LETOP! Landelijk fietsexamen Nesselande 11 april 2019! #route

1852

Op donderdag 11 april 2019 doen de scholen in de wijk mee aan het landelijk fietsverkeersexamen. De rit gaat over de Laan van Avant-Garde, Menorcalaan en delen bij de boulevard Nesselande, zie afbeelding boven. Lokaal zal de wijk dus door de dag heen bevolkt gaan worden door jeugdige fietsers met hesje.

Praktisch verkeersexamen

Wat is het praktisch verkeersexamen nou eigenlijk? Het praktisch verkeersexamen, ook wel fietsexamen genoemd, wordt gehouden om te kijken of de deelnemers de verkeersregels kennen en correct toepassen.

Voorwaarden om mee te mogen doen

De deelnemers zijn eerder voor het schriftelijke verkeersexamen geslaagd. Als ze niet voor het schriftelijk verkeersexamen geslaagd zijn, kennen ze de verkeersregels (nog) niet goed, en mogen ze geen examen fietsen. Maar als ze volgend jaar wel slagen voor het schriftelijk examen mogen ze meestal met het praktisch examen van dat jaar meedoen.

Bij de start

Als de groep bij de start arriveert krijgen alle kandidaten een hesje met een nummer. De leerkracht noteert op onze lijst de naam van de kandidaten achter elk nummer. Dit nummer wordt door de controleposten gebruikt om aantekeningen te maken. Mensen van de organisatie geven nog een paar handige tips aan de deelnemers en de fietsen worden gecontroleerd.

Alle leerlingen starten na elkaar, zodat iedereen de route in zijn eentje aflegt. Dat is nodig, want dan kunnen de deelnemers niet in de verleiding komen om met elkaar te gaan kletsen in plaats van zich te concentreren op de verkeersregels. Ook is het voor de controleposten makkelijker om te kijken hoe de deelnemers het doen.

Op de route

Op de route – die de kandidaten minimaal 1 x moeten hebben geoefend – staan mensen namens de organisatie. Deze mensen kijken of de kandidaten zich aan de regels houden en maken hiervan aantekeningen. De meeste van deze controleposten zijn duidelijk herkenbaar aan een oranje hesje. Maar we gebruiken ook regelmatig onzichtbare controleposten.

Elke kandidaat passeert ongeveer 8 controleposten. Daarna komt de kandidaat bij het einde van de route, parkeert de fiets en wacht op de rest van de groep. Als de groep compleet is, vertrekt deze weer naar school.

Einde van het examen

Als alle deelnemers van de groepen van een ochtend of een middag aan de beurt zijn geweest, leveren de controleposten hun aantekeningen in en gaan wij kijken wie fouten heeft gemaakt en welke fouten dat zijn geweest. Wie teveel fouten heeft gemaakt of erg gevaarlijk heeft gefietst, is gezakt. Maar als de kandidaat maar een paar kleine foutjes heeft gemaakt is deze geslaagd.
Zodra alle deelnemers zijn beoordeeld, neemt het verkeersexamenbureau contact op met de leerkracht of met de contactpersoon van de school, en wordt de uitslag doorgegeven.

 

 

Vorig artikelFilmavond – The Dressmaker in Huis van de Wijk (De Kristal) Nesselande op 15 april 2019
Volgend artikelDOE MEE met de Nesselande.INFO POLL: ‘Van welke ‘buitensport’ maakt u het meest gebruik in Nesselande?’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.