Trouwen in het gemeentehuis is dit jaar opnieuw duurder geworden. Koppels betalen inmiddels 10,1% meer om doordeweeks het jawoord te geven dan in 2019 (voor de corona-uitbraak). Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar de gemeentelijke trouwkosten in 2022.

In de provincie Flevoland is de sterkste stijging te zien (+22,7%). Ook in Friesland en in Groningen namen de kosten voor een bruiloft in het gemeentehuis sterk toe. De minst sterke toename was in Zeeland. Hier is trouwen in het gemeentehuis momenteel 4,9% duurder dan voor de coronacrisis.

In Utrecht betalen bruidsparen gemiddeld het meeste om het jawoord te geven: € 464,07 op maandag tot en met donderdag. In Friesland is dit gemiddelde tarief een stuk lager met € 315,87.

Verschil van bijna € 2.000 tussen duurste en goedkoopste ceremonie

Gemeenten hanteren een grote variatie aan tarieven. Zo kan een bruidspaar doordeweeks in het Zeeuwse Noord-Beveland het jawoord geven voor gemiddeld € 155, terwijl een Delfts bruidspaar dat op zondag wil trouwen € 2.139 moet afdragen aan de gemeente – bijna 14 keer zoveel.

Ondanks Kamervragen geen verandering in beleid

Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl vindt de verschillen opvallend: “Dat de ceremonietarieven zo van elkaar verschillen is eigenlijk best gek, want we hebben bij iedere gemeente alleen gekeken naar dezelfde ceremonie, met een uitgebreide toespraak van een trouwambtenaar. Een paar jaar geleden hebben we hier ook al onderzoek naar gedaan en zijn er zelfs Kamervragen over gesteld. Het verbaast mij dat hier nog steeds niets mee gedaan is.”

Top 3 goedkoopste ceremonies, doordeweeks:

  1. Noord-Beveland: € 155
  2. Emmen (maandag t/m donderdag): € 165,50
  3. Beek: € 167,30

Top 3 duurste ceremonies, op zondag:

  1. Delft: € 2.139
  2. Oegstgeest: € 1.841,15
  3. Pijnacker-Nootdorp: € 1.700

 

 

Onderzoeksmethode


ThePerfectWedding.nl verzamelde alle tarieven zoals vermeld op de trouwpagina van de websites van alle 345 gemeenten. Om het tarief voor een dag te berekenen, is het gemiddelde genomen van de kosten in de ochtend en middag. De gemiddelde tarieven per provincie voor zaterdag en zondag zijn gebaseerd op de gemeenten waar op deze dagen getrouwd kan worden.

Om de stijging of daling van de gemeentelijke tarieven te bepalen, zijn alle tarieven vergeleken met die van vorig jaar. Omdat er dit jaar drie nieuwe gemeenten bijgekomen zijn, is er van deze gemeenten geen verandering in het tarief meetbaar: Maashorst, Land van Cuijk en Dijk en Waard. 

Weesp is inmiddels opgegaan in de gemeente Amsterdam, maar is nog wel in dit onderzoek meegenomen, omdat eerder dit jaar nog wel een trouwtarief voor de gemeente bekendgemaakt werd.Disclaimer Nesselande.info/Rotterdam-Nesselande.nl
  • Bij gebruik van ons contactformulier worden geen gegevens bewaard; wij ontvangen een mail via het formulier en gebruiken deze mail alleen voor de eventuele beantwoording. 
  • Niets op dit blog mag zonder toestemming worden gekopieerd of gebruikt. Wilt u tekst, foto’s of video gebruiken? Vraag het via een e-mail en we kunnen zien wat mogelijk is.
  • De informatie van de artikelen zijn nagetrokken op het moment van schrijven en wij lopen  geregeld artikelen na om ze op juistheid te controleren. Toch kan het voorkomen dat de informatie verouderd is; stel ons via een email op de hoogte van de onjuiste info en/of verzoek tot aanpassing. Mailadres: redactie@nesselande.info.  
Vorig artikel4 mei 2022: Programma Dodenherdenking van de gemeente Rotterdam
Volgend artikelSuri-ijs op een rustig strand Nesselande #meivakantie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.