossing met begroeiing en wellicht een palmboom of bewegwijzering in het midden. Het afstellen van het spuitwerk en diverse reparaties hebben er voor gezorgd dat het grote delen van het jaar een troosteloos kunstwerk is (met alle respect voor de maker en zijn bedoelingen), dat maar weinig functioneert. De ooit in het ontwerpplan bedoelde verlichting heeft maar heel even gebrand en het waterballet is nooit een waterballet geworden.

Onbekend

Wat de oorzaak is van de schade en/of het gerepareerd wordt anno 2021 is niet bekend. Eind 2021 is deze rotonde wel onderdeel van de herinrichting van Brandingdijk – Kretalaan richting de boulevard.

 

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

7 REACTIES

  1. Nesselande/Rotterdam wordt ****** door kunstenaar Stanislaw Lewkowicz. De oerlelijke eenvoudige fontein kostte reeds een fortuin gemeenschapsgeld in aanschaf. Kwalitatief zeer slecht materiaal. Elk jaar breken de stroken plastic onder invloed van het weer. Het ergste is dat Lewkowicz heeft bedongen dat de fontein uitsluitend door hem met z’n belabberde materialen mag worden gerepareerd. Kosten 10.000 per strookje plastic. Stop aub met deze gekkigheid en maak er iets eenvoudigs van wat past bij de mediterrane cultuur van Nesselande.

  2. Wij wonen bij de fontein in een appartement wat er op uitkijkt. Het spijt ons zeer dat de fontein een groot deel van het jaar buiten werking is, want het is wel een markant punt in Nesselande. Tegenwoordig worden alle rotondes ingericht door sponsors met reclameborden. Fijn om te weten welke makelaars hier veel verdiend hebben.
    Dus graag een degelijke fontein!

  3. Bedenk waar je als gemeente het geld van de burgers aan uitgeeft, wat vervolgens weer via de belastingen geïnd wordt. Naast het aspect kunst lijkt duurzaamheid en onderhoud ook een aanbestedingscriterium

  4. Gooi deze ergerlijke bak vol met aarde en laat een bedrijf de beplanting verzorgen in ruil voor wat reclame. Er zijn prachtige rotondes in de buurt die op deze manier onderhouden worden en er goed uit zien. De gemeente moet stoppen met het verspillen van gemeenschapsgeld aan dit walgelijke “kunstwerk”.

  5. Elk kunstwerk zal altijd gemengde emoties oproepen.. je vindt het mooi of niet, dat geldt voor elke vorm van architectuur of kunst. Dat is persoonlijk. Wat geen kwestie van smaak is, is kwaliteit. Als je zoveel geld voor iets betaald mag je kwaliteit verwachten en eisen. In dit geval is de fontein van inferieure kwaliteit en gebouwd met slechte materialen. De gemeente dient de kunstenaar aansprakelijk te stellen voor de geleden schade en het door HEM laten herstellen. Indien hij dat niet doet is de gemeente vrij het object naar eigen inzicht te “herstellen” of een andere bestemming te geven.

  6. Al vanaf dag 1 was de huidige inrichting al slecht. Dit is nooit kunst geweest.
    Maak er een mooie groene rotonde van met eventueel een kleine water partij.
    Besteed over gebleven geld aan het repareren van de lampen bij de bruggen bij het metrostation.

  7. De rotonde bij de hockey velden zien er m.i. beter uit en spreken meer aan. De verhouding kijkplezier / kosten gaat hier bij deze rotonde aan de LvAG, brandingdijk m.i. alle proporties te buiten.

Reacties zijn gesloten.

Populair