HomeNesselande INFO nieuwsHerplanting bomen Zevenhuizerplas na ontbossing door essentaksterfte

Herplanting bomen Zevenhuizerplas na ontbossing door essentaksterfte

Staatsbosbeheer is lente 2020, in opdracht van het Recreatieschap Rottemeren, gestart met een gecombineerde aanpak van zowel de essentaksterfte als het reguliere bosonderhoud bij de Zevenhuizerplas west- en zuidzijde. Daarnaast is er bij de Zevenhuizerplas ook dringend regulier bosonderhoud nodig. 

Herplant

Om overlast voor zowel het gebied als bezoekers te beperken, voert Staatsbosbeheer tegelijkertijd het reguliere bosonderhoud uit aan de west- en zuidzijde van de Zevenhuizerplas.

Hierbij halen we indien nodig bomen weg om andere bomen meer ruimte te geven om te groeien.

Om de overlast voor natuur en recreant zo klein mogelijk te houden pakt Staatsbosbeheer de klussen tegelijk op. Aanvankelijk zouden alle werkzaamheden rond de Zevenhuizerplas in 2022 worden uitgevoerd. Maar uit recente inspecties bleek dat de conditie van de essen aan de west- en zuidzijde van de Zevenhuizerplas (vanaf Restaurant De Strandgaper tot en met de Wollefoppenweg) zo snel achteruit te zijn gegaan dat eerder ingrijpen noodzakelijk is. De essentaksterfte en het reguliere bosonderhoud aan de noordzijde van de Zevenhuizerplas, het Nessebos en de Zevenhuizerzoom zal vooralsnog aangepakt worden zoals gepland in 2022.

Radiocapelle.nl meldt december 2020:

Afgelopen week is aannemer de Ronde gestart met de bomenplant in de Bleiswijkse Zoom Zuid. In opdracht van recreatieschap de Rottemeren heeft Staatsbosbeheer deze werkzaamheden voorbereid en aanbesteed.

Vanwege regulier bosonderhoud en de essentak sterfte is er afgelopen zomer flink ingegrepen in de bospercelen van de Bleiswijkse Zoom Zuid en rond de Zevenhuizerplas.  Daar waar grote open plekken zijn ontstaan vanwege de kapwerkzaamheden worden mometeel volop bomen en struiken geplant. Een paar weken geleden is een grote hoeveelheid bosplantsoenen laanbomen gearriveerd bij de werkschuur van Staatsbosbeheer op de kooilaan in Bleiswijk.

Staatsbosbeheer is per 1 januari 2017 de nieuwe beheerder van de Rottemeren  geworden. Dit is het recreatiegebeid ten noorden van Rotterdam net boven de Zevenhuizerplas. Daarover wordt maandag in Bleiswijk een akkoord ondertekend. De overeenkomst volgt uit de overname van Groenservice Zuid-Holland (GHZ) door Staatsbosbeheer. De deal betekent ook dat de 100 medewerkers van de GZH – die nu onder de provincie Zuid-Holland vallen – in rijksdienst zijn gekomen. 

 

Bron en foto: Staatsbosbeheer, januari – december 2020

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Popular