HomeActiviteiten Nieuws NesselandeLED-transitie openbare verlichting Nesselande vindt plaats vanaf 13 december 2021

LED-transitie openbare verlichting Nesselande vindt plaats vanaf 13 december 2021

700+ Free Led & Light Images

De LED-transitie openbare verlichting Nesselande vindt plaats vanaf 13 december 2021. Het is onderdeel van een traject dat in Rotterdam tot en met 2025 duur.

In Rotterdam staan zo’n 100.000 lichtmasten. Langs wegen, in woonwijken, winkelgebieden en plantsoen. Ze zorgen voor verkeersveiligheid, vergroten de sociale controle en maken de stad mooier.

We willen dat in 2025 al de openbare verlichting duurzaam en zuinig is. Daarom gaan we met onze straatverlichting volledig over op led. Dit doen we in stappen, gebied voor gebied. Maandag 18 oktober zijn de werkzaamheden in Delfshaven gestart.

Ledverlichting

Ledverlichting heeft veel voordelen. Het is om te beginnen veel energiezuiniger. Een ledlamp heeft wel zes keer zoveel branduren als de huidige verlichting. Daarnaast is het heldere, witte licht prettiger voor het oog en maakt het kleuren makkelijker te onderscheiden. Dat is goed voor de verkeersveiligheid, maar ook voor het gevoel van sociale veiligheid. Ook voor de natuur is ledverlichting vriendelijk. De huidige armaturen zorgen voor zogeheten strooilicht: licht op plekken waar het niet nodig is. De lichtbundels van led zijn beter te sturen, waardoor minder strooilicht ontstaat. Daarbij kan het op bepaalde plaatsen of tijden worden gedimd of juist verhoogd. De ledverlichting die we aanbrengen, kunnen we op afstand bedienen.

Op afstand aansturen

De nieuwe ledverlichting bedienen we op afstand via het zogenoemde telemanagementsysteem. Hiermee kan de verlichting ook gedimd worden waar dat kan, maar kan het bij bijvoorbeeld calamiteiten zo worden ingesteld dat er meer licht op straat is. Via dit systeem zien we ook waar er storingen zijn. Handig want dan kunnen we daar snel op reageren. Ook het in- en uitschakelen van de verlichting gebeurt op afstand.

Klimaatneutraal Rotterdam

Deze ledtransitie is onderdeel van de doelstelling van Rotterdam om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarvoor zijn in het collegeprogramma 2018-2022 doelstellingen geformuleerd:

  • Minder energieverbruik
  • Minder kosten

Het vervangen van alle straatverlichting door led is daar een mooie stap in. Als deze klus klaar is, levert het wel 30 procent minder energieverbruik op. Minder CO2-uitstoot is al gerealiseerd: al onze openbare verlichting brandt op groene stroom. De kosten zullen door de jaren heen afnemen, doordat ledverlichting minder onderhoud nodig heeft.

De aanpak: wijk voor wijk

Het vervangen van de circa 85.000 armaturen duurt zes jaar. Eind januari 2021 zou Nesselande op openbare LED-verlichting moeten zijn overgegaan.

 

 

Redactie
Redactiehttps://www.nesselande.info
Redactie www.nesselande.info / Alle rechten voorbehouden
GELINKT AAN DIT ARTIKEL

Populair