HomeActiviteiten Nieuws NesselandeGemeente: 'Toch geen extra 30 km/u straten in Nesselande '

Gemeente: ‘Toch geen extra 30 km/u straten in Nesselande ‘

Van Brandingdijk binnen het binnenkomen in Nesselande tot (delen van de) Laan van Avant-Garde zijn er genoeg straten in Nesselande die in aanmerking zouden komen voor 30 km/u straten uit veiligheid en geluidsaso-gedrag. Helaas komen er geen 30 km/u straten bij in de wijk Rotterdam-Nesselande. Wel 115 straten in de rest van Rotterdam.

De gemeente Rotterdam verlaagt de maximumsnelheid op 115 straten van 50 naar 30 kilometer per uur. “Met deze maatregel investeren we enorm in de verkeersveiligheid, de grootste in jaren. En dat is hard nodig,” aldus wethouder Vincent Karremans. De gemeente reserveert 15 miljoen euro om de straten opnieuw in te richten. De belangrijkste verkeersaders behouden echter een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

In 2023 registreerde Rotterdam het hoogste aantal verkeersslachtoffers in tien jaar, met 1446 incidenten. “Dat is echt een heel negatief record,” zegt wethouder Karremans.

Ter vergelijking, in 2021 waren er 1159 slachtoffers. De meeste ongelukken gebeurden op wegen waar 50 kilometer per uur gereden mag worden.

Na twee dodelijke ongelukken op de Mathenesserlaan in 2020 nam de Rotterdamse gemeenteraad een motie aan om de snelheid in meer straten te verlagen naar 30 kilometer per uur. Dit is al in een deel van de Rotterdamse straten gebeurd.

De komende jaren worden de 115 straten geleidelijk aangepakt, met een geplande voltooiing in het derde kwartaal van 2025. Dan zal 55 procent van alle Rotterdamse straten een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur hebben.

Het verlagen van de snelheid is een effectieve manier om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Voetgangers en fietsers hebben 90 procent meer kans om een botsing met een auto die 30 kilometer per uur rijdt te overleven, vergeleken met een auto die 50 kilometer per uur rijdt. Een auto die 50 kilometer per uur rijdt, heeft namelijk twee keer zo lang nodig om te remmen en tot stilstand te komen als een auto die 30 kilometer per uur rijdt.

De gemeente verwacht dat het aantal ernstige verkeersslachtoffers door deze maatregelen aanzienlijk zal dalen, met ongeveer 22 tot 31 procent.

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair